Lemnul infestat – pentru poziția asului de ghindă

lemnul infestat cu fungi

Lemnul infestat cu fungi se numește în engleză spalted wood, Wikipedia oferă o definiție pe acest termen. Am abordat subiectul într-un articol din 2016 – Lemn putrezit – o formă de autenticitate naturala pentru aspectul fibrei. Trebuie să rectific denumirea de putrezit, nu e corectă, pentru că nu toate bucățile din lemnul infestat ajung să intre și în categoria ”decay” – adică depreciat spre inutilizabil.

lemnul infestat cu fungi

Dacă în 2016 scriam la nivel teoretic despre lemnul infestat, zilele trecute am avut ocazia să țin în mână 4 elemente de molid cu această caracteristică. Dintr-o stiva de lemn de construcții, pe care am prelucrat-o cu Tibi de la Kraft Mobel, pentru cineva din familie, a ieșit acest tip de lemn, cu caracteristicile clare de spalted wood.

Eu eram încântat, l-am fotografiat, dar Tibi a avut replica care a dat titlul acestui articol – ”Lemn bun de făcut bucăți, și apoi de luat poziția asului de ghindă. Nu poți prăji nici slănină la focul ăla, doar de încălzit mânuțele”.

asul de ghinda
as de ghinda – cărți de joc ungurești
lemnul infestat cu fungi

După prelucrarea pe grosime, pe toate cele 4 fețe, am luat lemnul la analizat și cu toate că desenul natural este impresionant, lemnul este depreciat către inutilizabil. Lemnul infestat de fungi e moale, se poate rupe cu unghia în unele zone. Poate pentru alte esențe efectul nu este la fel de puternic și nu afectează dramatic rezistența lemnului.

Am citit despre metode de a produce lemnului astfel de coloraturi prin poziționarea bușteanului direct pe pământ și stropirea lui frecventă, – luni de zile – urmată de uscare în uscător. La fel ca și rășina epoxidică și alte metode artizanale, le încadrez la categoria unicate, artizanat, dar mai ales pentru oameni cu timp nemăsurat.

Aș vrea să îl ascult pe acela care s-a ocupat ani de zile să facă așa ceva, nu doar sporadic, cum vede lucrurile și cât de rentabil i se pare.

Știu că în online poți găsi lemnul infestat ca produs vandabil, prin alte țări, la noi nu cunosc nici o entitate care să valorifice sub orice formă astfel de sortimente. Trebuie să fac precizarea că nu vindem cherestea de nici un fel și nu producem cu lemnul infestat vreo piesă de mobilier. Elementele prelucrate sunt pentru un gard cu grilaj oblic pentru grădină.

Voie bună și spor la treabă!

asul de ghinda
1 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.