Bucătărie mică de cabană – în regie proprie

bucătărie mică cabana blat din stejar

În holul de la cabana a fost nevoie de o bucătărie mică chiar pe peretele comun cu baia. Am tras prin perete toate țevile de apă și canalizare și am căutat să o cumpărăm de-a gata. N-am reușit.

Valorile au fost neașteptate, cu fentă, ceea ce părea uneori o soluție bună se dovedea că nu potrivește ca dimensiuni ori lipseau multe din accesorii sau chiar componente de bază. Multe se vând fără blat sau chiar fără uși ori sertare. Am încercat variante de module, dar pe măsură ce le adăugam în listă totalul era de speriat. Am aflat apoi că vin demontate și trebuie asamblate. Păi atunci cumpăr eu plăcile, la bani mai puțini, și le montez. Am fost la Q10, în Baia Mare. Mulțumesc Sorin!

Am cumpărat de pe Amazon.de scule, prese de colț, burghiu pentru șuruburi confirmatoare, vinclu multifuncțional, alte mărunțișuri, de vreo 50 de euro. Apoi m-am pus pe desenat în SketchUp și am alcătuit bucătăria din panouri de PAL melaminat, cu tot cu uși.

Prima variantă a fost de colț, dar nu mi-a plăcut ocuparea spațiului.

bucătărie mică varianta 1
Bucătărie mică de cabană - în regie proprie 22

Sub fereastră, fiind redus spațiu trebuie să fie o bancă, cu un corp de cuier, așa că ca am redesenat pe ideea de bucătărie mică mobila.

bucătărie mică - forma finală
Bucătărie mică de cabană - în regie proprie 23

Am cumpărat de la IKEA o chiuvetă încorporabilă în blat, sifonul aferent și separat bateriile de bucătărie și baie, de la un magazin local, cu dublă comandă. Încălzirea apei la cabană se face cu un instant Stiebel Eltron, trifazic, care are presetate câteva valori. Nu văd utilă răcirea apei calde și nici pornirea instantului când vreau un pahar de apă de băut.

bucătărie mică
Bucătărie mică de cabană - în regie proprie 24

Corpul de sus este împărțit în 4 uși, cu 2 rânduri de polițe înăuntru. Folosind un șablon la set cu o freză de 35 mm, ambele costând 5 euro, am montat balamale cu amortizor extrem de simplu. M-am păcălit cumpărând o cutie de șuruburi dedicate pentru balamale, cele care se vând la noi sunt destinate a fi montate cu holzșurub de 18, diametru găurii fiind prea mic pentru cele proiectate special.

corp inferior - blat de stejar - bucătărie mică
Bucătărie mică de cabană - în regie proprie 25

E o bucătărie mică, corpul de jos are un blat de stejar de 155×65 cm, în care am încastrat chiuveta. Pe peretele dintre cele 2 corpuri mai trebuie montat un autocolant ca să-l protejez la apă și e aproape gata. Urmează să mai pun un corp de iluminat pe blat, sub corpul de sus.

Bucătărie mică la cabană

Montajul bucăților de PAL, comandate la dimensiunile rezultate din SketchUp a durat 2 zile, ca nepriceput. Partea haioasă a fost că au costat puțin peste 1000 de lei, cu tot cu canturi de 0,8 mm la plăci și 2 mm la toate ușile. Balamalele si șuruburile au fost sub 100 de lei.

A … în banii ăștia a fost și dulăpiorul de baie, care înglobează instantul de apă. Pe net doar piesa asta era către 1000 de lei. Mai am de lipit 2 oglinzi … urmează.

sifon chiuveta IKEA
Bucătărie mică de cabană - în regie proprie 26

Montarea sifonului a fost puțin tricky pentru că pare construit pentru scurgeri situate foarte jos, iar a mea era situată ”periculos” de sus, la 10 cm sub nivelul sifonului. Egal, am îmbărligat totul acolo, cu gândul că voi lua tubulatură – coturi și înlocuiesc flexibilul.

Ca nepriceput cred că a ieșit ok, mi-am permis să fac teste pe priceperea mea la cabană, dacă nu iese foarte bine, măcar e funcțională. Am vrut o bucătărie mică, ceea ce a și ieșit, și în plus are și o poveste.

Vorbesc cu Adriana de multe ori că la pensie ne putem muta acolo. Cred că e tot mai fezabilă ideea, 2 persoane nu au nevoie de mai mult. Am făcut cu mâna mea cea mai mare parte din lucrările de la cabană, știu fiecare șurub unde se află, unde pot da o gaură, unde pot bate un cui. Confort este suficient, spațiu așijderea. Nu trebuie multe obiecte, nici haine.

Trenează puțin toate lucrările acolo în așteptarea curentului. De vineri am și ceas, dar ”au uitat” să cupleze firele pe stâlp. Voi ați observat că sculele pe 380 au prețuri neverosimil de mici, comparativ cu performanță? Din cauză că nu prea este prin gospodării?

E o telenovelă lungă de 12 luni, de când am primit soluția non-casnic, pentru că era teren cu magazie și trifazic. Dacă n-ai casă de locuit, e sigur industrial trifazicul. De parcă nu poți face apă caldă la o bucătărie mică cu un instant trifazat.

Acum e casă, cu toate aprobările cerului.

Mobel Amadeus catalog online de mobila din stejar masiv
Bucătărie mică de cabană - în regie proprie 27
bucătărie mică cu blat din stejar
11 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.