Case din lemn, din Maramures, nu vechi, ci noi nouțe de data aceasta!

casa din lemn

Că se fac case din lemn în Maramures nu e nici o noutate, se fac de sute de ani, sunt apreciate, unele le puteți vedea și la Muzeul Satului de pe Dealul Florilor. De fapt cam toți cei ce se căsătoresc le văd cu ocazia pozelor de nuntă, însă povestea caselor de lemn nu se termină aici. Se construiesc în continuare, la fel de bine și din lemn tot de aici din zonă. Confortul modern presupune modificarea modelului tradițional renunțându-se la pereții din bușteni, iar pentru reducerea costurilor se folosește astăzi lemnul pentru structura de rezistență a casei, preferându-se ca pereții să fie izolați cu materiale moderne ca și vata minerală și placile de gips-carton.

Pe aceeași temă – Structură din stejar pentru case rezidențiale – 7 lucruri de știut

Pentru un proiect DIY puteți să vă inspirați din soluția aplicată de mine – Fatada exterioara din lemn – placare tip board siding – așa este construcția ridicată în Baia Sprie, pe care la final, am să o prezint complet, cu toate fazele execuției.

Este o adevărată polemică astăzi între cele câteva stiluri de construcție a casei, fiecare dintre ele având propriile avantaje și neajunsuri. Nu aș vrea să mă pun în postura de a recomanda să alegeți între cărămidă sau BCA (sau BCU), cofraje pierdute de polistiren expandat sau case de lemn (în totalitate sau doar structura). Alegerea modului în care se va construi casa visurilor noastre trebuie să respecte similitudinea cu medicina în care se spune că cel mai bun medic este cel care mă face pe mine bine. La fel și alegerea pentru casă trebuie ca într-un final să ofere proprietarilor sentimentul de împlinire e care îl caută după ce au investit resurse considerabile într-un imobil pe care l-au dorit, îl au și-și doresc să-l folosească timp îndelungat.

Foarte important – Ghid de arhitectura OAR pentru zonele rurale ale României – Maramures

Noi ca noi, dar străinii apreciază în mod deosebit ceea ce se fabrică la noi în țară, apreciază calitatea, atât a execuției căt și a materialelor folosite, finisajele și într-un final cred că costul pe metrul pătrat este semnificativ redus față de aceeași lucrare executată de o firmă de construcții de-a lor. Am mai scris și despre casele HUF, dar acolo se merge la un cost uriaș, motivat de calitatea nemțească și un sistem inovator de a primi casa pe bucăți finisate atât interior căt și exterior.

Ceea ce face firma Civil Construction din Baia Mare ar arăta ca și mai jos dacă ați fi beneficiarul lucrării.

casa din lemn

casa din lemn

casa din lemn

casa din lemn

casa din lemn
Montarea pereților laterali ai casei
case din lemn
Casa de lemn – fazele construcției
case din lemn
Casa de lemn – fazele construcției
case din lemn
Casa de lemn – fazele construcției
case din lemn
Casa de lemn – fazele construcției
case din lemn
Casa de lemn – fazele construcției
case din lemn
Casa de lemn – fazele construcției
case din lemn
Casa de lemn – rezultatul final
case din lemn
Casa de lemn – fazele construcției

Vă surâde? Ați putea fi colegi de breaslă cu mulți europeni, francezi, nemți elvețieni … unde vreți, alegeți o țară, peste tot se construiesc casele de lemn provenite din Maramures.

Cu drag, de vremuri noi și tradiții păstrate.

Merită să arunci o privire la această idee – Habitat grupat sau traiul în comunitate – un concept prea avansat

Catalog mobila lemn masiv mese scaune stejar

case din lemn
12 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

4 comentarii Adaugă comentariu

 1. #1 Comentariu nou

  Sunt si eu unul care incearca sa se apropie de activitatea asta si care de 2-3 luni este in faza de documentare. Ideea este excelenta , dar utilajele prezentate sunt aproape „jucarii” (fierastraul PROMA250 ara inaltime de taiere 80mm, adica ceva mai mult decat un traforaj electric). Putem sa prezentam fiecare idei si sa adoptam fiecare soulutii optime functie de ce vrea fiecare sa faca. Ar fi constructive si ideile despre ce sa facem cu utilajele pe care le vom achizitiona

 2. #2 Comentariu nou

  Buna ziua vrea sami construiesc o casa din lemn rotund in Maramures.

 3. #3 Comentariu nou

  Buna cum pot sa iau legătura cu dumneavoastră?
  As dori să-mi construiesc o casa din lemn
  Ati putea să-mi lăsați un nr sa va pot contacta ?
  Va mulțumesc

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.