Mobila pentru terasa – din lemn masiv, cu elemente distanțate

mobila pentru terasa

Pentru noi mobila pentru terasa e ca și vorba unui bătrân cojocar, ce povestea astăzi într-un reportaj că lucra și în ziua de Crăciun la alendeloane. Mai rar terase descoperite cu 6 luni pe an cel puțin ca să trebuiască mobilate cu piese din lemn masiv, prin părțile noastre. Dacă se cere, se face!

mobila pentru terasa

Mi-e greu să fac abstracție de la război, să merg cu copiii în parc sau să fac planuri de vacanță când la mică distanță de noi sunt oameni asediați în propriile case și printre noi trec fugind de război ucraineni ce nu mai au nici casă nici o sursă de venit. Am scris mai puțin în ultima vreme, am încercat să lucrez la cabană, gândindu-mă că astfel fac ceva util și timpul trece mai ușor.

Apare o schimbare a așezării mondiale privitoare la circulația bunurilor în economie. Mi s-a cerut din partea unui partener să propun mobila pentru terasa, ca produs căruia cererea din piață i-a crescut volumul. Prin zonele periferice ale Europei, cu ieșire la ocean, mai după colț de Mediterană, precis sunt oameni mai detașați de iminența dezastrului provocat de război, care se pregătesc de vară. Cumulat cu scumpirea exagerată a transportului maritim, cu înnodarea căilor de aprovizionare din India și Asia pentru acest tip de mobilier, am ajuns să studiez cu mai multă atenție produsele celor de la Gaze Burvill, despre care am scris anterior. Noi n-avem cum să îl producem din meranti sau iroko.

mobila Gaze Burvill
mobila Gaze Burvill

Mobila pentru terasa din lemn masiv trebuie să aibă suprafețele realizate din elemente distanțate, iar găurile din cant sau de pe mijlocul elementelor constitutive ale blaturilor reduc puterea lemnului masiv de a se contorsiona. Expunerea la soare, ploaie, vânt și diferențe de temperatură succesive exclud folosirea unor blaturi de mese sau scaune din elemente încleiate.

2022 – Am fabricat și noi – Dulăpior de terasă din stejar

Acuma, să faci estetică din lemn dispus ca pe grătar este o provocare și varietatea disponibilă nu este foarte mare. Totul se reduce la tehnică, la felul în care croiești și montezi lemnul. Aluminiu apare și el în acest tablou, ca și material care are o stabilitate mare în timp, expus la intemperii.

Mi-am sortat o galerie de imagini ca inspirație, pentru momentul începerii lucrului la prototipuri.

mobila pentru terasa 7 1

Salcâmul l-aș vedea ca lemnul cel mai potrivit în mobila pentru terasa, deși stejarul mi-este cel mai drag. 1000 de euro a ajuns azi mc de cherestea de salcâm. Frasinul n-are rezistență nativă la umezeală.

Blaturile de mese se pot fixa pe o rama metalică sau pe structuri din lemn solide, cu ramă perimetrală. Furnirul nu e din filmul ăsta niciodată.

Scaunele de terasă ar fi bine să fie pliante sau măcar stackabile. Toate elementele e musai să permită scurgerea rapidă a apei și zvântarea înainte ca apa să intre în fibră. De aceea trebuie sigilată fibra lemnului cu un finisaj pe bază de ulei, sau ulei amestecat cu ceară.

Tratamentul trebuie re-aplicat succesiv, în primii 2-3 ani, pentru ca lemnul să se satureze și să devină waterproof, cum îi zice englezul.

Vă mai aduceți aminte imaginea de mai jos? Când am publicat-o prima dată aflasem despre afzelia și mi se părea intrigant numele și calitățile acestuia.

1900 timber durability chart
Mobila pentru terasa - din lemn masiv, cu elemente distanțate 22

Timber Durability Chart by Gate Expectations by Inwood

Clasa 1 de durabilitatea menționează Accoya iar lemnul termotratat este în clasa 2 la loc cu stejarul. Nu am găsit salcâmul acolo, nicăieri.

Cum arată mobila pentru terasă făcută în România, pentru segmentul Premium, nu pentru benzinărie – nu știe nimeni. Cred că vom parcurge pași în direcția asta, revin cu update.

Duminică cu liniște s-aveți oameni buni!

13 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.