Coronavirus este numele noului incident care afectează economia globală

harta coronavirus

După ani de zile în care America și Europa au trăit bine de pe urma producției la preț scăzut din fabricile Chinei, după ce s-a exportat Know-how și tehnologie care a ridicat influența Chinei la cote greu de bănuit, la 20 de ani după SARS, apare acest coronavirus și schimbă brusc regulile jocului.

Petrol - coronavirus

OPEC se declară îngrijorat și nervos pentru că cerința de petrol a Chinei a scăzut drastic, cotația barilului de petrol scade vertiginos doar într-o lună. Angajații firmelor care se aprovizionează din China cu te miri ce, atât din Europa, cât și din America se tem să nu contracteze boala provocata de coronavirus. Libanul declară că restricționează importul de alimente și produse de origine animală din China, pesta porcină afectează stocul de carne disponibilă pe piața chineză și duce la creșterea prețului de 5 x, ajungând ca consumatorul final să plătească azi cca 70-80 de RMB/kg. Poate nu vă spune mare lucru, dar echivalează în lei cu 46 lei/kg, cum sună așa?

Un mic virus, provenit de la un șarpe care a mâncat un liliac, se pare, s-a transmis la om și are capacitatea de transmitere foarte mare. Acest coronavirus nu cunoaște economie, sociologie sau trenduri care guvernează umanitatea. Este doar un virus, însă securitatea sănătății oamenilor, fobiile și spaimele vor duce la modificări dramatice ale comportamentului investitorilor. După Eldorado-ul ce a ținut 30-40 de ani și explozia câștigurilor unor mari firme, în dauna calității, lucru deloc imputabil chinezilor, vom asista din punctul meu de vedere la o recalibrare a originii producătorilor.

Este momentul în care mici firme care importau din China produse la calități derizorii și preturi de dumping, la care se practicau adaosuri comerciale de x00% să piardă furnizori, clienți și să dispară de pe piață, până la reglementarea situației și reluarea livrărilor. E momentul ca producătorii locali, cu prețuri corecte să scoată capul și să ofere soluții pe nișele rămase vacante. Cred că domeniul mobilei va fi unul dintre acestea.

Nu cred că producătorii de mobilă din lemn masiv vor simți direct pe termen scurt impactul efectului unui coronavirus, dar piesele de mobilă ieftine, din plastic sau înlocuitori se vor găsi mai greu sau mai scump, ceea ce va permite celor dintâi menționați să poată oferta alternative, la care calitatea să fie preferată. Un scaun ieftin din China se putea achiziționa la cca 100 de lei, în funcție de model, pe când un scaun bun din stejar este la cost de 4-500 de lei. Dacă cel ieftin nu mai este disponibil sau îi crește prețul, provenind din Europa ori SUA, poate că producătorii locali au loc pe piață.

Sper și mă aștept ca piețele să se reașeze, cu siguranță China nu-și permite să piardă locul I ca furnizor/producător de orice-uri. Dar pentru a evita șocurile de pe viitor, în contextul unei volatilități ridicate a pericolelor biologice s-ar putea ca producătorii de pe alte continente decât Asia să aibe o șansă. SARS a fost acum 20 de ani, acest coronavirus este acum … Globalizarea are efecte planetare și viteza impactului se vede ușor.

Regret că mass-media românească publică doar știri despre infecții și decese provocate de coronavirus. Dacă urmăriți publicații străine sau televiziuni veți vedea că se anunță știri din domeniul economic care se referă la companii mari. Nike, Disney, BP simt reculul piețelor. OPEC … transpiră. Cazinourile din Macao sunt închise de 2 săptămâni. Am vorbit azi cu un transportator internațional de containere și fluxul este viciat, întrerupt, blocat. Dacă nu mai pleacă containere, nici nu se mai întorc pline cu materie primă. Poate stagnează exporturile de lemn – bușteni din România. Poate e vremea curățeniei în acest domeniu. Mai citiți odata – Mercantilism – un mecanism ce l-aș aplica lemnului în România

Pe de altă parte prietenul meu chinez îmi spune că nu a mai plecat de Anul nou Chinezesc în vizită la familie și că totul este suspendat. Discuțiile cu el, directe m-au ținut la curent cu starea reală.

Eu am citit în Financial Times câteva titluri interesante. Harta la zi a răspândirii acestui coronavirus pare dramatică. Link direct Harta Interactivă. Sau de la Organizația Mondială a Sănătății.

cazino - coronavirus Disney - coronavirus Nike - coronavirus Ralph Laurent - coronavirus

Departe de mine gândul că problema sănătății este minimă ca importanță, constat cu tristețe că România este pierdută daca se bazează pe sistemul public de sănătate sau pe reacția autorităților pentru a se prevala de incidența unei epidemii. Sper doar că vom avea șansa să treacă pe lângă noi și să deschidem ochii la cât de important este ca comunitățile să fie mai strânse, resursele locale mai bine gestionate, pentru a ne gospodări singuri atunci când lumea e în flăcări.

Frica păzește bostanăria!

coronavirus Bangladesh
8 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.