Bucătăria – lemnul e stăpân la categoria mobilier, ustensile sau accesorii

lemnul e stapan - ustensile de bugatarie

Am ajuns la lingura de lemn, în bucătăria unde lemnul e stăpân, atât la gătit cât și ca decor sau material pentru mobilier. Avem o grămadă de ustensile de gătit din lemn, ne dăm seama de asta doar dacă le numărăm conștient, altfel sunt acolo fără a fi băgate în seamă.

Sau la castron, fund de lemn pentru tocat, sucitoare pentru intins aluatul, spatula de invartit in wok-ul cu teflon.

Ne întoarcem la tradiție, istoria se repeta, moda la fel. Oriunde veți vedea un bucătar pregătind feluri de mâncare cu trimitere la origini (fără derapaje hazlii) ustensilele din bucătărie vor fi tot acelea pe care le folosea si bunica, altfel nu se poate. Mirosul bucătăriei din copilarie e inconfundabil, stiu sigur ca prajituri ca atunci, cozonaci ca si aceia impletiti si unsi cu ou batut cu pensula de pene, nu vor mai fi. De-am sti sa apreciem cu adevarat vremurile copilariei cind  – citez – un ilustru anonim – cea mai grea decizie era alegerea gustului inghetatei.

Am găsit într-un magazin din Germania, ce se ocupa de casa, o tabla de lemn, pentru tocat si pregatit diverse la un preț absolut incredibil, 10 EUR. Si e mare, 40×50 cm, de 3 cm grosime cu bordura ridicata la perete si șanț pe margine ca sa strângă lichidele curse. Cine știe pe unde prin Romania e fabricata si am ajuns să o aduc înapoi.

In Câmpulung Moldovenesc se afla un Muzeu al lingurilor de lemn, in incinta casei muzeu Prof. Ion Țugui, pe strada Gh. Popovici Nr 1.

E plin spațiul de blogging cu referiri la întoarcerea la natura, chiar s-au pus oamenii să își cioplească singuri linguri de lemn, sunt si scule specializate, evident produse de vestici, cele autohtone sunt manufacturate, cu care orice ezer-mester poate să-și încerce talentul pentru a face propria lingura de lemn, ca sa mănânce in natura ca „bushman”. Lemnul e stapan fără îndoială în tot ceea ce e legat de traiul liber în natură.

În mai toate imaginile, făcute cu aparate de fotografiat de sute si mii de euro, unde se pregateste mâncare, apare si lingura de lemn – de 2 lei.

E uimitor contrastul intre tehnica de maxima valoare si simplitatea necesara vieții, adică nevoile primare. Au devenit aceste doua alăturări atât de comune încât nici nu mai remarcam discrepanta, chiar daca nu e una supărătoare. Lingura de lemn este indispensabilă la maioneze, la frecat usturoiul sau la învârtit în ciorbă.

Si după știința mea, Maramureșul denumește ustensila de amestecat mămăliga făcăleț, iar sucitor e ceva similar ca forma, doar ca simetric la capete si cu care se întinde foaia de aluat.

Să aveți pofta buna, cu drag, de moda veche. Lemnul e stăpân, cu siguranță, în prepararea bucatelor delicioase.

Sărbătoarea Învierii Domnului să vă găsească sănătoși, liniștiți, in mijlocul familiei.

Cristos a-nviat !!!

Poze de aici

hangiri - pt fiert orez
10 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

3 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    le iubesccccccccccccccc

  2. #2 Comentariu nou

    as dori si eu niste detalii de pret, comanda etc

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.