Blaturi de mese din piese potrivite în oglindă

blaturi din scânduri potrivite în oglindă

Tehnica de potrivire în oglindă a două suprafețe se numește în engleză ”Bookmatching” și se aplică la diverse materiale cum este piatra, lemnul masiv sau furnirul. Ultimul este cel mai des întâlnit și mobila veche, furniruită cu esențe nobile are deseori astfel de simetrii. Am văzut multe mese cu furnir potrivite în oglindă fie în două, fie în patru pe suprafața blatului de masă sau a fețelor de uși pentru dulapuri.

blaturi din scânduri potrivite în oglindă

Cu cât suprafața este mai mare și fibra lemnului mai nuanțată pentru a evidenția diferitele forme geometrice din lemn cu atât efectul de potrivire în oglindă este mai spectaculos. Logica debitării cherestelei dintr-un bușteam spune că fiecare 2 scânduri consecutive vor avea același desen de fibră, pe fața ce le-a fost comună. Dacă procesatorul primar al buștenilor consideră că are timp și ochiul format ca să păstreze seturi de câte 2 scânduri potrivite în oglindă, atunci poate obține un preț mai bun, pe o piață matură, unde tâmplarii caută astfel de perechi.

blaturi din scânduri potrivite în oglindă

Am găsit pe Pinterest o pagină plină cu astfel de imagini, alături de o persoană, pentru a putea compara dimensiunile cu un stat de om, dar și destul de multe piese de mobilier fabricate în această manieră. Ceea ce este important de reținut este că estetica apreciază foarte mult simetriile. Figurile umane perfect simetrice sunt apreciate, spațiile delimitate simetric, libere în natură, ori interioarele, desenele de elemente arhitecturale pe clădiri, toate au ca scop simetriile, în general. Am mai scris despre astfel de piese selectate de lemn, chiar dacă nu erau potrivite în oglindă.

Am găsit mai multe imagini cu mese fabricate din astfel de scânduri, remarcând spațiul american și nucul lor care are alburul foarte deschis la culoare față de duranium, ceea ce produce un efect imediat, fără finisaje elaborate.

blaturi din scânduri potrivite în oglindă

Din esențele est-europene, uniforme la culoare, mai rar am întâlnit astfel de blaturi de mese. Trebuie ca cele două scânduri, potrivite în oglindă, să aibă mai mult decât simetrii. Forme curbate, poate noduri ce schimbă desenul fibrelor, colțuri sau borduri vălurite natural într-un mod deosebit sunt atribute căutate. Conectările cu fluturași aduce un bonus de finețe, dacă sunt inserați moderat, cu eleganță.

La Cluj Napoca, Radu Vădan s-a decis să folosească 2 astfel de scânduri potrivite în oglindă, și a construit o masă unicat, la care a ales o soluție fabuloasă de sprijinire a blatului.

Descrierea lui oficială, scrisă de Radu Vădan, este:

”Totul a început cu două scânduri de stejar, vecine în trunchi, cu un desen frumos. Din ele, împreună cu câteva altele, niște bucăți de wenge și multă multă muncă, a ieșit masa Tenso.
Masa este de 6/8 persoane, are 180cm lungime și 84cm lățime în cel mai lat punct. Piciorul central este strunjit dintr-un bloc de stejar laminat.
Structura este dată de 20 de fire de inox de 5mm, sertizate și tensionate în lemn. Accentele închise la culoare sunt realizate din lemn de wenge.”

blaturi din scânduri potrivite în oglindă

Am senzația că prindem puteri, ca portofoliu de piese unicate excepționale, fabricate de breasla tâmplarilor români. Nu există o astfel de organizație, poate mai nimerit ar fi să spun tagma, ca sumă a unor oameni ce au o ocupație comună. Important este că se mișcă lucrurile, că prototipurile de piese elaborate sunt tot mai dese, pe toate segmentele posibile: rustic, industrial, modern-contemporan, avantgardist, clasic, asiatic …

În continuare cred că meseriașii care nu și-au găsit locul în piață nu au explorat posibilitățile meșteșugului de prelucrare a lemnului. Afirm convins că este loc pentru toți cei care azi fac ceva din lemn și mai e nevoie de încă pe atâția. Până atunci, opțiunile beneficiarilor se vor îndrepta spre produse de serie importate, de calitate îndoielnică.

stiati ca?Este încă Ianuarie 2019, până la mijlocul lui Februarie e vreme de luat bani de la Start-Up Nation 2019 …

Abia aștept statistica cu domeniile ocupate, cât din tot vor fi legate de lemn?

blaturi din scânduri potrivite în oglindă
11 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.