Casuta din lemn pentru copii – structura pe stâlpi de salcâm

casuta din lemn pentru copii

Săptămâna asta este prima din toată vacanța mare, asa că ne apropiem de final cu proiectul de casuta din lemn pentru copii. Anterior am început construcția la casa din lemn de vacanță, pentru întreaga familie, dar la care mai trebuie lucrat. Am considerat că această casuta pentru copii, un loc de joacă pentru ei este necesar ca ei să nu se plictisească când vin cu noi la livada din Baia Sprie. Inițial am vrut doar o ladă de nisip, cu un acoperiș deasupra, dar vrem ca ei să simtă că au locul lor, că dețin ceva special, construit pentru ei. Vreau să se identifice cu munca noastră, să o asocieze peste ani cu bazele copilăriei lor. Copii fac și vor face ceea ce văd la părinții lor că fac, nu ce le spunem să facă. Ne văd pe noi muncind în aer liber și sper să aleagă si ei petrecerea timpului de joacă să fie tot în aer liber.

casuta din lemn pentru copii

Am lucrat efectiv două sâmbete, în 3 oameni și am folosit ca materiale de construcție următoarele :

  • 6 stâlpi de salcâm uscat, cu lungime de 2 m și grosime medie de 10 cm
  • cca 0,6 mc de scândură de rășinoase, grosime 5 cm
  • cca 0,8 mc de scândură de răsinoase, grosime 2,5 cm
  • corn – dulap de 10×10 cm – 4 m lungime – 2 buc
  • aproximativ 800 de holtzsuruburi 4×50 – cap Philips
  • 30 buc holtzsuruburi 6×160 – cap Torx
  • 180 buc holzsuruburi 5×100 – cap Torx

Scule folosite :

Cost total estimat – 1600 de lei, când se va monta și învelitoarea din șindrilă bituminoasă ajungem la +5-600 lei. Pentru noi, singurele costuri de luat în calcul au fost materialele, consumul de benzină sau curent e insignifiant și manopera  – neprețuită, e pentru copiii noștri. Casuta din lemn pentru copii pe care am construit-o are capacitatea de a găzdui mai mulți copii, este ușor de prevăzut că în afară de cei doi ai noștri se vor afla acolo și alții care vor putea să se bucure de ea. Eu estimez cca 8-12 ani durata de utilizare medie pentru această construcție. Sper să țină atât. Nu intenționez să o dau cu diverse substanțe de protejare, fungicide, insectocide sau mai știu eu ce proprietăți. Mă aștept ca salcâmul să nu aibă nici o problemă timp de un deceniu, iar bradul/molidul să reziste protejat doar cu ceva ulei, pe care il aplic după ce e gata totul.

Etape – casuta din lemn pentru copii

Plantarea stâlpilor de salcâm

M-am ”temut” cel mai mult de această fază, din experiența anterioară când am folosit burghiul de pământ. Makita e echipata cu foreza de pamânt de 10 cm diametru și intră 80-100 de cm în sol. Dacă nu dă de pietre sau rădăcini. Dacă întâlnesc astfel de obstacole, se reduce totul la munca manuală, rangă, scos pământul cu mâna din groapă. Dacă în schimb e pământ curat,. fiecare gaură durează sub 5 minute, cu tot cu fasonat. Recomand tuturor să împăneze stâlpul la bază, în groapă cu pitre, mai mari, mai mici, compactate bine cu un alt stâlp. După ce ajungi cu fixarea stâlpului la nivelul solului este beton armat, atât de stabil încât nu se clintește.

Am lucrat în 3 oameni cca 3 ore până când stâlpii au fost fiecare la locul lor și scurtați în așa fel încât planul capetelor lor să fie ”în poloboc”. Din cauza terenului denivelat nivela mea, organică a avut crunt de suferit și a dat foarte diferit de poloboc, așa că am adus și o sticlă de apă să ne verificăm. Tăierile le-am făcut cu japoneza –Fierastrau de mana – marca Silky – model Oyakata

Structura podului de scânduri

Am prins doi corni de 10×10 fiecare pe câte 3 stâlpi de salcâm. Teoretic, casuta din lemn pentru copii este o structură ușoară, însă din cauza dimensiunilor generoase greutatea totală a materialului lemnos implicat trece de 1500 de kg. Prinderea a fost simplă, cu holzsuruburile de 160, cu cap Torx. Am specificat asta, pentru că în comparație cu cele PZ2, sunt mult mai ușor de înfiletat, nu scapă și nu se strică, atât de ușor. Am învățat asta de la Adi Cramăr, de la Qual Construction Bois și de atunci aleg fără ocoliș capul Torx în loc de Philips PZ2. Podul de scânduri de poștă are 4×2 m, așa că am folosit fără pierderi materialul de care dispunem, cu lungime de 4 m.

