Boluri din lemn

strunjirea lemnului bold din castan sculptat

Boluri din lemn aveam într-o vreme toți acasă, le-am înlocuit cu ceramică, apoi cu inox. Le vedem apărând din nou.

Pentru unii, bricolajul este o adevărată pasiune, iar cei care au ajuns la un nivel mai avansat de aprofundare a pasiunii lor, s-au specializat ca tehnică și dotări cu scule, pot realiza niste produse absolut admirabile. Bolurile de lemn sunt o direcție facilă de a începe să meșterești.

Am citit mai multe articole scrise de cei ce au fabricat aceste obiecte care duc spre artă. Definiția bolului este simplă, fabricarea lui e cu totul altceva. O jumătate de sferă, cu sau fără picior, mai mult sau mai puțin circulară în secțiune, eliptică, simplă, cu accent pe esența lemnului sau elaborată, cu detalii de sculptură extrem de fine, piesa centrala ce se așează pe o masă este până la urmă o lucrare unicat.

strunjirea lemnului boluri din lemn
bol din lemn cariat

Satisfacția realizării unui bol necesită perseverență, pricepere și timp. Începeți prin a achiziționa un strung pentru lemn.

scule pentru lemn
strung pentru lemn

Alegeți cu atenție bucata de lemn pe care urmează să o prelucrați, discutând pentru început cu cineva care se pricepe. Crăpăturile sau nodurile se pot dovedi fatale, nu cred că v-ați dori ca să vă sară ceva în cap în timp ce strungul învârtește cu viteza bcata brută de lemn. Trebuie făcută o debitare primară, din mare, cu drujba, pentru a aduce o bucată de lemn cubică sau paralelipipedică la dimensiuni brute aproximative cu obiectul final. Determinarea centrului de rotație ulterioară pe strung este un pas crucial, e nevoie ca piesa să fie relativ echilibrată pentru a putea învârti cu folos în siguranță.

Strungul vă oferă posibilitatea de a strunji lemnul foarte precis, chit că dălțile se manevrează manual. De aici, priceperea își spune cuvântul și nu există text care să poată suplini practica.

Cunosc un meșter român care face asta, cu rezultate notabile, pentru mai multe detalii accesați www.strunjirealemnului.com

Puteți cumpăra boluri de pe magazinul online al mesterului.

strunjirea lemnului boluri din lemn
bol din lemn vechi recuperat

strunjirea lemnului
bol din salcam

strunjirea lemnului - boluri din lemn
bold din castan sculptat

Am găsit și un filmuleț interesant.

Imaginile sunt de aici

Cu drag, de pricepere.

strunjirea lemnului
5 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

1 comentariu Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    Ce pret are?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.