Când nevoia te învață … adaptări la sculele pentru lemn

gater mobil tăieri de scanduri – varianta premergătoare unui gater

Pe blogul lui Matthias Wandell găsești idei de DIY la toate sculele, face omul și desface tot felul pentru tâmplărie de stai și te uiți pe Youtube la el, ca în vremurile bune pe Discovery. Asta dacă îți place tâmplăria și ai timp pentru șurubălit. Articolul de față se referă la soluții apărute din nevoie, din minți simple și totuși extrem de inventive.

drujba
extensie pentru drujba

Undeva am citit că noi, românii, evreii, rușii, indienii și chinezii suntem națiile cele mai predispuse genetic la genialitate. La români se știe că folosind o rangă și un ciocan poți repara o Dacie în câmp, iar cu sârmă și cuie poți repara orice altceva. Nevoia, care se traduce prin lipsa resurselor materiale, distanța față de sursa soluției sau ingeniozitatea caracteristică oamenilor simpli face ca din sculele cu o singură destinație să fie imaginate derivații care servesc mai multor scopuri.

gater mobil
tăieri de scanduri – varianta premergătoare unui gater

Sunt si solutii profesionale pentru a monta o drujbă pe un cadru, se pare că oamenii s-au prins ca subiectul are mare interes si au construit o solutie comerciala.

Un altul a folosit drujba, cu un cadru suplimentar de ghidare pentru a tăia scanduri dintr-un buștean. Ideea este excelentă pentru aplicabilitate la buștenii de dimensiuni mari care nu pot fi transportați sau pentru lucrări sporadice care nu merită efortul de a transporta bușteanul la un gater. Și drujba folosită trebuie să fie una cu putere apreciabilă, cu lamă suficient de lungă. Plus efortul de a construi cadrul de ghidare. Dar .. nevoia te învață și soluția de a te descurca singur este un imbold care apare sub pălării purtate de oameni care știu și pot să se gospodărească singuri.

O variantă profesională, un fel de kit pentru a debita bușteni este cel din clipul de mai jos. Am prezentat toate sculele acestea folosind clipuri americane preluate de pe Youtube, pentru că la noi nu prea sunt astfel de extensii sau prezentări a acestor soluții în spațiul românesc.

Dacă tot e să batem câmpii, mai jos puteți vedea cum un tip a modificat un cart și și-a construit un gater, dar după mine e păcat și de cart și de efortul depus, un român rămânea cu cartul și recondiționa un gater vechi.

Ingeniozitatea și imaginația sunt caracteristici atât de umane încât alături de minciună și fantezie sunt caracteristici ce nu vor putea fi atribuite unui robot niciodată, de aceea nu ar trebui să ne îngrijoreze dezvoltarea acestui segment foarte tare. Nu ne va putea depăși niciodată un robot în aceste trăsături, sunt extrem de convins.

Cu drag, de inventivitate.

drujba
1 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

1 comentariu Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    Suport de ghidare pentru a taia scanduri din copac-bustean se fac in Republica Moldova, mai multe marimi. Le gasiti pe ebay la ” chainsaw mill’. Eu sunt in Suedia si am avut nevoie sa tai niste copaci, aici scule de genul sunt foarte scumpe, astfel am cumparat de pe ebay de la cei din Moldova, cu shipping gratuit!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.