Ceas din lemn – cadou inspirat sau proiect DIY?

ceas din lemn

Caut răspunsul pentru un cadou important, mai mult inspirat decât valoros, și am ajuns să cred că un ceas din lemn ar corespunde cel mai bine. Dacă vezi ce a realizat David Florin – am scris recent un articol despre ceasul său – n-ai nici o îndoială că se pretează ca și dar, și unul de seamă, pentru momente marcante.

cadran din lemn brut

Pe de altă parte, informațiile mele îmi spun că piața ceasurilor din lemn este uriașă, iar artizani români și străini și-au încercat norocul și priceperea pe toate nivelele pieței. Poți găsi de la capodopere la kitch-uri, de la produse care valorează o mică avere la chilipiruri. Mecanisme care reproduc soluții antice, simplități debordante, toate pot găsi casă în designul unui ceas din lemn. Desigur că nu lemnul este singurul material disponibil, dar aici este stejarmasiv.ro, nu era să scriu despre plexi, ca material de bază.

Căutând printre modele de cele mai multe forme și complexități s-a instalat un sentiment de futilitate tare pregnant. Nu-i nici un cuvânt dezbrăcat, este doar un sinonim pentru inutilitate. Dacă privești la capătul antebrațelor tale și ai încredere că acolo e cel mai bun ajutor de care dispui, poți încerca un proiect DIY. Adică fă-ți-l singur! Inspirație este câtă vrei, poate că pe Google vei afla mai multe informații căutân în engleză ”wooden wall clock”.

cadran din lemn brut

Nu-ți trebuie mult material pentru un ceas din lemn, iar un mecanism cu tot cu limbi de diverse forme se găsește de cumpărat la 30-40 de lei. Sau iei un ceas ieftin și-l demontezi. Cu cât e mai simplu designul, cu atât e mai frumos. Cu cât avansezi în tehnicile de tâmplărie și te încumeți să faci îmbinări în coadă de rândunică sau cu fluturași cu atât vei reuși să obții piese mai elaborate și automat mai apreciate.

Ceasul este un obiect indispensabil, ne uităm să aflăm cât e ora de multe ori pe zi, așa că dacă te bate gândul să-l faci cu scopul de cadou, va fi punctul de aducere aminte printre cele mai des folosite. Cadourile care zac în sertare sau se consumă și dispar din atenția celui ce le-a primit mi se par cele mai neinspirate.

ceas din lemn iluminat

Poți avea un prieten cu CNC sau cu laser, pentru gravare. Cele 2 indicatoare pot arăta spre cifre sau spre nimic, depinde de destinația fiecărui ceas din lemn. Nu-s pentru copii, eu le văd ca și produse decorative, cu destinație către oameni maturi aplecați spre tradițional. Altfel iei proiector sau afișaj cu LED-uri ori NIXIE.

tuburi Nixie
Retro Wooden Nixie Tube Clock

Numai zic, așa cred … azi.

Citește și despre – Ceasuri cu cuc, originale din Munții Pădurea Neagră din Germania

ceas din lemn
11 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.