Cum construiești o cabană – din lemn, lucrând singur – 2 perspective

cum construiesti o cabana

Răspunsul la întrebarea ”Cum construiești o cabană ?” pornește de la motivație și cred că cei mai îndreptățiți să o facă sunt cei care vor conținut pentru canalul lor de Youtube, înainte de cei cărora le place natura și sunt capabili să folosească ambele două terminații ale brațelor personale.

Pe bune, este ceva de speriat cum se uită oamenii de acasă, din patul sau fotoliul lor, pe tabletă sau smartphone la filmulețe care răspund la această întrebare – Cum construiești o cabană? De ce? Vrei să-ți faci sau am devenit consumatori de materiale video despre oameni muncind?

3 exemple – cum să nu

Privind la aceste materiale video nu cred că bagi ceva la cap și te apuci de lucru reproducând asemenea. Cele 2 filme de mai jos sunt făcute doar pentru vizualizări pe Youtube și nu cred că rezultatul final este locuibil sau util, pe termen mediu.

Exemplu 1 – 26 milioane de vizualizări:

Incredibil cât interes poate genera să îți faci o vizuină, cu puțin mai mult decât un bordei. N-ar putea locui acolo 99,9999% dintre cei care l-au urmărit, mai mult de 2 nopți.

Exemplu 2 – 1 milion de vizualizări:

Volum prea mic, construcție de fotografiat la sfârșit. Fără confort, ci doar un aspect de ordin fotografic.

Exemplu 3 – Asiaticii 500 Mil Vizualizări

Am văzut și seria cu asiaticii ăia care sapă în lut și apoi aduc bambus să facă niște resorturi de 5 ***** pentru 2 persoane. Au negru sub unghii, lucrează cu o custură și desculți, dar construiesc piscine vopsite albastru direct pe lut, unde curge apa de izvor direct din junglă, doar leopardul poate mișca țevile de bambus care au rol de apeducte. Aproape 6 milioane de subscrieri, peste 500 de milioane de vizualizări și peste 40.000 de comentarii? Europeanul sau americanul care e în spatele acestei regii are o minte brici, cred că îi plătește regește pe cei doi lucrători.

Varianta reală – așa da

Să fim serioși, oricine simte că i-am năruit visele și sunt un om hain fiind așa de sceptic, înseamnă că trăiește cu capul în nori și nu atinge pământul. Exemplele de mai sus sunt doar material pentru canalele de Youtube, dacă vreți ceva serios, vă îndemn să urmăriți video-urile de mai jos:

După 10 ani de la postarea filmulețului cu 10 finlandezi care fac o casă din lemn destul de mică, au strâns 7,8 mil de vizualizări. Letonii de la Northmen revin în 2022 cu o variantă sub formă de curs de dulgherie online, pe bani, care răspunde clar la întrebarea din titlu:

Cum construiești o cabană – din lemn, lucrând singur?

Uite așa:

cum construiesti o cabana
Cum construiești o cabană - din lemn, lucrând singur - 2 perspective 14
https://youtu.be/KYm9VK4mxps

Foarte fain, pe bune, și plauzibil. Aici aveți detaliile complete ale cursului online.

Ai două variante de plată – 295 sau 395 USD. La 100 de dolari în plus primești o cutiuță, cu un stick din lemn și materialele video disponibile oriunde, nu doar celor cu legătură la net.

stick din lemn cum construiești o cabană
Cum construiești o cabană - din lemn, lucrând singur - 2 perspective 15

Cred că de aia s-au gândit oamenii la soluția asta, pentru cei care chiar o pun în practică, merg în pădure, doboară copacii și chiar ridică cabana cu mâna lor.

cabana din lemn Northmen
Cum construiești o cabană - din lemn, lucrând singur - 2 perspective 16

Eu sunt fanul lor numărul 1 (de la mine de pe stradă) și am scris despre Northmen mai multe articole, cu drag și încântare de tot ce fac ei acolo. Sunt un model pentru cum trebuie să te prezinți și online și live ca meșteșugar.

Anterior am mai scris despre ei:

Ca și cadou, pentru mine, mai mult aș vrea să particip la cursul de dulgherie de 10 zile care face 2150 de EURO care se ține la – Gauja River National Park din satul Ligatne la Woodcrafts Museum. Cel din Norvegia, de la ferma de pe malul lacului Mjosa mi se pare mai mult turism, deși acolo profesori sunt Jacob și Marius.

Schimbă-ți modul de viață dacă vrei contact cu natura

Răspunsul la întrebarea ”Cum construiești o cabană – din lemn, lucrând singur” nu este format din detalii tehnice și priceperea celui care mânuiește sculele, ci este mai degrabă o schimbare de paradigma, un alt stil de viață. Ai nevoie de timp, trebuie să planifici, să vizualizezi cum vei face anumite părți din ce urmează, cum se leagă cu ceea ce se pune peste … Poate fi revelatoare experiența de a te arunca în tumultul muncii fizice autentice, dar poate fi și o experiență bulversantă.

Filmele astea sar multe dintre etape. Cum să construiești o cabană în varianta Northmen are 9 ore de material video, doar trailerul are 10 minute. Partea pe care nu o adaugă nimeni este costul sculelor, transportul și achiziția materialelor, autorizările, ferestrele de vreme în care poți sau nu poți lucra și lista e lungă.

Unele faze de prelucrare a lemnului sunt înfiorător de anevoioase, solicitante, te epuizează fizic. Cer aport de calorii, somn bun, haine și încălțări de muncă, determinare și un strop de nebunie, pentru a finaliza. Fără o motivație solidă, nu cred că poți duce la bun sfârșit o astfel de muncă. Financiar este primul motiv, greu găsești ceva la fel de bun ca imbold.

Care e părerea voastră?

3 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

2 comentarii Adaugă comentariu

 1. #1 Comentariu nou

  Felicitări pentru articolele din ultimul an!
  V-am mai scris despre intenția de a construi o cabană, numai din lemn, pe piloni metalici de fundație.
  Am realizat-o ca structură din stejar și acoperiș de tablă BILKA. Urmează izolația, pereții, compartimentarea, podeaua, izolația de sub podea, geamuri, uși. M-am inspirat și din prezentările dumneavoastră despre construcția cabanelor din lemn.
  Vă rog să îmi dați un număr de tlf cu WathApp, unde să vă pot trimite fotografii cu etapele de construcție, inclusiv filmul montării pilonilor metalici și cu anumite inovații aduse în procesele de asamblare. Poate le analizați critic și veniți cu unele îmbunătățiri.
  Vă mulțumesc anticipat!
  Cu deosebită considerație,

  Mircea Radu

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.