Pe la inceputurile acestui blog, în 2012, am scris un articol despre Maramureș și despre casa din Breb, localitate in care media scria atunci că prințul Charles al Marii Britanii deține o casă.
Recent am revizuit acel articol și pentru că Google și-a schimbat tabieturile l-am adus la zi cu SEO și alte firifanțuri, ocazie cu care l-am republicat pe Facebook, ca remember. La momentul publicării erau de 10 ori mai puțini vizitatori pe blog, așa că m-am gândit că ar face bine să fie din nou în centru atenției.
Casa de lemn a printului Charles din Breb sau Romania prin alti ochi
Au trecut 3 ani de atunci și recent, de câteva zile, în perioada asta de tihna înainte de treburile noului an 2016 am avut parte de o conversatie cu o domnișoară care a lucrat la centrul InfoTurism din Prefectura Maramureșului. Ca să nu distorsionez ceea ce mi s-a transmis am reprodus mai jos toata discutia, copy/paste din messagerul de FB. Am corectat doar semnele de punctuatie, in rest am lasat textul relevant la subiect intact. O cunosc pe domnisoara in cauza si cred ca este documentata vis-a-vis de ceea ce spune. Se pare că din motive incerte, reprezentanții prințului Charles chiar au solicitat ca imaginea si asocierea cu acesta să fie corectate conform cu realitatea însă nu s-a aplicat de nimeni, poate pentru că e mai convenabil. Casa din Breb nu îi aparține de fapt Printului Charles, de data asta chiar am să mă duc pana acolo sa mă informez, cu primul drum spre Ocna Sugatag.
Eu zic să fie pe aia bună, că altfel om crede toți că suntem neam de grof pe nedrept. Mai bine așa cum e adevărat decât fală pe dijaba.
Prințul Charles (Charles, cum îi spun localnicii din Breb, Alteța Sa Regală, Prințul de Wales, cum i se spune în mod oficial) nu deține și nu a deținut case in satul Breb sau in vreun alt sat al Maramureșului. Informația circulă în mod eronat de mai bine de 10 ani. Fundația Mihai Eminescu Trust a adus (din satele Ferești si Berbești) în Breb și a restaurat (în aceeași curte) două case de lemn. Fundația se afla la vremea aceea (începând din anul 2000) sub patronatul Prinului Charles, insa proprietățile nu au fost niciodată ale moștenitorului coroanei britanice, ci ale Fundatiei amintite.
In 2004, Prințul Charles a vizitat Maramuresul si a zăbobit cateva ceasuri si in Breb (luand pranzul într-una din aceste case). Pe aceeasi uliță, peste drum de casele MET, se mai gaseste o casa veche de lemn, care aparține lui William Blacker, englezul care a trait in Breb, a scris Along the enchanted way: a Romanian story si prin contribuția caruia, de altfel, Mihai Eminescu Trust și Prince Charles of Wales au ajuns in Maramureș. Una dintre casele fundației a fost parțial amenajată și în interior, deține piese de mobilier și de arta populară, poate fi vizitată (numărul persoanei de contact este afișat pe ușa de la intrare). Din vara trecută, cele două case au poartă nouă, realizată de meșteri locali.
Din 2004, Prințul Charles nu a mai vizitat Maramureșul iar în 2014, s-a retras din rolul de patron al Mihai Eminescu Trust. (Rada Pavel – ghid turistic)
2 comentarii Adaugă comentariu
In Flavours of Romania , realizatatorul britanic pomeneste, in finalul unuia dintre episoadele despre Maramures ca Fundatia Printului Charles a donat bani pentru restaurarea bisericii vechi din Breb. Ce ne puteti spune despre asta?
Multumesc.
Cu adanca pretuire,
Alin P. Ionescu
Am vazut o emisiune cu un englez din Breb, care patrona alta fundatie si care a afirmat ca si Printul Charles va dona si mai stiu ca a avut loc acest eveniment – https://www.facebook.com/events/1907888432855491/ derulat de Ambulanta pentru Monumente.