Conectori metalici pentru lemn – evitarea îmbinărilor meșteșugite

grinzi de lemn aplicatii pentru conectori

Conectori metalici – Denumirea e simplă dar utilitatea lor este maximă. Pentru orice structură din lemn, din grinzi pătrate sau dreptunghiulare, îmbinări la unghi, drepte sau în cruce, pentru toate există soluție de conectare fără a mai avea talente de meșter dulgher. Un maistru priceput dulgher pricepe și știe tehnici pe care meșterul ocazional, fie de nevoie, fie de plăcere nu prea are cum să le învețe. Pentru pasionați, o îmbinare a lemnului este în sine o artă, și au foarte mare dreptate, iar calificarea pentru astfel de execuții se câștigă în timp, sub oblăduirea unui om priceput și răbdător.

grinzi de lemn
imbinare de grinzi

Dar pentru cei ce au nevoie să realizeze construcții care nu au de gând să impresioneze prin eleganța execuției, ci mai degrabă îi interesează rezultatul practic, cu un minim de scule și conectorii metalici de care vă vorbeam, se pot face minuni.

Aceștia pot avea destinații variate, dimensiuni pentru orice gabarit de lucrare și se împart la modul general astfel :

  • colțare perforate cu sau fără întăritură pentru unghi de  90
  • colțare cu forme diverse (console, universale sau pentru îmbinări cruce) L sau V
  • benzi perforate
  • plăci perforate drepte, de toate dimensiunile
  • suporți U pentru grinzi
  • suporți pentru stâlpi, inclusiv pentru îngropare în beton sau aplicare pe placa betonata, reglabili sau H

Dacă nu ai viziune în spațiu cât de cât, nu ai treabă cu așa ceva cu siguranță, mai bine croșetezi sau faci de mâncare și o lași pe nevastă să-și ia blugi și ciocanul în mână, dar pentru cel ce se crede un pic de meșter, o șarpantă, un acoperiș de casă, o cușcă pentru câine sau o copertină pentru mașină ar trebui să se ivească după jumătate de zi de umblat la magazine de bricolaj, depozit de cherestea și altă jumătate de zi de meșterit. Grinzile de lemn de brad se vând la 3-4-5 m în mod curent, pe dimensiuni de 10×10 cm sau 12×12 cm. Dacă consideri că aplicația ta este mai pretențioasă cere depozitului să-ți aducă pentru sâmbăta cănd preconizezi că te apuci de meșterit cherestea la dimensiuni pe comandă. Ei ți le și transportă în general, deci o problemă ar fi gata rezolvată.

Nu e cazul de nici o lambă/uluc, nici îmbinări în coadă de rândunică, daca folosesti conectori metalici, un ciocan sau o mașină de înșurubat (dacă alegeți holtzșuruburile) un circular de mână și un fierăstrău clasic, în coadă de vulpe … deja se poate considera că e acoperită partea de logistică. Ai să greșești? Nici o problemă, din diferența de manoperă pe care nu o plătești, calculeză în plus la achiziție încă 2-3 grinzi, așa, de siguranță. Dacă ești bun și meticulos, ai ce face cu ele, folosește conectori metalici și construiește pentru a-ți testa îndemânarea, un balansoar pentru copii.

După o zi de asta, obosit și fericit de reușita muncii, altfel curge berea, altfel te vede lumea, altfel mergi mâine la biroul tău de bancă sau multinațională, cu mintea mai limpede, cu spiritul sus și cu detașarea de problemele cotidiene pe care ți-o dă efortul prin munca fizică.

Azi e sâmbăta, sâmbăta se face treabă din asta !

grinzi de lemn
aplicatii pentru conectori
grinzi de lemn conectori metalici
conectori metalici
grinzi de lemn si conectori metalici
de la Mitek.ro ferme din lemn conectate cu conectori metalici

Cu drag, de meștereală

grinzi de lemn
3 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

1 comentariu Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    La Multi Ani si la multe postari interesante, Calin file din poveste!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.