Reteaua de imbinari ale lemnului folosite de către tâmplarii din China nu diferă foarte mult față de cele folosite în Japonia despre care v-am vorbit deja. M-am decis să vă povestesc și să vă aduc informații suplimentare pentru că e un subiect foarte complex, plin de curiozități pe care știu că le împărtășiți și dvs.
Unul din motivele pentru care îmbinările din China, Japonia și Taiwan erau atât de complexe avea legătura cu clima. Coloniștii europeni care aduceau acasă superbe piese de mobilier din Asia Centrală sau de Sud Est, observau că acestea se dezmembrau din cauza umidității și a căldurii. Lipiciul folosit se topea pur și simplu. O specialistă a casei de licitații Christie povestește că pentru a rezolva această problemă, colecționarii au instalat umidificatoare sau alte aparate care controlează temperatura unei încăperi. Am găsit foarte educative informațiile oferite de ea și sfaturile potrivit cărora, dacă alegi un mobilier din China, e recomandat să-l folosești și să-l integrezi în viața ta. Iar dacă vrei să vezi cum îl aranjau chinezii, o bună sursă de inspirație sunt picturile sau desenele care îi prezintă în activitățile lor zilnice.
Reteaua de imbinari – o primă lecție
Tehnicile de tâmplărie din lemn provin dintr-o cultură tehnologică antică și s-au dezvoltat prin evoluția continuă a sistemelor arhitecturale din lemn. Perioada dinastiei Ming și a dinastiei Qing, începând cu secolul al XIV-lea și până la începutul secolului XX, sunt cele care au rafinat fabricarea mobilierului.
Am găsit 4 variante de construcție de mobilă și îmbinări întâlnite în tâmplăria chinezilor:
”Rama și panoul” ( frame and panel) – a permis o bună folosire a materialului și este folosită pentru orice tip de mobilier care este format dintr-un panou cum ar fi ușile, mesele, dulapurile.
”Piciorul încastrat” ( recessed leg) – a fost folosit la creearea de mese, scaune, dulapuri.
”Piciorul colț” (corner leg)
”Bamboo Style”
Dacă ați ajuns cu lectura până aici, sper că v-au făcut pe plac informațiile!
Cu drag de lucruri frumoase!
1 comentariu Adaugă comentariu
Foarte interesant si frumos prezentat ! V- a multumesc!