Azi am descoperit niște imagini superbe cu un fenomen natural unic, Crown shyness îi spune, observat la anumite tipuri de copaci, și pe care l-am găsit tradus la noi ca fiind fenomenul coroanelor timide sau timiditatea coroanelor, în care coroanele anumitor copaci nu se ating, chiar dacă sunt destul de apropiate.
Copacii sunt de cele mai multe ori din aceiași specie, dar au fost întâlnite cazuri de timiditate între copaci de specii diferite. La o analiză mai aprofundată a studiilor făcute asupra acestui fenomen, eu aș spune că nu e timiditate, ci protecție. Fenomenul poate fi întâlnit la eucalipt, specii de molid și zada Japoneză.
Există teorii potrivit cărora crengile nu se ating, ca să împiedice răspândirea larvelor. Altele spun că aflându-se într-o zonă vântoasă, crengile se retrag, în urma suferințelor la care sunt expuse prin lovirea lor de crengile copacilor din jur. Altă variantă ar fi faptul că crengile copacilor se opresc din dezvoltare când nu au destulă lumină, din acest motiv, nu se apropie de alte crengi. În literatura de specialitate, se vorbește din 1920 despre crown shyness, însă, cum nu vorbesc încă limbajul copacilor, cercetătorii nu au ajuns la un consens privind cauzele acestui fenomen și se pare că nici dacă au mers prin eliminare, nu au găsit un răspuns.
S-ar putea să îți placă și: Glamping – un curent turistic ce ia amploare
Mă gândeam la vegetarieni scriind acest articol și la glumele făcute pe seama lor legat de faptul că nu mănâncă carne. Un profesor mi-a spus că plantele sunt vii, cu suflet, dar fără ochi. Sunt tot ființe? Sau o fi faptul că nu au conștiință? Oricum, trăim într-o lume tare minunată, care ne oferă imagini extraordinare la fiecare pas. De-am avea înțelepciunea să ne bucurăm cu adevărat de ele, să le prețuim și să le respectăm!
Cu drag de tot ce e frumos în jur!
Cred că tot ceea ce aduce cu pădurea, cu copacii din ea, indiferent de specie are un impact asupra omului. Trăim de prea mult timp la umbra copacilor ca să nu vedem oriunde o pădure. Știi despre – Pestera formată din 10.000 de copaci în Bristol ?