Imaginea cu siguranță vă spune mai multe despre masa cu denumirea Capstan Table. A fost vehiculată pe tot internetul de la primele apariții acum mai bine de 10 ani, minunând privitorii cu forma și mai ales cu funcționalitatea de extindere a blatului. Capstan table își trage numele de la cabestan, acel mecanism nautic care permite navigatorilor sa tragă de parâme mai ușor, dar simbolistica se rezumă la o formă geometrică aproximativă.
Disputa asupra patentului, brevetului de invenție, este încă acerbă și există mulți contestatari ai originii acestei mese. David Fletcher este inginerul englez care după 30 de ani de muncă, a pus la punct un mecanism impresionant, acționat manual sau hidraulic, care permite celor 12 petale să se desfășoare în toată splendoarea. Masa Fletcher Capstan Table este singura formă care din blat rotund se extinde la un rotund perfect, în forma finală.
Întrebările iscate pe marginea soluțiilor tehnice sunt multe și o seamă de temerari meșteri tâmplari au încercat reproducerea soluției imaginate de Flecher. Dacă ne gândim că geometria booleană definește linia dreaptă ca fiind circumferința unui cerc cu raza la infinit, realizăm că curburile exterioare ale blatului descriu arce diferite la raze diferite. Soluția propusă la masa Flecher Capstan Table implică inglobarea celor 6 petale inițiale într-o bordură care compensează neuniformitatea conturului exterior cu piese din lemn.
Mecanismul care pune în mișcare întreaga structură, aproape fără efort, cu o rotație de doar 120 de grade față de punctul inițial are aproape 10.000 de piese individuale. Au trebui imaginate soluții de montaj și chei speciale pentru a fixa în poziție toate componentele mecanismului.
Translația întregului sistem este frumoasă, îmi vine să cred că beneficiarii ar prefera să închidă și să deschidă continuu această masă doar pentru a se minuna de perfecțiunea tehnicii pe care o înglobează. Steaua cu 12 colțuri care se ivește în centru mesei Fletcher Capstan Table se închide perfect pe toate laturile și colțurile cu celelalte piese din lemn. Desenul furnirului de lemn
Rezultatul este o masă rotundă, pur și simplu, la care oamenii mănâncă sau fac orice, la fel ca la o masă obișnuită. Excentricitatea duce ca aprecierea rezultatului muncii unui om să valoreze atât de mulți bani.
Noi producem o masă rotundă extrem de elegantă, fără mecanisme – Masa rotunda Victoria – de-a lungul timpului
Odată imaginat mecanismul estetica mesei a fost infinit variată prin utilizarea unor plăci de lemn extrem de scump, a unor picioare centrale când simple, când elaborate, în funcție de comanda unicată a fiecărui beneficiar. Și banii plătiți sunt neverosimil de mulți, de la 50-70.000 de dolari, până la 150.000 de dolari, în funcție de particularități. Site-ul oficial oferă 3 dimensiuni standard la care masa se poate produce, cea mai mare dintre ele ajungând să deservească 16 persoane.
Sigur că imaginile sunt foarte cunoscute, însă profit de ocazia oferită de această masă să punctez faptul că pe baza unei idei frumoase, datând din secolul 19, s-a ajuns ca tenacitatea unui om obișnuit să ducă la crearea unui produs de nișă, foarte scump, cu notorietate globală. Iahturi ale unor celebrități, șeici, primarul Moscovei și cu siguranță spații aparținând unor oameni extrem de înstăriți, dar mai puțin publici au astfel de mese.
Masa Capstan Table din Meeting Room of Major of Moscow
- 3m diametru, extensibila la 3,6 m
- nuc european
- finisaj poliuretanic
- acționare hidraulică, convertibilă la manual
- baza din panouri detașabile
Am convingerea că acest produs nu are nevoie de reclamă și că producerea fiecărei piese este un proces unic, remunerat pe măsură.
Rețineți că este consemnat faptul că Fletcher Capstan Table este singura variantă perfect rotundă în ambele poziții de utilizare, atât închisă cât și deschisă.
Nimeni nu poate bănui de unde va apărea următoarea idee genială cu impact colosal … ce-ar fi să fie din România? Ați petrece 30 de ani ca să duceți o idee de la intenție la o materializare aproape perfectă?