Case cu finisaj exterior negru – aplicat pe lemn, în stil nordic

finisaj exterior negru case din lemn sau acoperisuri casa scandinava cu exterior negru

bântuie un ” finisaj exterior negru ” pentru partea din afară a unei case aflate în viziunea mea. Am petrecut ore căutând imagini și idei de finisaj și am realizat că anual sufăr de acest sindrom. E clar, ceva se întâmplă, preferința este întipărită acolo, undeva, în subconștient. Prefer culoarea neagră pentru neutralitatea ei, pentru lipsa de conformitate și unicitatea care o conferă. Doamnele au fiecare asul de pică în mâneca inexistentă de la Little Black Dress, dar și bărbații manifestă în măsură egală afinitate pentru opusul celeilalte non-culori, albul.

finisaj exterior negru case din lemn sau acoperisuri
casa scandinava cu exterior negru

Black Beauty este numele unui cal dintr-un serial celebru, dar și denumirea unei culori aparținând Benjamin Moore.

finisaje Benjamin Moore
culori Benjamin Moore – de sus în jos – Iron Mountain, Mascarpone si Black Beauty

Zilele acestea pare că brandul de vopseluri american îmi dă târcoale sub diverse forme, chiar un prieten mi-a scris azi că și-a găsit finisajul pe care-l căuta în paletarul Benjamin Moore. Păcat că pare ieșit de pe piața românească, site-ul lor este inactiv in 2023.

Dacă până acum aveam în minte doar opțiunile de uleiuri pentru exterior, voi considera un nou nume pe lista mea, deși este un brand consacrat. Nu m-au arvunit să le fac reclamă, dar mă bucur să pot face recomandări din proprie convingere.

Dacă vă preocupa idei despre o casă pasivă va trebui să citiți și – Casa pasiva – 5 principii de bază

finisaj exterior negru case din lemn sau acoperisuri
Casa Marthei Stuart – Iron Mountain – Benjamin Moore

Chiar și Martha Stuart are un finisaj exterior negru la casa în care locuiește, folosind nuanța – Iron Mountain. Am rețineri să cred că spațiul oferit de această casă chiar o găzduiește pe proprietara unui adevărat imperiu, însă așa apare prin blogurile americane de profil. O fi … casuța de joacă, cum am făcut și eu pentru năzdrăvanii mei.

Ce trebuie să știți dacă vă prinde flama, ca pe mine, despre un finisaj exterior negru:

  • negru nu iartă imperfecțiunile de finisaj, arată orice greșală de execuție și necesită pricepere extremă și atenție la detalii
  • permite asortarea cu alb sau dimpotrivă, cu nuanțe tari – galben, roșu, verde
  • este mai puțin prietenos cu razele solare, absoarbe și degajă căldură, ca urmare are tendița de estompare, chiar decolorare. Alegeți cu înțelepciune producătorul vopselei pe care o veți folosi
  • poate fi obținut prin ardere, prin tehnica Shou-sugi-ban – metoda japoneză de conservare a lemnului, însă exceptând perierea
  • un finisaj exterior negru este fundalul perfect pentru plante decorative, pune în evidență verdele frunzelor
  • oferă un contrast aproape perfect pentru alte materiale naturale, lemn, piatră sau cărămidă
  • se poate abține aplicat pe lemn sau din foi de tablă fălțuită finisate din fabrică, ca materiale de fațadă opționale

În privința exteriorului unei case, am convingerea că trebuie revizuite soluțiile constructive disponibile. Trebuie să alegem dintre mai multe variante, să nu excludem lemnul ca înveliș ori tabla, în funcție de arhitectură și înclinațiile spre ideea de pasivitate. Au cam trecut vremurile opțiunii clasice zidărie din BCA, polistiren și vopsea decorativă peste tencuiala de fațadă. Arhitecți pe care-i cunosc și respect mi-au spus că polistirenul își pierde proprietățile după cca 10 ani, adică nu mai contribuie ca izolație termică.

finisaj exterior negru case din lemn sau acoperisuri
siding japonez ars

Poate râdeam când în filme actorii treceau prin pereți, dar scopul construirii unei case nu este acela de a rezista dacă cineva se bate de pereți. Structurile ușoare, pe lemn, fie din grinzi, în mod tradițional, fie din panouri pe structură de lemn, izolate cu vată bazaltică sau celuloză, cu membrane respirabile și finisaj exterior negru sau de orice culoare aplicate pe un suport de lemn ventilat s-ar putea să reducă dramatic costurile de întreținere. Nu trebuie nici să fie scumpe, nici să fie greu de construit, trebuie doar să apară o nouă clasă de constructori pricepuți.

finisaj exterior negru case din lemn sau acoperisuri
acoperis negru si pereti lemn natur

Elasticitatea structurilor din lemn este un subiect agreeat ca soluție tehnică de mai mulți arhitecți. Posibilitatea folosirii grinzilor încrucișat laminate sau a Glulam-ului schimbă specializarea necesară ridicării structurii de rezistenșă a unei case. Putem avea case la fel de trainice, dar nebănuit de eficiente energetic. Dacă ai adaug pompe de căldură subterane, panouri solare de energie electrică sau termică, colectarea apei pluviale și utilizarea unor sobe eficiente, schimbăm macazul complet în construcții.

Revenind la un finisaj exterior negru, preocuparea mea de azi, vă recomand să gândiți construcția casei pornind de la interior, spre exterior, cu amenajarea interioară în mine. Evitați ridicarea de ziduri și apoi scărpinatul sub bască când vine vremea echipării cu utilități și mobilă. Imaginați-vă spațiile așa cum le veți folosi, deduceți dimensiunile care încadrează bine interioarele și astfel veți ajunge la o formă exterioară potrivită. Pentru partea din afară, imaginați-vă casa ca și cum e gata, să știți la fel ca mine cum v-ar place să arate înainte să o construiți. Rămâne să discut cu consoarta, totu-i rezolvat, numai mai trebuie să vorbim.

Casa ”Grădinarului” Derek Jarman

Toate aceste detalii vor trebui puse cap la cap pentru un rezultat final în concordanță cu așteptările.

Gardenista este o sursă imensă de inspirație pentru mine. Cum se face exact treaba se poate afla citind – Fațada din lemn pentru case rezidențiale iar un finisaj exterior negru este doar opțional, fără să nu subliniem că negru nu se demodează niciodată.

Acum un an scriam pe aceeași temă, sub altă denumire – Culori pentru exteriorul caselor de lemn – case daneze iar în 2022 am scris și Când se face lemnul negru?

finisaj exterior negru case din lemn sau acoperisuri
13 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.