Casa din lemn rotundă, modern versus tradițional

Austin Maynard - casa din lemn rotunda

Prefer să cred că cercul stă la baza oricărei forme și suntem sub semnul liniei curbe în orice aspect legat de planul fizic, astfel încât ideea de casa din lemn rotunda mi se pare azi o abordare firească, nedrept evitată. Ajung să mă întreb de ce facem doar case bazate pe forme dreptunghiulare, cu colțuri? Sunt argumente în favoarea unghiurilor drepte, dar si pe partea cealaltă putem aduce justificări pozitive, cel puțin la fel de multe.

O casa din lemn rotundă include mai puțin material pentru structură, este bine știut că sfera este cel mai mare volum închis în cea mai mică suprafață. Cilindrul este următorul ca eficiență. Dispunerea radială a pereților duc la obținerea unei case cu ”Față” în toate direcțiile, nu mai avem Dosul casei sau laterale. Dacă spațiul în care este amplasată are deschidere circulară de 360 de grade, putem beneficia de suprafețele vitrate pe toate părțile și înspre toate punctele cardinale.

O casa din lemn rotundă nu trebuie să fie un turn, cu acoperiș conic, astăzi avem la dispoziție materiale și tehnici care permit acoperișurile plane, cu o pantă minimă pentru scurgerea apei. Alegerea ține desigur și de zona geografică în care este amplasată construcția.

Vă invit să accesați resursele online disponibile la aceste 2 adrese – https://maynardarchitects.com/#/standrews/https://www.build-green.fr/une-cabane-de-plage-australienne-aux-allures-de-maison-bois-ronde/.

Austin Maynard este continuatorul seriei de Arhitecți ai fericirii – linie începută de Andrew Geller. Sunt nume care sper să vă incite la lectură, am căutat și eu online informații și am parcurs cu interes și încântare referințele despre cei doi.

Imaginile de mai jos sunt preluate de pe site-ul oficial al biroului de arhitectură Austin Maynard. Dacă veți parcurge imaginile disponibile pe site-ul lor veți găsi și schițele în creion care au dus la forma circulară.

Austin Maynard - casa din lemn rotundă

O casa din lemn rotundă pentru Australia nu e neapărat reproductibilă în România, dar avem la dispoziție fiecare dintre noi atâtea resurse de inspirație cu care să hrănim neuronul creativității. Avem lemn în România și meșteri pricepuți. Simt un curent de apreciere și responsabilitate pentru acest material nobil care ia amploare. Eficiența utilizării lemnului ar trebui să primeze, case din lemn se vor tot construi, tot mai frecvent, în loc de case din zid. Dispunem de soluții la costuri rezonabile pentru a contribui real la protejarea naturii prin obiceiuri sănătoase de viață.

Desfid pe față orice așa-ziși ecologiști care răcnesc din taste în rețelele sociale clamând preocuparea pentru păduri și n-au fost vreodată la o împădurire, n-au plantat un pom sau un copac, n-au lucrat pământul și n-au mâncat dintr-o farfurie cu ingrediente cultivate de ei.

Aprecierea mea pentru acest tip constructiv vine din partea unuia care deține o casă din lemn cu acoperiș de draniță, în stil tradițional. Nu cred în schimb că cele 2 soluții constructive, modern versus tradițional se exclud. Turismul caută să promoveze Maramureșul istoric, în zona noastră, lucrătură de meșter tradițional, cu puține pretenții de eficiență energetică.

În această categorie se încadrează cu siguranță satele unde deja există case din lemn vechi, zonele rurale autentice, Muzeul Satului. Mi-ar place ca în zonele urbane sau adiacente să văd expresii arhitecturale similare, curaj din partea designerilor români și puneri în operă de către echipe de dulgheri și tâmplari care au deschidere spre tehnici contemporane. Sugestia spre formele casei desenate de Maynard am primit-o din partea Qual Construction Bois – și admit că sunt tentat peste măsură să mă îndrept spre construcția de case.

Sistemul constructiv pentru casa din lemn rotundă

Citește și – Fumul lemnului ars – încălzirea locuinței prin arderea lemnului

structura din lemn circulara
12 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.