Buturugi de pomi – după 7 ani

buturugi de păr sălbatic

În 10 august 2015 scriam – Radacina de copac – 3 metode de a le elimina – după ce am lucrat la curățarea livezii de buturugi și pomi uscați ori crescuți aiurea. Căutam o metodă organică de a scăpa de rădăcinile rămase în pământ, care mă încurcă teribil la cosit.

Atunci, în 2015 livada mea era un huci, un desiș de arbori și tufe crescute sălbatic în 10 ani de abandon a terenului respectiv. Mi-am luat prima drujbă și admit că cu sufletul strâns am tăiat pomii, pruni în mare parte, care au ajuns lemne de foc. Am plantat mai mulți pomi de atunci încoace decât am tăiat și mi-am recâștigat liniștea sufletească, împăcându-mă cu mine.

buturugi de pomi - prun
Buturugi de pomi - după 7 ani 19

Am aplicat metoda cu sare amară ca să grăbesc putrezirea acelor buturugi care n-au fost scoase de buldo-excavator, însă trag concluzie că nu funcționează. Găurile făcute în ciotul de trunchi rămas în pământ nu l-au făcut să se dezintegreze, sunt bine mersi, tari ca piatra. Soluția rămâne pe mai departe aceeași – îndepărtarea mecanică. Fie cu un utilaj, fie cu o scula construită ca și în clipul de mai jos :

Rădăcinile de prun sunt de forma unei palme, nu au segmente pivotante, adânci. Ramificațiile rădăcinii sunt groase de 5-6 cm diametru si se găsesc relativ la suprafață.

Tot atunci am tăiat și un păr sălbatic, cu un trunchi gros de mai bine de 50 de cm. Am sperat că voi reuși să tai scânduri din acel trunchi, care ar fi fost o minunăție de lemn, cu fibra frumoasă, însă greutatea și poziția bușteanului au fost ani de zile piedici ca să scot lemnul de acolo și să-l prelucrez. Nu găsești oriunde o macara și nici un gater care să facă astfel de tăieri, unicate aș zice.

Pe lângă celelalte buturugi, de prun de prin livadă, cea de păr a fost repede atacată de niște furnici negre, mari, lungi de cca 1 cm. Fructele acestui păr erau foarte mici și acre, de nu le mâncau nici caprele. Lemnul de păr li s-a părut totuși delicios.

buturugi de pom - păr sălbatic
Buturugi de pomi - după 7 ani 20

Deși dimensiunea este mare, în cei 7 ani scurși de la tăiere, buturuga de păr s-a măcinat, cu ajutorul furnicilor și azi, cu două lovituri de baros se poate nivela de parcă n-ar fi fost. O să o fac curând, acum am lăsat totul așa, pentru fotografie. Nu se aplică la celelalte buturugi de prun, acelea sunt și azi ca piatra, așa cum se vede mai jos.

Trunchiul de păr lăsat pe pământ, atâta vreme s-a putrezit. Acum 3 zile voiam să-l ridic și să-l duc la gater, sperând să fie încă bun de scândură. S-a dovedit că vorba aceea, dacă amâni ceva prea mult timp, nu mai trebuie făcut, e adevărată. Tot trunchiul e copt, infestat de furnici și complet inutilizabil ca lemn, de scânduri și nici de foc. Cred că sunt șanse mari să rămână casa furnicilor, după ce l-am tăiat în câteva felii și l-am scobit cu o secure.

buturugi de păr sălbatic
Buturugi de pomi - după 7 ani 21
trunchi de păr sălbatic
Buturugi de pomi - după 7 ani 22

În secțiune lemnul arată ca și spalted wood – însă și-a pierdut duritatea, se poate rupe cu unghia. Nu mai merită efortul de a-l duce la gater.

Rămân cu atenția la acele buturugi de prun, mi se pare că unealta omului cu care scoate blocuri de beton s-ar putea să funcționeze și la scosul rădăcinilor de pe dealurile mele, unde nu are acces ușor un utilaj.

Concluzie: dacă vreți să scăpați de buturugi aplicați metode mecanice, eu nu am încredere în așa-zisele metode organice, sperând la o putrezire rapidă.

Mobel Amadeus - Sigla noua 2021
Buturugi de pomi - după 7 ani 23
buturuga de prun
6 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.