Cabana A frame din lemn – planuri în SketchUp free

2 variante de structuri pentru cabana A frame, cu 2 volume diferite și complexitate redusă

cabana A frame

Am promis că voi desena o cabana A frame în SketchUp și am să ofer disponibile planurile pentru că există o variantă online gratuită accesibilă oricui. Trebuie doar să vă faceți un cont free online pe Trimble și să salvați cu download fișierele atașate ca arhive, dar care conțin filele .skp

cabana A frame mare
Cabana A frame din lemn - planuri în SketchUp free 23

Nu am deloc pretenția că soluțiile tehnice sunt verificate de un inginer de structuri, însă vă puteți face o idee despre ce lemn trebuie și cum arată la modul general o astfel de construcție.

Există o predilecție pentru acest tip de construcție din lemn pentru că nu are pereți verticali și pare ușor de realizat în regie proprie. Cred că structura desenată și posibilitatea de a folosi uneltele din online pentru a măsura diverse secțiuni, va fi utilă pentru cei care au cochetat cu ideea de a-și construi o astfel de cabană.

Aș recomanda ca pași de urmat pentru a construi o cabana A frame următoarele secvențe:

 • realizarea soclurilor pe care va sta rama de bază – beton sau alte variante
 • construirea ramei de bază + placarea cu TEGO
 • construcția pe această platformă a structurii A 2 corni și un clește
 • montarea secțiunilor A, cu fixări temporare
 • sprijinirea acestor secțiuni cu structura internă
 • folie de difuzie a vaporilor montată pe intradosul cornilor
 • contravântuirea cu plăci OSB peste această folie
 • montarea izolației între corni – vată minerală
 • folie de barieră de vapori pe fața exterioară a cornilor
 • montaj astereală în funcție de învelitoarea dorită
 • realizare și montaj scara interioară
 • izolație la nivelul plăcilor de TEGO – plăci de poliuretan ar fi cel mai indicat – ar fi bine de inclus o folie care să se lipească cu celelalte etanș, pentru a face cabana Airtight
 • realizarea închiderilor din cele 2 triunghiuri laterale cu binalele dorite – ferestre sau suprafețe vitrate plus ușa de acces
 • izolarea acestor triunghiuri cu același tip de izolație și folii
 • finisaje interioare -pardoseli, placare cu lambriu peste OSB sau gips carton

Am evitat să dau indicații pentru partea de finisaje și utilități interioare. Fiecare știe cât poate și își permite să crească nivelul de confort interior. Orice instalație electrică și sanitară trebuie să țină cont că avem o cabana A frame din lemn.

Casa tip A – începând de la Andrew Geller – o mică antologie.

Învelitoarea de acoperiș poate fi șindrilă bituminoasă sau țiglă metalică. Dranița este cea mai scumpă, dar și cea mai frumoasă. Țigla ceramică iese complet din discuție.

La partea de încălzire, dacă se realizează electric ( recomandat) în condițiile de etanșeitate la aer trebuie să aveți în vedere și o soluție de ventilare, care să aducă un aport de aer proaspăt.

modul de ventilare de perete
Cabana A frame din lemn - planuri în SketchUp free 24

Căldura se ține înăuntru cu prețul unei bune etanșeități. Vara se poate deschide geamul, dar la +30 de grade poate v-ar zâmbi gândul la un interior care nu dogorește.

O sobă pe lemne este o soluție care necesită foarte multe precauții. 1 – să aibă gură de aer pentru ardere cu aducțiune din exterior. 2 – să fie racordată la un coș super-certificat cu montaj profesional. 3 – să fie foarte bine separată de toate vecinătățile inflamabile. Personal cred că pentru structurile din lemn trebuie bine gândită partea de izolare și ventilare, iar încălzirea nu este întotdeauna o prioritate, dacă socotești bine cât timp efectiv ai nevoie de sursa de căldură.


Personal consider că fie se construiește una mare, fie una mică. Cea mare poate avea interiorul echipat cu baie și loc de gătit, plus o cameră de zi la parter și spațiu de dormit la etaj, iar cea mică să fie doar un înlocuitor de cort, pe un teren, cu utilitate strict de spațiu amenajat pentru a sta la sfârșit de săptămână.

Când spun mare este cea cu baza de 10×7 m. Sunt case rezidențiale cu această bază, 70 de mp nu este neglijabil. Când mă refer mică pentru o cabana A frame, atunci mă gândesc la o bază de 5×5 m și un triunghi echilateral de secțiune cu cele trei laturi egale de 5 m. Spațiul interior este relativ înghesuit, dar utilizabil, fără a introduce în interior baia sau bucătăria. Pentru situații de forță majoră se poate utiliza o budă în curte sau un WC de rulotă.

Cabana A Frame 10×7 m

Am desenat o bază de 10×7 m, care permite un spațiu util interior relativ generos, pentru 4-6 persoane, în viziunea mea. Nu am inclus în planuri o compartimentare interioară, pentru că diferă mult nevoile pe care o cabana A frame le poate împlini.

structura si cote
Cabana A frame din lemn - planuri în SketchUp free 25
cabana A frame din lemn
Cabana A frame din lemn - planuri în SketchUp free 26
vedere laterala cabana din lemn - structura
Cabana A frame din lemn - planuri în SketchUp free 27

În desenul meu toate elementele au secțiune de 15×5 cm, adică poștă, de brad. Este relativ ușor de găsit și de prelucrat la aceste cote. Elementele de corni se pot compune și din două bucăți, dacă au lungimi mai greu de găsit și de transportat, deși 6 m ar trebui să fie relativ simplu de găsit, dar poate nu suficient de drepte, pentru a obține secțiunile și liniaritatea.

