Cotet de gaini pe structura din lemn – Proiect ușor de tâmplărie

cotet de gaini

Am făcut un cotet de gaini acum mai bine de 10 ani în curtea părinților mei, care locuiesc la casă. A fost muncă simplă, din elemente de lemn recuperate după constructie, plus câteva scânduri de completare. N-a durat mult, cca 3-4 ore, am folosit corni de brad de 10×10 cm, scandura de țol ( adică 25 mm) și am prins totul cu holzsuruburi si colțare metalice. Sunt materiale extrem de ieftine, simplu de procurat, iar manopera nu este deloc obositoare.

cotet de gaini
cotet de gaini

Am gândit atunci un cotet de gaini complet închis, cu uși atât la ”etaj” cât și la parter. Este amplasat într-un țarg de plasă de sărmă și gainile, circa 10 buc, au vreo 30 de mp la dispoziție pentru plimbare si scurmat. Într-un colț au parte de baia de praf, necesară toaletării de purici, au umbră de la o plasă de umbrire și primesc iarba zi de zi. Azi, l-aș face mai mic, am consumat material mult, chiar dacă a fost ieftin și l-as echipa cu locuri de cățărat, cu umbră și pat suspendat deschis de cuibărit.

cotet de gaini
cotet de gaini

Criza ouălelor, fobia bio sau eco, justificată sau nu, nu m-au atins, pentru că sunt de atât de mult timp rupt de cumpărarea de ouă, încât nu mai știu nici prețul. Un coteț de găini, un spațiu de 30 de mp și 10 ouătoare de profesie, achiziționate primăvara, fac față consumului pentru 2 familii, cu perioade în care mai și dă mama mea către alții destul de multe ouă. Rata de ouat este de 1 la 1, foarte rar are sub 9 ouă zilnic. Le hrănește cu măcinătură de cereale, amestec pentru găini ouătoare, natural, fără adaos de faină de pește sau de oase. Cred că porumb, grâu, orz, secară, în anumite proporții. Ia câte un sac de la o moară din zonă și le suplimenteză dieta cu multe vegetale, resturi de la tot ce curăță pentru ciorbă și iarbă din plin. Plivește grădina, tunde gazonul, de aici merge către găini o bună parte.

Din perspectiva mea merită efortul mai mult decât alte animale de companie, pentru care se investesc sume colosale. Citește – Mobilă pentru animale – constructii din lemn dedicate

Atunci nu știam să mă inspir din online pentru un model, însă recent am găsit o suită de imagini ce m-au făcut să rememorez vremuri de mult trecute. Sunt din afara României, însă cred că e de apreciat schimbarea, nu trebuie să rămânem cu sentimentul că coteț echivalează cu o cocină, prefer termenul poiată, deși ruralul României încadrează aceste zone în segmentul celor împuțite, dezgustătoare și de ocolit.

Ieri am pregătit tiramisu, conform rețetei lui Adi Hadean și a ieșit absolut fabulos. Am folosit oua proaspete, 4 bucati, însă gustul excelent vine cred că de la Marsala, cu care m-am aprovizionat recent din Germania.

Se leagă cu articolul – Holzșurub pentru lemn – ce marcă preferați, dacă preferați vreuna

S-aveti parte de roadele muncii voastre!

cotet de gaini
10 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

3 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    Buna ziua! Mai construiti cotete pt gaini ?? M-ar interesa si pe mine pt zona Dambovita. Daca se poate sa imi scrieti pe mail va rog un raspuns, oricare ar fi acela. Multumesc !

  2. #3 Comentariu nou

    SUNT INTERESAT DE UN COTET DE GĂINI 10..12…BUC. CU ȚARC… MULȚUMESC

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.