Cușca Faraday te poate izola de radiațiile electromagnetice

unde radio cușca Faraday

Principiul e simplu – cușca Faraday este reprezentată de orice formă închisă de volum, realizată din metal. Poate fi cub, cilindru, sferă, atâta vreme cât are fațete în toate direcțiile. Protejează la radiații electromagnetice, dacă suprafața este etanșă sau blochează diferite lungimi de undă, în funcție de dimensiunea ochiului de plasă.

cușca Faraday
Cușca Faraday te poate izola de radiațiile electromagnetice 17

Poate vă e greu să asociați casele voastre cu legile fizicii, însă, spre exemplu, dacă armăturile din beton, continue și interconectate, la pereți, podea și tavan, nu au o distanță mai mare de 12,5 cm între elemente veți fi izolați complet la undele cu frecvența de 2,4 GHz … deci semnalul wireless de la vecini e tăiat.

Ieri am zâmbit cu drag la remarca unui prieten care exclude folosirea profilelor metalice pentru gips carton, la o casă din lemn, ca să nu ajungă să construiască o cușcă Faraday. De parcă ar fi ceva rău …

Nu multă lume își bate capul cu undele și radiațiile, ne înconjoară de când ne naștem, dacă e să enumăr, X posturi de radio, Y frecvențe GSM, emisia terestră TV a postului național, stațiile în banda liberă de pe camioane, unde vorbești cu coleguțu’, toate programele TV care vin din satelit, semnalul GPS și comunicațiile armatei, poliției, celor de la 2 și-un sfert, radiațiile solare și a celorlalte planete …

Acuma să fim serioși, doar dacă trăiești la Poli mai ai șanse să lipsească o bună parte din acestea, de regulă cele utile. Totuși, se vând sau se construiesc astfel de protecții, însă ajung să mă întreb despre canar, am ajuns să vrem să îi luam locul, colivia lui până la urmă seamănă cu o cușcă Faraday, nu?

Pentru cei încă treji la minte, ne-loviți sub aripă cu pucu’, mai sunt soluții care pot fi luate în calcul în locul cuștii enorme în care să trăiască. Vopsea RF blocantă, plasa ca de țânțari cu fire metalice pentru dormit folii pe geam sau filtre electrice pentru fiecare electrocasnic, îți trebuie în medie 20 de buc la o casă normală.

Se pare că materialele dielectrice au rol de absorbție a undelor RF, lemnul, cărămida sau betonul, dar într-o mai mică măsură. Apa și metalul le sunt fatale. Dacă poți dormi într-o peșteră dintr-un munte de fier sau sub o cascadă, e ok.

spectru undelor
Cușca Faraday te poate izola de radiațiile electromagnetice 18

Pe scurt, poți îngropa o căruță de bani, și s-ar putea să descoperi că nu ai blocat totul. Când vei reuși să faci cușca Faraday perfectă, tot o cușcă va fi, din care trebuie să ieși ca să mai și trăiești ca om. Mă consolez cu gândul că și în Epoca de piatră aveau unde RF, deși nu aveau chiar 5G, ca azi.

Să fim sănătoși, oricum nimeni nu scapă cu viață din viața asta!

Catalog online mobila din stejar masa din lemn scaun din lemn
6 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.