PDF
Plan arhivat cabana 10×7 m

Cabana mică – 5x5x5 m

Am desenat prima dată doar A-ul la această variantă de cabana A frame mică, apoi am ajuns să duc tot desenul la bun sfârșit și astfel aveți mai jos și fisierul .skp cu această soluție. Este tot la nivel de structură și se aplică aceleași recomandări din segmentul de Descriere.

cabana A frame mica
Cabana A frame din lemn - planuri în SketchUp free 28

Pentru structură e nevoie de următorul material lemnos – 12 buc x 6 m cu secțiune de 15×5 cm pentru corni și 14 buc x 5 m cu aceeași secțiune pentru structura bazei și susținerea internă cu tot cu clești.

dimensiuni
Cabana A frame din lemn - planuri în SketchUp free 29

Feroneria de montaj poate fi aleasă după aprecierea proprie, eu aș recomanda șuruburile HECO, pentru că am lucrat cu ele când am construit magazia de la Baia Sprie.

Până aici este relativ ieftin, însă foliile, izolația, plăcile de TEGO, OSB pentru placare interioară și sculele aferente, partea de închidere a triunghiurilor cu ferestre sau uși, plus timpul și priceperea necesară sunt o sumă deloc neglijabilă de bani și meștereală. Îmi doresc ca planurile realizate să fie doar firul de ghidaj ca să evaluați corect dacă merită și chiar vă doriți o astfel de cabana A frame.

Puteți încărca gratuit aceste fișiere într-un cont gratuit de Sketchup online și folosind selecția de TAGS plus instrumentul de măsurare să vizualizați efectiv forma și materialele implicate. Puteți măsura fiecare element, iar cei care nu sunt comozi la învățare pot încerca să le modifice.

PDF
Plan arhivat cabana 5x5x5 m

Concluzii:

Cred că economia de material construind fără pereți nu justifică pierderea de volum interior și nu simplifică în realitate acest tip constructiv. Da, se poate construi o cabana A frame în regie proprie, însă tot e nevoie de mai mult decât bunăvoință. Partea de structură este cea mai ieftină, finisajele și instalațiile interioare plus izolații, ferestre și ușă depășesc ca și costuri mult partea de structură.

Trebuie, din punctul meu de vedere îndeplinite niște criterii de conjunctură ca să merite să o ridici. Să zicem că ai un teren cu o panoramă bună, poate chiar ai și lemn, achiziționat de ceva timp și ai și niște scule sau un atelier de tâmplărie peste drum, ai încă 1-2 prieteni cu timp, ca tine și vrei să meșterești ceva de plăcere sau ca să implici copiii. Nu îți faci griji pentru utilități, poate casa bunicilor este relativ aproape …

Citește și despre oameni care au făcut singuri ceva – români desigur – Construcții din lemn – în regie proprie DIY

Sper să vă fie de folos, să știți că s-au dus câteva ore bune din timpul meu pentru aceste desene.

Spor la treabă, oameni buni!

Mobel Amadeus catalog online de mobila din stejar masiv
Mobel Amadeus catalog online de mobila din stejar masiv

Citește și – Încălzirea unei cabane sau a unei case de vacanță

9 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

5 comentarii Adaugă comentariu

 1. #1 Comentariu nou

  Multumesc si spor in toate cele bune pt tine si pt cei din jurul tau

 2. #2 Comentariu nou

  Buna ziua ,urmaresc de ceva vreme articolele site-lui pe care le consider interesante si pertinente.Cred intra-adevar ca trebuie promovat mai mult curaj si incredere in fortele proprii ,lucru de care suntem din ce in ce mai vaduviti.Sunt foarte multe idei,care cu un pic de indrazneala si efort propriu, pot prinde viata.Dar ce rasplata..!!!

  • Mă bucur ca ai prins esența, da, asta vreau sa transmit, ca putem face multe, cu propriile mâini. Arata-ne ce faci, daca e din lemn, scriem un articol.

 3. #4 Comentariu nou

  Domnule ,mi a rămas mult material lemnos de la construirea unei case ! Acum urmăresc indicații pentru construirea unei case A in livada la munte ,dealuri ! Majoritatea riglelor sunt de 4 m . V as cere sfatul ,dacă mi l puteți da sincer ! Cu unghi de 90 gr se poate face ? Jos vreau sa înalt un perete de Cca un m înălțime si pe el sa se sprijine cele doua unghiuri !
  Va mulțumesc !

 4. #5 Comentariu nou

  Vreau sa stiu ce lemn se foloseste la cabanele de tip A. Am o problema cu un proprietar. De la masura luata pentru ferestre si pana la executare mediana virfului pe baza s-a deplasat cu 6 cm. Propietarul zice ca nu am luat masura bine:)) Ce parere aveti de acest aspect? Structuristul nu recomanda lemn stratificat?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.