Blaturi si picioare – elementele principale ale unei mese din lemn masiv

blaturi si picioare din stejar masiv Picioare din lemn si metalice

Când fabrici mese, poți spune că fabrici blaturi si picioare, ca elemente componente ale unui tot unitar. Totuși, construcția unui blat și soluția tehnică adoptată sunt ca număr mai reduse decât aceleași caracteristici pentru picioare. Blatul mesei Kraken este identic cu cel al mesei Georgia L și pentru ambele există opțiunea bordurii lungi cu formă dreaptă sau natural neregulată – organic. Acest tip de blat poate fi echipat cu două picioare până la dimensiunea de 260×100, iar mesele care depășesc această lungime au nevoie de un al treilea picior, central, pentru a împiedica curbarea la mijloc a blatului.

Imaginile din fabrică, trimise înainte de livrare fiecărui beneficiar, diferă ca percepție mult față de cele din catalog. Ne bucurăm să primim în 95% din cazuri aprecieri cu nivel peste așteptări, după despachetarea coletelor, la recepția produselor. Diferența este pozitivă față de așteptările conturate din online, în momentul comenzilor ferme. De fapt, de asta ne străduim și oferim soluții individuale, în România.

blaturi si picioare din stejar masiv
Masa Kraken
blaturi si picioare din stejar masiv
Masa Georgia L

Seturile de picioare care pot echipa cele 2 tipuri de blat, diferite doar printr-o caracteristică duc la o gamă de mese destul de diversă și cu un aspect final foarte diferențiat. Ca model constructiv aparte, construim blaturi si picioare pentru gama Britain, cea mai complexa serie fabricată până acum, piese care sunt în sine o soluție tehnică aparte. Miezul blatului de masă Britain este un panou construit din lamele lipite în presă, îmbinat nut și feeder cu o bordura de masiv sub forma cifrei 8, scris digital. Picioarele mesei Britain se construiesc în sistem cutie, pentru scăderea greutății, din elemente de lemn masiv. La aceasta masă, dimensiunea maxima de 240×100 poate sta doar pe două picioare, ceea ce depășește această lungime impunând montarea celui de-al treilea picior.

Construim blaturi si picioare pentru mesele Provence și Madrid, seria de mese extensibile cu cea mai mare longevitate în producția de la Baia Mare, masa de care și eu mă folosesc acasă. Blaturile sunt aproape identice între aceste două mese, doar picioarele sunt diferite.

blaturi si picioare din stejar masiv
blat masa Madrid 140×80 inainte de finisaj

Madrid are picioare drepte, cu dimensiunile de 10×10 cm sau 8×8 cm, iar Provence are picioarele teșite de sus în jos, pornind de la 7×7 cm și ajungând la nivelul pardoselii la 5×5 cm.

Din segmentul meselor fabricate din lemn de cer, construim blaturi si picioare din acest material combinat cu mult metal și de regulă nu amestecăm modelele cu cele fabricate din stejar. La blaturile din lemn de cer soluția constructivă este formată din panou din elemente longitudinale lipite pe contra-fibră, cu bordura dublată.

Oferim soluții tehnice de 2+2 cm sau 3+3 cm. Atragem de multe ori atenția asupra fibrei de cer, care are un caracter mai sălbatic, cu imperfecțiuni pronunțate și diferențe de coloratură ale fibrei evidente. Același blat echipează masa Oak Glass și masa Sigma, picioarele fac diferența. Sigma are picioare din inox satinat, iar Oak Glass are picioare din sticlă securizată.

Chiar și proiectanții cu care colaborăm au idei diferite și abordează mesele ca fiind compuse din blaturi si picioare pe care le concep separat ca formă și doar în utilizare ajung să fie montate împreună. În domeniul Horeca întâlnim cereri atipice, idei năstrușnice și uneori și oameni dispuși să asculte recomandările noastre ca și producători. Forma și designul sunt una, iar materialul și tehnica prelucrării lui sunt oarecum diferite. Sugestiile noastre caută să simplifice execuția, implicit se reduc costurile, să preîntâmpine deformări datorate lemnului masiv care nu încetează să lucreze sau puncte de imbinare în care recomandăm folosirea unor procedee ce preîntâmpină probleme în utilizare.

blaturi si picioare din stejar masiv
masa Farmer d100 cm blat 4 cm masiv stejar natur

Aș zice că no news is good news, cam așa se întâmplă de regulă după încheierea multor contracte, fiecare beneficiar este mai mult preocupat de utilizarea investiției sale, mai mult decât să țină legătura cu producătorul. Câtă vreme nu ne semnalează nimeni nimic, presupunem că totul este în regulă.

Am arătat de-a lungul timpului de multe ori imagini neprelucrate din fabrică, credem că sunt relevante și arată produsul muncii efective a fabricii, mai mult decât imaginea prelucrată necesară pentru catalogul de mobilă. Știu că pentru cineva care nu a călcat într-o unitate de producție e foarte posibil ca realitatea să difere de presupunere și poate nu se înțelege cum din praf și rumeguș iese un produs finit cu aspect imaculat.

Am să filmez mai mult, anul acesta mi-am propus să aduc cât mai multe materiale video pentru a arăta cum se fabrică mobila din lemn masiv.

Citește și – Cauți mobilă? Descoperă oferta Mobel Amadeus

Cu drag, de lucru bine făcut.

blaturi si picioare din stejar masiv
20 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.