Scrumiera din lemn – viciul legat de tutun

scrumiera din lemn

Indienii care fumau pipa păcii nu foloseau o scrumiera, dar nici tutun întotdeauna. Ardeau te miri ce și cei care au savurat cărțile despre Winnetou și Old Shatterhand au aflat că de multe ori conținutul pipei era îndoielnic pentru sănătatea celui care se bucura de acest ”privilegiu”.

Mad Men Series
Mad Men Series

Am îndrăznit să scriu despre acest subiect, fumatul în sine, pentru că urmăresc seria Mad Men și am fost șocat să văd că în serial se fumează mai ceva ca turcii. Anii ’70 au fost marcați de fumat și cred că în toate filmele de la Hollywood din acea perioadă s-au focalizat pe acest obicei foarte puternic. Femeile, bărbații, la servici sau acasă, în prezența copiilor, când lucrau sau când se odihneau în pat, toți fumau. Cred că bugetul filmului a inclus muuuulte pachete de țigări.

Chiar primul episod are o secvență în care se caută explicația reală a alegerii unei mărci anume de țigări și obișnuința din armată, unde primeau câte un cartuș de țigări pe săptămână la fiecare soldat este motivul. Am învățat multe despre marketing din film și încă sunt uimit de portretizarea dură a începuturilor publicității în mass media.

Celor care sunt cinefili le recomand filmul ”Syrup”, trebuie privit cu atenție și înțeleasă concluzia ” Toată viața este apă minerală, contează cum o aromatizezi, ce sirop adaugi”

Mayan scrumiera

Scrumiera din lemn este un produs mai puțin întâlnit în România și reglementările recente care interzic fumatul în spații publice reduc tot mai mult incidența acestui obicei dăunător sănătății. Sunt fumător, e adevărat că încerc zilnic să-mi închipui cum ar fi să nu mai fumez, dar tentativele de până acum nu au dus la un rezultat cert. Scrumiera este fără îndoială obiectul cel mai detestat de mine, când privesc la resturile de scrum și chiștoacele ce reprezintă țigări moarte, din care lipsesc bucățele din sănătatea mea.

Nu cu foarte mult timp în urmă, fumatul era prezent și încorporat în toate mijloacele de transport. Avioanele mai vechi au scrumiera în cotieră, trenurile erau dotate cu scrumieră, automobilele la fel. Taxele pe tutun sunt o sursă importantă la bugetul de stat, deși reglementările recomandă renunțarea la fumat. Nu cred că s-ar bucura guvernul oricărei țări să se lipsească de aceste venituri, la fel cum accizele din carburanții fosili ar dispărea când vom trece toți pe baterii.

Azi dimineață am găsit pe Amazonul american o ofertă incredibil de variată, unde fiecare scrumieră din lemn este descrisă cu termeni comerciali dintre cei mai ”apetisanți”. Am ținut minte formula că lemnul scrumierei va avea în timp locuri arse care vor conferi obiectului un farmec aparte. Citez – Scorch marks may appear in bowl, which will add to overall pleasing appearance”.

Motong scrumiera

Oferta marelui site american este logică, nu ajungi să valorezi peste 1000 de miliarde de dolari dacă nu vinzi ORICE, oricui, la oferte ce nu pot fi refuzate. Notez că de regula scrumiera din lemn vândută pe Amazon provine din țări unde încă se fumează în draci, Asia de regulă și se face din bambus, lemn de mango sau brad chinezesc. Lemn exotic, poate toxic, știi ceva despre asta?

scrumiera din lemn de mango

Concluzia mea, privind aceste produse și gândindu-mă la cei care le cumpără este că reprezintă un obicei vechi, drept urmare majoritatea celor care azi îl mai practică sunt greu de dezvățat, că totul ține de voință. Că apucatul de fumat are cel mai mult legătură cu mediul și anturajul, și dacă acesta se schimbă pe dominant nefumători, va urma o introspectivă, cum e și cazul meu, care are șanse mari să ducă la renunțare. Motivațiile pot diferi foarte mult, e adevărat, dar totul se reduce la voință.

Fumatul are nevoie de cafea, iar măsuțele de cafea frumoase sunt dificil de găsit – O măsuță de cafea simplă

Viciile generează venituri fantastic de mari, comercianților, statelor care taxează și se pare că cu toate indicațiile de sănătate pe care nimeni nu le contestă, trabucurile, pipele, cultura de tutun, humidoarele, scrumierele … vor rezista încă mult timp.

Să nu ne păcălim că este singurul viciu, cel mai scump sau cel mai dăunător, totuși …

P.S. Există și scrumiere adaptate unor momente, Amazonul vinde una din rășini cu tentă politică … Oare unde se stinge țigara?

Donald Trump

Mai poți citi – Espresso – mașini de cafea personalizate cu elemente din lemn sau Ce inseamnă luxul și nivelul ridicat de trai

Donald Trump
7 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.