Cuțite de abricht marca Metamob – sunt de calitate

Acum 4 luni am primit un set de cuțite de abricht pentru testare gratuit de la Metamob

cuțite de abricht Marca Metamob

Este o întreagă poveste despre acest set de cuțite de abricht de la Metamob, am ajuns abia acum, după 4 luni să o pot istorisi complet.

cuțite de abricht Marca Metamob
cuțite de abricht Marca Metamob

Contactul direct cu Metamob a fost pentru prima dată inițiat în primăvară și aveam în discuție să scriu câteva articole despre produsele lor. Ca testare a percepției cititorilor, înainte de a publica despre produsele firmei sătmărene un articol, am scris Ce marcă preferați pentru pânzele circulare? cu un sondaj privitor la mărcile preferate.

Am primit atunci multe mesaje în privat și am realizat că percepția breslei tâmplarilor (specific că fac referire la ateliere mici) despre brandul Metamob are nevoie de îmbunătățiri substanțiale, mai ales văzând mărcile cu care concurează. Piața e deschisă și meșterii noștri, conaționali, au acces la (aproape) orice scule și consumabile disponibile pe întreaga planetă.

E greu să faci diferența de calitate, te aștepți ca tot ce se mișcă pe piață într-un segment de preț să aibă calitate greu diferențiabilă. Găsești pânze de circular sau cuțite de abricht produse în Germania sau Japonia la un click distanță.

Ca test, am fost incognito la sediul firmei, unde am fost întâmpinat de două doamne preocupate să vorbească la telefon în limba maghiară și care m-au privit puțin circumspect, schimbând de nevoie pe română, când le-am cerut ceva de după pult. Am cerut cadou pentru un prieten tâmplar care lucrează cu stejar o pânză de circular – ”să taie fin”. Mi-au spus să aleg cu câți dinți vreau, dar eu am dat-o înainte cu ”nu mă pricep”. Cred că doamnele care sunt front office nu prea întâlnesc clienți în persoană, comenzile sunt negociate pe teren sau vin pe email și dânsele doar întocmesc sau mută hârtii. Nu e nici de rău, nici de bine, dacă știi ce vrei, mergi și ceri, dar acolo nu poți lega o discuție și să primești un sfat sau o recomandare, să te ghicească ce cauți, să te tragă spre gama sau produsul pe care vor să-l vândă. M-am simțit mic, am simțit clar că nu mișc nimic, dacă nu cumpăr juma’ de dubă.

instrumente magnetice de montaj cuțite de abricht
Cuțite de abricht marca Metamob - sunt de calitate 14

Mă străduiesc să nu fac rău nimănui prin scrisul meu, însă sunt trist văzând nivelul de interes acordat relației cu posibilii clienți. Managementul firmei este cel care ar trebui să se îngrijească să aibă ”în față” oameni buni, dedicați, profesioniști, în cazul de față atât meseriași cât și comercianți. O spun foarte apăsat – Nu știi cine intră și cere informații, poate ratezi afacerea vieții. Am exemple clare, dure de tot, în biblioteca memoriei mele.

Ar fi o eroare să mă fi luat doar după prestația a doi angajați și să trag o concluzie. Am dus la Tibi de la Kraft Mobel pânza de circular și am testat-o. Am avut ghinionul să fie cu probleme de planeitate, am cerut returnarea ei și rambursul banilor. S-a rezolvat, în cca 7 zile, însă pentru un tâmplar care depinde de câte o piesă, poate fi extrem de neplăcut.

Discuțiile cu cei de la tehnic mi l-au adus la telefon pe dl Herman, sper să îi scriu corect numele. Am discutat mult, despre aspecte tehnice și comerciale privind produsele Metamob. Sunt specializați în furnizarea de pânze pentru fabrici de cherestea și servicii conexe, ascuțire, lipire … Partea de materiale pentru ateliere mici este oarecum adiacentă, poate din cauza asta nu au pus accent pe site, pe front office. Am admirat modul în care domnul Herman a susținut renumele firmei și a argumentat contra îndoielilor mele de calitate. Am zis să încercăm și altceva, și din cauza unei discuții cu un coleg tâmplar din Cluj, pățit cu un set de cuțite de abricht ieftine, luate de la Metamob, decid să nu mai primesc banii pe pânza de circular, ci să se trimită în contravaloare, un set de cuțite de abricht, bune, să le testăm, să vedem ce e cu ele.

Sunt de acord că dacă iei ieftin, nu ai ce pretenții de calitate să emiți, e discutabil aici, putem deschide o polemică. Drept urmare îl rog pe dl Herman să le livreze cum crede domnia sa că sunt cele bune și reprezentative și testabile și să li se ducă vestea de super-calitate.