Structura de acoperiș

Am construit corpul pentru casuta din lemn pentru copii, direct din structura acoperișului, pe sistemul de litera A. Am mai scris anterior un articol și mi-a rămas la suflet această soluție tehnică. Casa pe structura de lemn cu forma literei A Pentru că scândura de care am dispus a fost de 4 m, ne-am făcut șabloanele de tăiere direct pe podul de scânduri construit anterior și am însemnat simplu și rapid locul decupajelor. Am încercat să nu avem pierdere de material, așa că triunghiul rezultat ( în interior) este de 368 cm înălțime, cu o lungime a fiecărei ape de 3,90 cm

Cam atât am reușit în 6 ore de lucru, dar ne considerăm mulțumiți.

casuta din lemn pentru copii

Scânduritul – astereala de acoperiș din lemn

Ne-a luat circa 6 ore, a durat mult pentru că am lucrat fără schelă, doar de pe o scară de aluminiu. La infiletat și tăiat am consumat 3 acumulatori Li-Ion de Milwaukee, pe mașina de înfiletat și pe fierăstrăul sabie. Ambele scule au compensat mult efortul, iar dacă azi nimeni nu mai consideră înfiletatul ca fiind posibil de făcut cu șurubelnița, tăierile capetelor de scânduri, sub forma unui trapez cu baza mare în sus ar fi putut fi făcut manual, tot cu Oyakata, dar poziția de lucru și efortul ar fi fost mult mai grele.

Ciprian Filimon, cel care deține livada de nuci este în acțiune în ambele filmări.

Cred că rezultatul celor două sâmbete a meritat efortul, mai avem o zi programată să terminăm, cred că sâmbăta următoare, când vom monta șindrila bituminoasă și vom confecționa scara de acces cu 5-6 trepte, tot din scândură de 5 cm grosime. Revin atunci cu imaginile finale. deși finalul, care se va întâmpla după concediu va include și o șlefuire plus uleiere și construcția unor balustrade de protecție pentru terasa de la casuta din lemn pentru copii. Păstrez niște lampi de veghe solare de multă vreme, când ajungem la stadiul montării lor mă consider cu construcția încheiată.

Am repetat acest termen, casuta din lemn pentru copii, puțin forțat de nevoia lui Google de a găsi un keyword, metehnele scrisului online. Îngăduiți vă rog această repetare.

Considerații finale

Nu este un castel pentru copii, este o casuta pentru copii, la livadă, foarte rustică, pe care cei mici deja au apreciat-o foarte mult și la care așteptăm să vedem cerințele de echipare pe care le doresc. De regula se pot aduga balansoare sau un leagan dublu ori lada de nisip sub podul de scânduri. Eu îmi imaginez, însă nu am stabilit traseul unei tiroliene, care să aibă ca punct final terasa căsuței. Când vine vorba de joacă pentru copii, ei au cel mai bun feedback pe baza căruia trebuie să încercăm să realizăm construcția cu funcționalitățile pe care și le doresc.

Când am construit acoperișul, partea de astereală, am încorporat și o grindă de 6 m lungime sprijinită de nucul din apropiere. Pe aceasta putem monta un leagan dublu ori o plasă de cățărări, sau  poate să fie sprijinul pentru structura care va duce la căsuța din copac , ce se va face ulterior. Victor are imediat 4 ani, de aici și termenul de 10-12 ani de folosire, deși sper ca și atunci când vor fi adolescenți, băieții mei să se bucure de joaca în aer liber. Petrecerea timpului liber cred că e nevoie să implice activități de mișcare, mult mai mult decât cele cu ochii pironiți într-un ecran de televizor, calculator sau smartphone. Poate în câțiva ani vor ajunge să folosească inteligent tehnologia, nu să fie absorbiți de ea.

casuta din lemn pentru copii

O căsuța de joacă din lemn se poate construi și la dimensiuni mult mai scăzute, eu recomand munca părinților pentru această parte, pentru că generează o conexiune aparte cu preocupările copiilor. Sigur că se poate achiziționa o căsuța de joacă din plastic, din magazinele de bricolaj, însă va asigur că aprecierea copiilor și implicarea lor nu va fi la același nivel. Nu mai avem parte de un loc de joacă public pe spații verzi neaglomerat, între blocuri acum sunt doar garaje. Așa că, achiziția unui teren, căsuța de vacanță, care în curte are loc de joacă pentru copii, e bine să fie demersuri făcute din timp, pe cât posibil, pentru ca bucuria folosirii lor să se întâmple.

Citește și – Holzșurub pentru lemn – ce marcă preferați, dacă preferați vreuna

Prietenii mei, cu familiile lor, fac cam același lucru. Mă bucur enorm să merg la muncă în clacă, și deja avem 4-5 locuri în care ne mutăm weekend de weekend cu ajutorul. Este mult mai ușor când sunt mai mulți, la un moment dat se mai termină și partea asta de clădit și vine vremea să ne bucurăm de rezultatul efortului. Deocamdată, batem norma de 30 de minute pe zi de mișcare, mai ales de când e cald. Urmează strânsul de coacăze negre … apoi concediul.

S-aveți spor la tot ce faceți, indiferent de unde ne citiți.

Update Octombrie 2018 – Continuarea – Casuta de joaca pentru copii – acoperisul și scara de acces

casuta din lemn pentru copii
14 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.