Constantin Boghici – meșter tâmplar din Prahova

Constantin Boghici tamplar

Cu Constantin Boghici am schimbat emailuri de mai multe ori pe parcursul ultimului an. Ideea de Ghilda a tâmplarilor l-a atras și cred că s-a regăsit în valorile prezentate ca și concepte în articolul –Ghilda – asociere de meșteșugari sau negustori pe domenii . Sunt convins că România mai are tâmplari buni, care ar trebui să poată să-și practice meseria în deplină siguranță financiară, însă e nevoie de o completare a acestor aptitudini și cu cele care țin de valorificarea efortului, comercial, promovare.

Avem un blog aici, este o pagină dedicată lemnului unde publicăm Aproape totul despre lemn și tot nu reușim să facem acest lucru profesionist. Cred că e o diferență mare, atunci când ajungi profesionist parcă se pierde inocența și sufletul ce te-a purtat din convingere înainte. Succesul comercial de proporții este de regulă corelat cu statutul de profesionist în marketing, comunicare sau promovare și mai puțin cu abilitățile și priceperile meșteșugărești. De aceea azi, avem branduri foarte vizibile, despre care nu știm nimic la nivel de origini ale produsului. Poate nici nu ne pasă, dacă costă puțin. Cine a urmărit discuția mediatică despre nivelurile de calitate diferite pentru țările Europei, înțelege exact la ce mă refer.

Constantin Boghici – despre el însuși :

”Sunt un tamplar pasionat de munca mea dar din pacate reusesc cu greu sa mentin pe picioare mica mea afacere.

Poate nu stiu sa ma promovez sau nu fac ce se cere pe piata,mi-am facut si un site dar nu am primit nici macar un email in acest an.As dori un sfat de la dvs. despre cum as putea sa-mi gasesc colaboratori sau clienti pentru produsele mele. In ultimii trei ani am avut noroc sa colaborez cu o fabrica renumita din Romania care face mobila cu precadere pentru piata americana. Eu fac pentru ei anumite elemente de mobilier sculptate dar comenzile nu sunt constante asa ca am fost nevoit sa plec pentru o perioada in Olanda de unde m-am intors acum trei zile pentru a sta cu familia 2-3 saptamani dupa care ma voi intoarce.  Am un salariu foarte bun acolo dar cu toate astea imi doresc cu ardoare sa ma intorc in tara pentru ca vreau sa stau aproape de copii mei.

Mi-a placut foarte mult ideea dumneavoastra cu breasla tamplarilor si mi-ar placea sa fac parte dintr-un astfel de grup. Cred ca ar fi o sansa pentru cei cu ateliere mici sa gaseasca clienti in acest fel.  Atasez cateva poze cu obiecte realizate de mine si mi-ar placea sa stiu ce parere aveti despre ele.”

Eu cred că nu ar trebui ca un meșter să aibă dificultăți în a se adresa pieței sale. Poate promovarea nu se face către direcția corectă, dar cu siguranță, pentru că cunosc meșteri care refuză lucrări, din lipsă de timp, ceva trebuie recalibrat. Constantin Boghici are harul de putea scoate din lemn forme de sculptură frumoase, se vede din munca sa că este preocupat de perfecționare și deschis către cerințele beneficiarilor. Deține un site -www.tamplarie-lemn.eu – unde și-a publicat lucrările și datele de contact.

”V-am scris si in alte randuri si revin acum pentru a va intreba daca ati reusit sa gasiti mesteri interesati pentru a crea o ghilda a mestesugarilor. Sunt in continuare interesat sa fac parte din aceasta ghilda ,cred ca este o sansa pentru cei cu ateliere mici sa razbata pe o piata acaparata de marii producatori. Am fost de multe ori tentat sa renunt la meseria de tamplar dar m-am incapatanat sa merg inainte pentru ca imi place sa lucrez cu lemnul.
Am inceput de curand sa fac niste produse noi, inspirate si de un articol publicat de dvs pe blog. E vorba de mobilier din forme geometrice folosind lemn de esente si culori diferite. Atasez cateva poze, sper sa va placa. Le-am postat pe facebook iar reactiile au fost pozitive, sper sa apara si clienti. Am si o casuta din lemn pentru copii care de asemenea a fost foarte apreciata, la fel un foisor din lemn etajat. Pentru masa octogonala am folosit cires, nuc, salcam, frasin, prun, tei.”
 

 
Ideea de bază pentru o Ghildă ar trebui să certifice calitatea de meșter și seriozitatea în ceea ce privește lucrările abordate pentru membri sai. Să asigure pe cei interesați că prețurile sunt decente, însă fără a interveni cu reglementări financiare în relatiile dintre meșteri și beneficiari. Să pretindă membrilor săi o conduită în limitele uni regulament de bun simț, să faciliteze schimburile de informații și recomandările reciproce, să permită abordarea de proiecte mari prin comasarea eforturilor și să apere interesele membrilor în fața reprezentanțior legali ai autorităților. Nu e ușor așa ceva, e nevoie de efort mult, susținut și de pricepere. Singur nu doresc să pornesc acest demers, însă m-am arătat dispus să găzduiesc discuții premergătoare pentru a identifica dacă sunt oameni interesați înainte de a se proclama cineva reprezentantul teoretic al unui grup teoretic.
 
Pentru Constantin Boghici as recomanda să caute soluții în exemplul celor de la Șezi și celor de la Strașnic, să ofere soluții pe segmentul tocătoarelor de lemn fabricate din carouri pe fibra End-Grain, eventual cu un surplus de motive populare, motive care se regăsesc în lucrările sale din plin și pe care le apreciez în mod deosebit. Dulgheria este o parte atipică, specializată pe lucrări individuale.
 
D-le Constantin Boghici, va prețuiesc pentru munca dvs și vă recomand să aveți încredere în a continua ceea ce faceți. Căutați pe acest blog și alți tâmplari și vedeți cum puteți lucra în colaborare. Nicolae Roșioru este la Râmnicu Vâlcea, Dragoș Costache la București.
 
Succes și spor la treaba !
 
15 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.