Despre fluturi și oameni … de bine

Fluture

Avem de toate la livadă, animale, plante și fluturi. Și oameni ce muncesc, adică noi.

Am scris rar în ultimele două luni pentru că blogul a fost în renovare pe de o parte iar pe de altă pate a trebuit să acord atenție unor probleme medicale referitor la mama mea. Un protest a fost atunci când am publicat articolul – Să fii sănătoasă mamă, doamnă, femeie, în luna martie și anul acesta și tot restul vieții – pentru că la probleme reale, soluționabile, sistemul nostru medical funcționează incredibil de șchiop. Pacienți cu șanse reale de vindecare sau tratare, cu îndatoririle achitate la zi față de Sistemul de Biruri Național, depind de un medic sau un funcționar incapabil pentru ”a beneficia” de drepturile stabilite de lege.

Fluturi

Acordarea acestor drepturi, în condițiile în care obligațiile către stat sunt 100% îndeplinite, fără vreo restanță în tot istoricul, este o loterie la care din păcate se joacă viața noastră. Necunoscutele sunt sistemul în sine, personificat de reglementările ambigue și de funcționarii săi nepregătiți sau aroganți și prost informați ori rău-voitori. Reglementările privitoare la partea asiguratului sunt întotdeauna interpretate în sensul cel mai defavorabil pentru contribuabil, dar îndeplinirea obligațiilor din cealaltă parte, a sistemului de asigurări care ar trebui să își facă partea este defectuoasă și intenționat neclară pentru a reduce participarea reală a sistemului la sanatatea asiguraților.

Fluture si fluturi

Dacă vreun cititor de aici va avea nevoie de informații sau îndrumări pentru a completa și folosi formularul E112 sau S2 cum este azi redenumit, am toată disponibilitatea de a-i transmite tot ce știu, chiar daca stau ore la telefon ca să explic în detaliu. Acest formular acoperă costurile de tratament pentru servicii medicale aflate pe lista celor oferite de sistemul medical românesc, însă indisponibile într-un timp util, adică scurt, ceea ce rezultă libertatea de a pleca oriunde altundeva, pe teritoriul Comunității Europene pentru același tratament.

Cam atât despre subiect, nu doresc să scriu prea multe detalii personale despre aceste probleme și am să vă spun despre fluturi și oameni.

Fluture si fluturi

Chiar dacă trăiesc o zi sau mai multe pe pământ, viața multor fluturi este efemeră. Efemeridele sunt chiar o specie care au o singură zi de viață, una extrem de scurtă, în care ajung să zboare, să se reproducă și să moară. Mi se pare o succesiune drastică care condensează existența la cele mai importante aspecte ale unei vieți, fie ea chiar și de insectă. În această viață foarte scurtă fluturii se pare că nu au timp de a se ocupa cu chestii inutile, neimportante și după spusele Adrianei, dacă un fluture îți acordă atenție, atunci înseamnă că ești un om bun.

Eram amândoi la livadă, unde am tuns câteva cărări prin iarba prea mare, și fluturele din imagine a avut bunăvoința să vrea să se așeze pe mâna mea. Și Adriana a fost lângă mine, dar fluturele a preferat să se așeze pe mâna mea. A avut răbdare să scot telefonul și să-i fac poze și chiar dacă a zburat în jurul meu, s-a întors la fel tot pe mână. Explicații raționale sunt, mâna mea era plină de resturi vegetale după tăierea ierbii cu motocoasa, dar prefer să cred că Divinitatea mi-a arătat că are grijă de mine, de noi și că de mine depinde să duc la îndeplinire demersuri benefice pentru familia mea.

Și chiar am reușit, pare o telenovelă întreaga parcursul de mai sus, cu găsirea soluțiilor pentru problema medicală, cu peste 15.000 de km parcurși cu mașina și avionul prin Europa într-o lună. Am evitat accidente, am reușit să găsim soluții pentru situații ce păreau fără ieșire, să comunicăm în toate limbile necesare, cu un bagaj minim de cunoștințe, să întâlnim oameni binevoitori, chiar și români prin lumea asta mare care s-au raliat la problemele noastre și am ajuns să vedem luminița de la capătul tunelului. Pentru mama va fi ok, am găsit și de data asta o soluție, dar mă doare sufletul pentru mulți alții care nu pot pune pe roți o astfel de logistică și ajung să sufere consecințele nepăsării unui sistem care îi obligă fără drept de apel la beneficiile promise.

Fluture

Fluture

Vă doresc sănătate, că-i mai bună decât toate. Fiți atenți la fluturi, se zice că trag la oamenii cu sufletul pur.

Fluture
5 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.