Cea mai înaltă clădire din lume din lemn – 2016

cea mai inalta cladire din lume din lemn Proiect pentru cea mai inalta cladire din lume din lemn la Paris

Pentru acest termen ”cea mai înaltă clădire din lume din lemn” care definește construcția de zgârie nori pe structură din lemn a început un nou trend în arhitectură asupra căruia națiuni, orașe mari și case de arhitectură celebre s-au aplecat recent, în ultimii ani. Conceptul a fost prezentat și la TEDx, al cărui fan mă declar deschis. Am văzut acolo prezentări pe subiecte foarte frumoase, de la banale studii de comportament la idei revoluționare care să schimbe tehnologia, alimentația sau modul de interacțiune cu natura.

cea mai inalta cladire din lume din lemn
structuri din lemn

Prezentarea lui Michael Green, pe care vă invit să o vedeți direct pe site-ul TED, cu traducere în limba română este foarte convingătoare. Am văzut abordarea subiectului completă, cu parcurgerea clară a tutror aspectelor implicate. Justificare tehnologică, impact social, impact asupra mediului și a pădurilor, utilitate și costuri economice. Sigur că este vorba de perspectiva unui american și cred că nu se aplică argumentele lor la noi, în România, însă este valabil pentru Europa. Mi-a plăcut partea cu ”13 minute sunt necesare pentru a crește masa lemnoasă pe tot cuprinsul SUA pentru o clădire de 30 de etaje”.

Am dedus din materialele parcurse, că polemica ecologiștilor vs cei care construiesc, sau a oricărui participant la susținerea sau combaterea unor proiecte este de fapt o vedere îngustă ca și justificare bazată pe fapte incomplete.

Datele certe care stau la baza problemei de analizat sunt :

  • cresterea populației pe glob – 1950 – 2,5 miliarde, 1987 – 5 miliarde, 2025 – 8 miliarde ( cu mențiunea că populația țărilor sărace este cea care determina această creștere)
  • grija față de mediu și poluare – utilizarea responsabila a resurselor și schimbarea mentalității globale pentru reducerea deprecierii condițiilor de trai
  • creșterea urbanizării populației

Producerea de beton și oțel duce la degajarea de dioxid de carbon, iar utilizarea resurseli de lemn ca înlocuitor stochează CO2 pentru o cladire de acest gen echivalentul retragerii de pe șosele anual a 900 de mașini, zice Michel Green. Interesant, deși unele cifre menționate acolo mi s-au părut puțin exagerate sau deformate.

Momentul Eiffel a lui Gustav , la Paris, este menționat foarte des, fiind punctul de pornire a cursei pentru ridicarea construcția în diferite puncte pe glob pentru cea mai inaltă cladire din lume. Se dorește de această dată reeditarea acelui moment pentru o nouă cursă care să determine arhitecții și investitorii să schimbe macazul și să dorească construcția pentru ”cea mai inalta cladire din lume din lemn” .

Rolul meu în acest mare tablou este doar de informare, nu am experiența tehnică sau autoritatea de a genera schimbarea, în schimb salut procesul și direcția și vreau să fac parte dintre susținătorii a căror apreciere este publică.

Paris-ul are deja un proiect și vrea să nu piardă startul, mai ales că deține și turnul și momentul Eiffel

cea mai inalta cladire din lume din lemn
Proiect pentru cea mai inalta cladire din lume din lemn la Paris

Pe glob sunt tot mai multe proiecte în desfășurare pe această idee, în locații cunoscute.

Cea mai înaltă clădire din lume

cea mai inalta cladire din lume din lemn
Evgeny Staune – Ruskyscraper

Londra a anunțat intenția de a demara construcția pentru cea mai inalta cladire din lume din lemn și a doua ca înălțime din Londra, într-un articol de pe Inhabitat

cea mai inalta cladire din lemn
Proiect Oakwood Tower din Londra

Se lucrează deja in Seattle la construcții cu structură din lemn, fără a încerca depășirea înalțimilor

cladire pe structura din lemn
Bullitt Center Seattle
cladiri urbane din lemn
proiecte din lemn
cea mai inalta cladire din lume din lemn
structura de zgarie nori in Portland

Ideea pare că a prins și demersurile sunt tot mai dese, poate vom asista la o schimbare radicala de mentalitate. Dacă vom vedea și marii producători de automobile din lume trecând la energia electrică sau chiar solară, sper să marcăm pe timpul vieții o schimbare totală de percepție și interacțiune cu planeta Terra.

Cu drag, de schimbare.

Mobel Amadeus catalog online de mobila din stejar masiv
Cea mai înaltă clădire din lume din lemn - 2016 19
cea mai inalta cladire din lume din lemn
6 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.