Casa M din Chile – un elogiu adus lemnului

Casa M din Chile

Un proiect atipic, Casa M din Chile este în esență un elogiu adus lemnului, cu utilizare ponderată și finisaje naturale. Cu toții suntem familiarizați cu succesul pe care îl au nordicii atunci când vine vorba de arhitectură și design. Nu există revistă de specialitate care să nu îi pomenească sau să îi dea drept exemplu. Cu toate acestea, nu ar strica să ne îndreptăm atenția și către zone geografice care se pare că ascund din ce în ce mai multe comori arhitecturale. Printre acestea se numără și Casa M, un proiect atribuit arhitectului Juan Pablo Merino, care prin imaginația lui a reușit să puncteze pentru Chile pe tabela de marcaj a arhitecturii.

În cazul în care vă întrebați unde se ascunde o asemenea bijuterie de casă, să știți ca o puteți admira la doar 80 de metri de plajă în regiunea Valparaiso de lângă capitala Santiago de Chile. Pentru iubitorii de geografie, regiunea Valparaiso adăpostește unul dintre cele mai importante porturi din Chile, având o deschidere considerabilă la Oceanul Pacific. Astfel, având oceanul la o aruncătură de băț, nu cred se pot găsi reproșuri în ceea ce privește amplasarea Casei M.

Pe un teren având o suprafață totală de 675 m.p., Casa M din Chile adăpostește două dormitoare, trei băi, un living cu o bucătărie deschisă și o terasă spațioasă. Cu toate că este considerată ca fiind o casă modestă prin dimensiunea ei, prin materialele folosite, arhitectul a reușit să creeze o atmosferă caldă și intimă. Este un exemplu perfect pentru efectul care se poate crea în interiorul unei case prin folosirea lemnului și a culorilor deschise, albul fiind predominant.

Nu cred că este greu să ne lăsăm absorbiți de livingul în care este evident faptul că lemnul primează. Începând cu pereții și continuând cu mobilierul bucătăriei, influența lemnului nu poate fi ratată. M-am lăsat ușor cucerită de naturalețea cu care a fost încorporată măsuța de cafea din lemn brut dar și de masa tip picnic în culori aprinse, folosită ingenios în locul unei mese clasice de bucătărie. Un alt element care ne atrage privirile este șemineul care contrastează cu albul lemnului vertical al pereților. Și nu pot să nu observ absența televizorului care sunt convinsă că ar fi stricat atmosfera intimă redată de briza oceanică și de naturalețea lemnului a cărui amprentă se regăsește în fiecare colțișor din această casă.

Accentul este pus pe volum, prin utilizarea metalului acoperit cu lemn vertical și prin abundența albului. În descrierea arhitectului, despre Casa M din Chile, acesta menționează faptul că a ales aceste materiale pentru păstra căldura și simplicitateaȘi da, nu pot să îi contrazic descrierea, pentru că lemnul  este într-adevăr un material care poate aduce în casele noastre căldură și simplicitate.

Nu pot decât să vă urez spor la furat idei!

Casa M din Chile
9 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.