Le-am primit, prompt, pe gratis, adică mi s-a returnat valoarea pânzei și i-am promis dlui Herman că voi scrie despre acestor cuțite de abricht. Pe cale de consecință, cine a ajuns până aici, înțelege care e rostul acestui articol.

Montaj cuțite de abricht

cuțite de abricht Marca Metamob
Cuțite de abricht marca Metamob - sunt de calitate 15

Fabrica de instrumente muzicale de la Reghin folosește cuțite de abricht de la Metamob, iar din discuția cu dl Herman am aflat că procesul de ascuțire, un serviciu post-vânzare, este extrem de important. Mi-a spus despre cuțitele trimise ca sunt excepțional ascuțite și că totuși nu e ”state of the art ” la nivelul maxim pe care il pot face.

Dl Herman nu e proprietarul firmei, însă lucrează acolo de foarte mult timp și a avut contact direct cu clienții, a vizitat fabrici și ateliere, a ascultat păreri și nemulțumiri, dar și aprecieri. Cred că în procesul de vânzare a unor astfel de produse este important cum se face contactul cu clienții și cine îl face. Deduc că la mașinile cu care se produc pânzele și se ascut sunt oameni foarte pricepuți, specializați, a căror muncă ar fi bine să fie mai bine valorificată prin procesul comercial.

Tibi a montat cuțitele pe utilajul lui, folosind instrumente magnetice de calibrare a planeității. Cuțitele bune au un magnetism propriu, poate nu mulți știu asta. Le-a folosit cca 4 luni, am ținut socoteala la vreo 10 mc de cherestea, peste 75 % stejar, dar și frasin, paltin, brad și s-au descurcat admirabil. Tibi le ”ia buza” de câte ori inspectează cuțitele înainte de o prelucrare mai mare, cu o piatră foarte fină. Are grijă să lucreze pe toate zonele, să nu uzeze excesiv cuțitele doar într-o parte.

Nu e mare afacere să vinzi astfel de scule unor tâmplari mici, ei nu revin frecvent, lunar să zicem. Știu meșteri care încă lucrează cu marca Retezat, deși fabrica s-a desființat demult. E greu să faci bani cu astfel de clienți. Însă sunt mulți acești meșteri, numărul lor este muuult mai mare decât al fabricilor de cherestea. Mulți, însă valori mici, orice brand care se adresează acestui segment știe asta.

Încă taie bine aceste cuțite de abricht marca Metamob, dar Tibi spune că nu ar fi rău să meargă la un ascuțit. I-am dat nr de telefon a dlui Herman și va ajunge la Satu Mare la sediu Metamob, fie el, fie eu și am să-l caut direct. A avut dreptate reprezentantul Metamob, sunt bune, însă procesul de a ajunge direct la calitate este incomod, nu e facil și nimeni nu face prea mari eforturi dacă nu se leagă treburile din prima.

Apreciez firmele românești, mi-aș dori să le promovez în gura mare, dar țin să nu greșesc, să meargă omul la pomul lăudat și să fie dezamăgit, pentru că îmi pierd credibilitatea. În cazul de față am ezitat să povestesc totul, nu vreau să provoc neplăceri nimănui. Ceea ce am scris însă e adevărat cu totul, fără să fi adus picanterii pe tapet.

Cred foarte tare că e nevoie de o schimbare de mentalitate la noi, ca nație. Cred că trebuie să priceapă oricine că dacă vrea banii cuiva, pe un produs, mai ales dacă nu există exclusivitate asupra gamei, ci concurează cu mărci bine cunoscute, respectate și consacrate, atunci e esențial să ofere servicii ireproșabile, acces facil, consultanță avizată și amabilă, o interfață comercială fără cusur.

Aș vrea să aflu de la cei care cunosc Metamob-ul care este părerea lor, dacă au folosit cuțite de abricht sau alte produse.

Nu vă sfiiți să scrieți un comentariu.

4 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    Fain si cinstit articol. Piata regleaza totul.

  2. #3 Comentariu nou

    Povestea mea cu Metamob o știi – am luat abricul de 640 și aveam nevoie de un set de cuțite urgent. Leitz mi-au dat termen 2 săptămâni la lungimea aia, Metamob le aveau pe stoc. Ce aș vrea să adaug e că mi-au oferit un singur tip de cuțite, nu am avut de ales între bun și ieftin. Apoi, alt aspect neplăcut, au fost cu lungimea de 800 – am solicitat să-mi fie tăiate, contra cost, la ei – am primit un răspuns tranșant – le tăiați cu flexul!
    Despre calitate am spus ce am avut de spus, nu aș mai cumpăra încă odată.

    • e bine ca ai scris tu, discutiile avute despre Metamob in privat le-am pastrat. Opinia mea este in continuare ca sunt oameni si oameni si am convingerea ca sefii nu stiu cum raspund sau se comporta angajatii

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.