CUM AM CONSTRUIT UN GAZEBO
(partea a II-a)
FOISORUL
Construirea foisorului propriu-zis a presupus urmatoarele faze:
- construirea structurii de rezistenta;
- construirea acoperisului;
- taierea si montarea partilor ornamentale;
- vopsirea/lacuirea
- instalatia electrica
Construirea structurii de rezistenta la gazebo
Pentru construirea acesteia am folosit lemn de brad: stalpi de 10 cm pentru structura verticala si orizontalele de la capete, capriori de 8 cm pentru sustinerea acoperisului, doua grinzi de 15/8 cm pentru sustinerea cupolei si scandura pentru astereala.
Stalpii nu i-am prins in beton, ci in grinzi orizontale puse pe perimetrul fundatiei, acestea la randul lor fiind prinse in beton cu dibluri adecvate. In afara de cei patru stalpi de la colturile fundatiei, am mai pus cate 3 pe laturile lungi si 2 pe laturile scurte. Stalpii au 2,20 m inaltime, iar in capatul de sus al lor am inchis perimetrul cu alti stalpi orizontali, tot de 10/10 cm (FOTO 7).
Pentru a sustine cupola, am pus 2 grinzi orizontale pe fiecare al doilea stalp al laturilor mari. Pe aceste grinzi s-au sprijinit alti 4 stalpisori de cca 1 m inaltime care au format colturile cupolei (FOTO 8 si 9). Exista si posibilitatea de a construi cupola fara sprijin direct, doar prin imbinarea la varf a planurilor inclinate, dar cum nu suntem specialisti in asa ceva, am preferat varianta mai usoara si mai sigura.
Construirea acoperisului pentru gazebo
Capriorii sunt de 8/8 cm si sunt pusi in asa fel incat sa creeze o fazie care iese cu cca 30 cm in afara stalpilor verticali, creand o streasina care protejeaza perimetrul de apele pluviale scurse pe acoperis. Asta pentru ca nu intentionez sa montez jgheaburi si burlane pentru ca ar strica estetica constructiei.
Pentru acoperit m-am gandit initial la sindrila bituminoasa, dar cand am vazut ca a ajuns mai scumpa decat tabla “tigloasa” (adica cea care imita tigla!) m-am razgandit si am cumparat tabla cutata rosie de 0,35 mm, care pe dedesupt este crem. Cred ca am facut o alegere buna, pentru ca tabla rosie de pe acoperis contrasteaza frumos cu albul ornamentatiei (FOTO 10 si 11).
Scandurile de la astereala nu sunt batute una langa alta, ci la o distanta de cca. 15 cm una de alta, in ideea ca urma sa pun lambriu pe interior. Se pare insa ca este OK si fara, pare mai aerisit (FOTO 12).
Va intrebati probabil daca nu ploua prin fanta dintre acoperisul propriu-zis si cupola. NU ploua, pentru ca cupola are la randul ei o streasina care face ca apa pluviala de pe cupola sa se scurga pe acoperisul de jos. Intra cativa stropi doar daca bate puternic vantul. Nu-i bai, jos e beton, nu se topeste/dizolva nimic.
Taierea si montarea partilor ornamentale la Gazebo
Partile ornamentale le-am taiat si le-am montat dupa ce a fost gata toata constructia, inclusiv zidaria.
Dupa cum se vede din imaginile de ansamblu (FOTO 1 si 2, articolul anterior), dar si din cele mai detaliate, ornamentatia de sub stresini este formata din sipci verticale, iar cea inferioara din balustri taiati din scandura groasa de 3 cm. Practic am lucrat separat cate o sectiune dintre 2 stalpi si apoi am asamblat-o la fata locului. Mi-a luat cam o zi de lucru pentru fiecare astfel de sectiune. Pe una din partile laterale am facut o mica portita de acces (FOTO 13)
Ramele ornamentale de sub streasina de jos sunt sustinute si de cate 2 brate montate la 45 de grade (FOTO 14).
Pentru taierea balustrilor am folosit banzigul, iar pentru “croirea” lor am creat intai un sablon.
Acolo unde a fost cazul, muchiile unor componente au fost cizelate cu freza.
Vopsirea si lacuirea
Toata ornamentatia este vopsita in alb. Desi totul este tras la rindea si slefuit, nu am avut tot materialul de cea mai buna calitate, asa ca am fost nevoit sa dau si 3 straturi de vopsea.
Initial intentionam sa vopsesc totul in alb, inclusiv structura acoperisului, la interior. In cele din urma am optat pentru lacuirea stalpilor. Am folosit lac incolor KOBER, amestecat cu putin lac cu nuanta de tek, accentuand oarecum culoarea naturala a lemnului de brad. Cred ca stalpii contrasteaza placut cu albul ornamentelor.
Instalatia electrica
Precizez de la bun inceput ca instalatia electrica este lucrata de un electrician profesionist.
Am tras curent prin cablu subteran de la o priza exterioara a casei, aflata in apropiere.
La intrarea in gazebo este un tablou de sigurante.
Am pus 3 felinare rustice pe stalpii verticali, pozitionate astfel incat sa asigure o iluminare uniforma. Doua din aceste felinare se pot vedea in FOTO 13. In plus, din cupola, am coborat la mijlocul foisorului un alt felinar, cu un bec mai puternic. Se poate vedea in FOTO 12. Toate becurile sunt pe led, pentru un consum cat mai redus.
Pentru ca am constatat cat de important este sa ai si lumina focalizata atunci cand se lasa intunericul si lucrezi la gratar sau la vatra, am montat si cateva prize la care pot conecta un bec “mobil”. Prizele sunt montate la inaltime, pe cele doua grinzi care sustin cupola. Sunt triple, gandite sa asigure si viitoarea instalatie de Craciun…
Partea 1 –CUM AM CONSTRUIT UN GAZEBO – partea I
(Va urma)
Virgil G.