Construcții din lemn – în regie proprie DIY

hambar Aristotel 5 scaled

Tot mai mulți prieteni și cunoscuți și-au luat sau dețin o bucată de pământ pe care vor să ridice diverse construcții din lemn. Nu vor neapărat case din lemn, deși am văzut și astfel de idei puse în practică, cei mai mulți vor o magazie, un hambar, un spațiu închis unde să depoziteze obiecte și scule, plus ceva accesorii de iarbă verde – umbrela, bancă, grătar.

Apreciez orice om dispus să se murdărească pe mâini și care nu se teme de acidul lactic din mușchi, care își bate capul, se străduiește și reușește să facă ceva după propria imaginație. Am lăudat SketchUp -ul cu câteva articole în urmă și nu sunt singurul care îl folosește ca să dea formă ideilor.

Am două construcții din lemn pe care vreau să vi le arăt azi, ridicate de oameni harnici și cel mai important veseli, cu optimism și încredere în forțele proprii.

Proiectul Barn – Aristotel

Avem mai jos și arhiva cu fisierul SKP utilizabil în Sketch-upul free foarte detaliat, pe layere, pe care oricine îl poate modifica după bunul plac. Faceți un simplu click pe imaginea de mai jos și veți ajunge la arhiva.

construcții din lemn - hambar
din Sketchup – schita de baza

Cel mai util este să includ descrierea primită de la Aristotel pe email, se vede modestia, deși ar trebui să îi sară nasturii de la cămașă de mândrie. Așa mă simțeam eu când am terminat Magazia de la Baia Sprie, însă știu sigur că oamenii cu bun simț evită să se mândrească ca să nu fie acuzați de trufie și epatare. Eu afirm pe deplin încredințat că se poate mândri cu ceea ce a reușit.

construcții din lemn - hambar
Construcții din lemn - în regie proprie DIY 24

”Salut,

Eu sunt Aristotel. Modelul e in Sketchup 2018.

Cam asta e in model, pe layere:

  • Baselow – fundatia ingropata beton
  • Basehigh – fundatia afara beton
  • Basemetal – ancoraj din 40×40 teava patrata, prins in fundatie
  • Basewall – practic din acesta se poate regla inaltimea dupa necesitate si e prins de basemetal.
  • Layer0 – aici e stuctura la bolta. Modulele pe care le-am construit jos sunt in grupuri separate in model.
  • Outside – astereala, scandura standard prinsa cu suruburi.splits & baseslab amenajare interioara dupa necesitate.
  • Cover – tabla cutata lambda pe lung, comandata exact la dimensiune, suprapusa exact ca pe model.

Toate elementele le-am taiat inainte pe un circular Metabo KGS 254 M.
Am folosit doar suruburi de dulgherie de 10 sau 12 cm, 6 mm grosime
Montajul l-am facut singur, structura e usoara, pot sa dau detalii despre montaj daca e nevoie.
Initial a fost facuta pentru a adaposti ceva gaste dar intre timp am renuntat la ele asa ca partea mica este pentru depozitare iar in cea mai mare o sa imi mut sculele pentru distractia cu lemnul.

Nu stiu ce sa scriu mai mult, nu stiu cat e de clar din modelul sketchup.

Scriu puțin cam dezlânat ca sunt intre ședințe si alte treburi si sunt atât de multe chestii si detalii, ca nici nu știu de ce sa mă leg. Nu știu daca merita un articol toata treaba, eu mă bucur ca am cu cine schimba niște idei in acest domeniu, ca nu prea am cu cine, nu mulți au hobbyuri de genul asta in IT.
Nu prea am poze din timpul construcției, când lucrezi … uiți să faci.
Magazia asta a fost așa, side project, la ce încă lucrez e o casa pe structura de lemn dar acolo e poveste extrem de lunga.”

construcții din lemn - hambar

Iar imaginile vorbesc de la sine, reușita se încadrează în construcții din lemn făcute în regie proprie pe care mulți și le-ar dori.

Proiectul Bogdan – Șarpanta cu terasa lângă container metalic

Am desenat, imediat după primele schițe mai reușite pe care le-am pus la dispoziție în articolul – Cabana A frame din lemn – planuri în SketchUp free și o variantă de ghidare pentru Bogdan, cu care să se orienteze în privința cotelor.

magazie din lemn peste un container metalic - construcții din lemn
Construcții din lemn - în regie proprie DIY 25

De la desen la realitate e cale lungă, sigur că doar a pornit pe baza desenului, la care s-a adăugat contribuția proprie și mai ales detalii de înfrumusețare.

construcții din lemn - foisor
construcții din lemn - foisor
Construcții din lemn - în regie proprie DIY 26
construcții din lemn - foisor
Construcții din lemn - în regie proprie DIY 27

Eu detalii nu am ce să dau, altele din planuri și imagini, însă vreau să vadă oricine că se poate. Și tot ce are legătura cu aceste construcții din lemn nu-i rachetă rusească, vorba bunicului meu, adică complicat și imposibil de înțeles.

Lemnul te iartă, poți băga un holzșurub și să-l scoți, poți îmbina 2 bucăți, și nu-i gaură-n cer dacă ai tăiat greșit, și trebuie înlocuită o bucată. Să iasă unghiuri de 90 de grade, să fie stabilă și trainică structura, însă la câte scule și accesorii de montaj sunt azi disponibile în magazine … trebuie doar voință!

Aristotel și Bogdan … Chapeau!

Chapeau Bas
Construcții din lemn - în regie proprie DIY 28
Catalog online mobila din stejar masa din lemn scaun din lemn

10 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.