O buturuga rezultată după tăierea unui pom este o problemă greu de abordat manual pentru a fi îndepărtată. Volumul de muncă necesar pentru dezgropare poate duce la ore multe de muncă grea, aproape silnică, pentru că în funcție de specia pomului, rădăcina poate avea ramificații greu de închipuit. Utilizarea unui utilaj este cea mai rapidă metodă însă nu toate locațiile sunt accesibile, iar costurile și logistica folosirii unui buldoexcavator sunt mai mult decât complexe.
Descompunerea naturală a lemnului este o variantă care nu presupune mai mult de 5 minute de efort la fiecare buturuga, însă este un proces ce are nevoie de timp și trebuie repetat. Folosind o mașină de găurit trebuie făcute cât mai multe găuri în buturuga și apoi pentru a grăbi procesul de descompunere se adaugă sare amară sau îngrășământ pe bază de azotat. Apa este factorul cheie care ajută ca substanțele să se dizolve și să penetreze lemnul. Cele două prafuri de mai sus au proprietatea de a hrăni exploziv bacteriile care macină lemnul. Căldura este iarăși un factor adjuvant, însă depinde de graba voastră și de dimensiunile buturugii cât este timpul necesar ca fungii și bacteriile să macine natural lemnul.
Am scris mai demult, despre acest proces într-un articol anterior –Radacina de copac – 3 metode de a le elimina, însă doar după ce am stricat capul unei motocoase Stihl am realizat cât de costisitoare este lipsa de preocupare pentru rezolvarea acestor probleme. Ieri m-am apucat iarăși de tuns iarba și trebuie să o fac doar folosind firul, fără a mai putea utiliza cuțitul metalic. Am lovit mai înainte cuțitul metalic de câte o buturuga ascunsă în iarbă și am ajuns să îi rup urechile de prindere pe axul tijei la capul de antrenare a sculei din vârf. Așa că la sfârșitul zilei am luat mașina de găurit pe acumulatori Milwaukee de care sunt foarte încântat și cu un burghiu de lemn lat am făcut cât mai multe găuri în fiecare buturugă dezvelită de iarbă pe care am găsit-o. M-a mirat numărul mare și faptul că majoritatea, fiind de prun, sunt în stare foarte bună. Lemnul nu este deloc degradat, deși au trecut mai bine de 2 ani de la tăierea pomilor. Sunt pruni vechi, crescuți spontan într-o perioadă de neîngrijire a terenului, diformi, fără rod și astfel nu m-a durut sufletul să-i tai. Am pregătiți deja pomi pentru înlocuirea celor vechi, dar trebuie să dispara buturugile vechi.
Până acum am reușit doar să dau găurile și să presar sare amară. Să nu luați de la farmaciile umane sare amară, se găseșt exact același produs la farmaciile veterinare la un cost muuuult mai scăzut.
Zilele următoare le ud și apoi sper ca până în primăvară umiditatea și bacteriile să facă treabă bună. O singură buturugă a fost invadată de ciuperci ca și iasca și acolo s-a văzut deja efectul mamei Natura. În primăvară, folosind un baros sau o secure voi putea spulbera lemnul putrezit rezultat și solul va deveni plat și în acea zonă, fără craterul rezultat după îndepărtarea mecanizată. Pentru apa si spori mi-a trecut prin minte să strivesc câte un măr putrezit pe fiecare buturuga, poate ajută. Vă spun la primăvară 🙂
E vremea potrivită să încercați și voi aceeași metodă, nu aveți nimic de pierdut. Mie mi-au trebuit 60 de minute pentru a lucra găurile la 25-30 de buturugi. Teoria spune că se pot obține rezultate chiar și într-o lună, eu m-aș declara încântat și cu 6 luni. Pentru buturugile mari utilajele nu sunt folositoare, tot metoda de descompunere da rezultate.
Spor la treabă.
Update Noiembrie 2020 – rezultatul demersului de mai sus.
Update 2023 – Buturugi de pomi – după 7 ani
4 comentarii Adaugă comentariu
Ai scos o radacina sa te „joci” cu ea? Avand in vedere ca desenul, textura, culoarea scandurilor sau a furnirului depind de modalitatile de taiere sunt curios cum arata. Pacat ca nu pot fi valorificati superior.
Din pacate a ajuns lemn de foc tot prunul, grosimile trunchiurilor cu greu depasesc 15-17 cm si nu au verticalitate. Daca as dispune de un gater cu timp unde sa scot elemente de scandura chiar si de 80-100 de cm as fi incercat sa fac ceva, insa la momentul vorbirii nu a fost nimic disponibil. Fibra lemnului de prun este foarte frumoasa. Mai am cca 100 de bucati asa ca mai am timp sa ma gandesc.
in cat timp au disparut buturugile ramase?
Unele s-au macinat intr-un an, altele nu au suferit nici o modificare. Am repetat procedura cu sarea amară, cred că depinde mult de condițiile atmosferice. E nevoie de apa si soare, si condens sub o folie pentru a creste nr de microorganisme ce devoreaza lemnul