Ce marcă preferați pentru pânzele circulare?

schema panza circulara de marca

Întrebarea se adresează, evident, meșterilor sau atelierelor de tâmplărie, care cunosc și folosesc din diverse motive argumentate o anumită marcă, sau poate mai multe. Am adăugat mai jos un chestionar, sper să aveți bunăvoința să îl completați.

schema panza circulara de marca
sondaj panza circulara
Sondaj inchis – 15 iunie

Recent am vrut să fac cadou unui prieten tâmplar o astfel de pânză circulară, pentru tăieri finale la stejar, nu pentru despicat. Am cumpărat local o pânză și am avut neplăcerea de a achiziționa o pânză care bătea. Planeitatea nu a fost bună și din cadou s-a transformat într-un prea lung demers de înlocuire.

Pe vremea când americanii se străduiau să inventeze pixul care scrie în imponderabilitate, pentru astronauți, cosmonauții ruși foloseau creionul și în această logică cred că încă sunt metode simple, banale, de măsurat sau testat produse de marcă, fără un banc de teste profesional.

panza circulara de marca

Circularul de la Wood IQ pe care îl deține Tibi de la Kraft Mobel este relativ nou, nu poate fi acuzat că axul este descentrat, folosește pânze circulare cu mai multe nume de marcă și a fost relevant să văd un test simplu de identificare a lipsei de planeitate a pânzei. A apropiat o piesă metalică de pânză și a rotit-o manual. Sunetul a arătat că nu apare contact continuu cu corpul discului. Am si filmarea, însă nu vreau sa denigrez o marcă, să nasc polemici.  La tăietură, această pânză lasă urme, spre deosebire de altele. Numărul de dinți e de 72, tăieturile ar trebui să fie aproape de final, fără nevoia șlefuirii. Am ochit o pânză germana cu 100 de dinți și-mi face cu ochiul.

panza circulara de marca

Nu contează brandul, nu vreau să denigrez pe nimeni, important este să aflăm cum aleg meșterii din țara asta cui să dea banii pentru achiziții de scule. Nu toți au Festool, deși și-ar dori, unii chiar lucrează cu improvizații și unelte de te-apucă plânsul când le vezi și admirația când apreciezi ce produse scot.

Dragoș și Costy de la iPlan Furniture știu că își cumpără de regulă materiale și scule din afara țării. Ionuț Dragnea are mașinile din variante de câteva decenii restaurate și sculele de mână din cele de ultimă generație.

Nu vreau să intru în detalii de marcă, fiecare are susținătorii și contestatarii săi, dar aș vrea să aflu ce preferați? Puteți adăuga și voi o marcă la acest sondaj, sper că l-am alcătuit corect. Eu am enumerat acolo doar pe cele pe care le cunosc.

P.S. Update 1 oră de la publicare – unul dintre primele răspunsuri a fost Retezat Sibiu, marcă și fabrica românească care nu mai există, însă produsele lor încă mai muncesc. Am găsit firmă cu acest nume, înființată în ’91 care pare listată la BVB din 2018, însă fără nici o referință, site invalid.

Update 24 h de la publicare – Pilana a obținut un număr foarte mari de aprecieri, sunt pânze monobloc cehești, iar comentariile de Facebook au menționat acest brand cam la nivelul de 30 % dintre opțiuni.

Citește și – Cuțite de abricht marca Metamob – sunt de calitate sau Menghina cu dublu ax – banc de lucru pentru tâmplarie

panza circulara de marca
3 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

4 comentarii Adaugă comentariu

 1. #1 Comentariu nou

  Nu sunt mester ,decat rareori,amator de la mare distanta.Dar am vandut ceva vreme si nu m-am lovit de aceasta problema .Am avut altele ,de majorat gaura de ax de exemplu si am vandut si panze monobloc(Pilana) dar si panzeplacate de la Elbe(Franta) sau mai accesibile de la IRWIN.Nu mai spun de multimea de panze italiene cunoscute pe piata. Nu am avut asemenea problema….E drept ca cei care lucreza implicati,zilnic pot intampina tot felul de trasnai….proctica bate orice imaginatie in materie de probleme….

 2. #2 Comentariu nou

  Metamob si Ascotools sunt producatori din Romania. Posibil sa mai fie niste firme mai putin cunoscute. Restul sunt distribuitori pentru marci din afara. Inclusiv Festool subcontracteaza productia de panzele de la Freud.

  • Nu sunt sigur referitor la producători români, pentru nici una din companii. Am atasat filmul cu fabrica celor de la Pilana, acolo e industrie serioasa.

 3. #4 Comentariu nou

  Metamob si Ascotools sunt producatori din Romania. Posibil sa mai fie niste firme mai putin cunoscute. Restul sunt distribuitori pentru marci din afara. Inclusiv Festool subcontracteaza productia de panze de la Freud.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.