Design contemporan cu influente din perioada revolutiei industriale

stil victorian

A fost odata ca niciodata un om care a vrut mai mult decat parea posibil. Orice om de actiune este un visator, asa ca omul a indraznit sa vrea ceea ce nimeni pana la el nu vazuse altfel decat in vis. Se presupune ca imaginatia nu poate depasi realitatea insa doar timpul este bariera ce trebuie ridicata si depasita pentru a concretiza in fapte o idee.

Cand Jules Verne scria seria de carti atat de cunoscuta, era incadrat in SF-ul vremurilor sale. Astazi aproape totul este real si catalogat ca normal, atata vreme cat este palpabil. La inceput de secol XVIII Anglia pornea fara sa vrea pe drumul industrializarii in domeniul textilelor ajungand sa fie catalogata ca si atelierul lumii. In Franta apoi, Germania si SUA, oameni destupati la minte inventeaza masini care inlocuiesc munca oamenilor si permit o productivitate ridicata a muncii. Fiecare natie a planetei primeste schimbarea in propriul ritm si purcede pe un drum ireversibil. Omenirea baga carbuni in cuptorul cazanului si asemenea unei locomotive vechi rotile progresului tehnologic incep sa se invarta. Panta exponentiala de dezvoltare este greu de prevazut, totusi economia impinge inainte intreg procesul si o planeta intreaga incepe sa scoata fum pe cosurile locomotivelor, furnalelor de fabrica sau a vapoarelor.

lemn si metal

Lemnul, insotit acum de metal, ambele materiale naturale, vechi si cunoscute omului se unesc intr-o noua forma si dupa ce multe secole au convietuit sub forme ce astazi ne par primitive, dau nastere masinilor. Primele masinarii au avut in componenta multe elemente din lemn si din metal. Motorul cu aburi a pus in miscare roti angrenate de curele pentru a insufleti mecanisme in care lemnul deserveste functia de leviere, brate, scripeti, roti sau jgeaburi.

Nostalgicii acelor vremuri, cand aburul invaluia orase, peroane de gara, fabrici sau mijloace de transport, atat de frumos surprinse in filmele ce imortalizeaza inceputul secolului XX, pastreaza si apreciaza elemente de decor in amenajarile interioare ce amintesc de vremea cand masinile isi faceau loc in viata noastra. Loc pe care nu-l vor mai parasi niciodata, ajungand sa ne faca dependenti de folosirea lor.

masa de lemn - Design contemporan

camera decorata in stil retro - Design contemporan

mobila retro - Design contemporan

 

 

 

In aceeasi perioada, bunastarea adusa de dezvoltarea economica a permis noilor bogatasi ai planetei sa acceseze eleganta si luxul rezervat pana atunci clasei nobiliare. Industria prospera si din randul proprietarilor de fabrici tot mai multi au adoptat pentru mobilarea noilor locuinte stiluri cat mai impozante, incercand ca prin bunurile detinute sa isi albastreasca sangele.

Stilul victorian este si astazi o alegere de exceptie pentru decorarea interioarelor cu tendinte luxoase. Ideea este ca stilul trebuie adoptat integral si nu ca si accent pentru ca un intreg ansamblu in totalitatea lui sa confere amenajarii interioare un aspect de efect.

stil victorian - Design contemporan

stil victorian - Design contemporan

design modern

 

Cu drag de clasa si stil.

adaptare moderna a stilului victorian
10 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

2 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    minunat

  2. #2 Comentariu nou

    Draga Calin,
    Daca tot ai cautat material pentru acest articol f. interesant, ai gasit cumva si cat costa acea trusa (set) de 4 dalti si de unde se poate procura? Mai demult am cautat si eu asa ceva la noi si nu am gasit. Probabil ca intre timp au aparut.