Din secretele tâmplariei 5 | Ulei sau ceara ca finisaj de exterior

ulei sau ceara woca deck oil

Am ales să scriu despre ulei sau ceara ca subiect privitor la finisajul exterior pentru a completa un fir întrerupt al seriei Din Secretele Tâmplăriei. Sunt peste doi ani de când nu am mai scris pe această serie de articole, începută ca răspuns la solicitări directe de soluții neconvenționale. Recent un comentariu ce mi-a încălzit sufletul s-a dovedit determinant pentru a reînnoda seria și pentru a găsi un subiect potrivit. Mulțumesc Silviu pentru comentariul de la Din secretele tâmplăriei 4 | Găurirea pătrată

Alegerea dintre ulei sau ceara pentru exterior este un pas important pe care îl am de făcut personal la ceea ce implică finisajul cabanei mele de la livadă, dar și la proiecte de construcție de piese de mobilier.

Nu am ales ulei sau ceara acum 1 an pentru o masă de exterior si arata exact ca în imaginea de mai jos după o utilizare de 4 saptămâni la exterior. Ceea ce trebuie menționat este că pe acest blat s-a lucrat ca pe un blat de lucru, de către meseriași ce lucrau alte lucrări, care l-au zgăriat profund. Finisajul a fost lac pe bază de apă de la un brand cunoscut și scump. Am șlefuit în totalitate blatul și l-am refinisat cu ceară, după ce am aplicat un baiț compatibil, cu produse furnizate de Polistuc. Din păcate nu am fotografia finală de refinisare, însă clientul a apreciat ca fiind excelent aspectul. Polistuc este în esență d-na Mihaela Radu, de la RevistadinLemn.

ulei sau ceara
blat deteriorat din stejar finisat cu lac pe baza de apa pentru exterior

Nu iau în calcul esențele de lemn tropicale și mă voi referi strict la esențele lemnoase autohtone. Finisajele în ulei sau ceară sunt mai puțin populare în România, ca răspândire generală între meșteri. Sigur că sunt multe piese de mobilier finisate cu ulei, inclusiv dintre cele prezentate de noi în paginile noastre, însă consider redus numarul celor care aleg să folosească uleiul, dintre meșterii mai tradiționali.

Lemnul pentru exterior

Dintre esențele autohtone, cea mai recomandată pentru exterior este fibra de salcâm. Sunt zone ale țării, unde lemnul de salcâm este din abundență, însă nu putem afirma că găsim cherestea de salcâm ușor, la depozite sau producători îndepărtați de zonele de proveniență. Zona Bihorului, spre Horea și Sanislău abundă de păduri de salcâm și apicultorii practică pastorala frecvent, însă nu am cunoștință de cherestea provenită din acea zonă. Secuimea știu că are companii specializate pe case din lemn și mobilier din lemn de salcâm pentru exterior, iar în zona Călărașilor iarăși sunt resurse de cherestea confirmate, pentru salcâm.

Fibra acestui copac este extrem de întortocheată și răsucită încât uzează într-o zi cuțitele de pe utilaje ce pot lucra o săptămână stejar. Nativ salcâmul este tolerant la schimbările de mediu și la variațiile de umiditate. Totuși, caracteristica universală pentru mobilierul de exterior este să fie produs din elemente distanțate, pentru a împiedica deformarea însumată a lemnului și pentru a da loc fiecărui element să se dilate și să se contracte. Mese, scaune, toul se ansamblează în format de grilaj, din aceste motive. Panourile continue, lipite, nu sunt soluții pentru mobilierul de exterior.

Finisarea cu ulei sau ceara pentru exterior

Cantitatea de informații pe care am strâns-o în această perioadă referitor la o departajare și înțelegere a celor două procese este mare și voi încerca să simplific termenii utilizați în exprimare. Ambele variante de finisare cu ulei sau ceara au minusuri și plusuri și e nevoie de înțelegere și compararea avantajelor pentru fiecare proiect în parte.

ulei sau ceara
lemn dat cu ceara

Ceara este un produs nativ mai bun repelent pentru apă, comparat cu uleiul. Impregnarea unui lemn cu ceară se poate face în mai multe variante, inclusiv cu includerea cerii într-un ulei. Ceara poate fi organica sau anorganică, diluată în solvenți sau în apă. Produsul pe bază de apă este cel mai scump și teoretic cel mai bun ca alegere între opțiunile disponibile pe ceară. Primele două straturi aplicate, de protecție pe ceară, sunt ușor aderente unul la celălalt, însă al treilea e posibil să aibă nevoie de o șlefuire a stratului anterior pentru a face priză. Sub ceară sau în corpul soluției cerate se poate aplica sau include un pigment sau colorant compatibil cu ceara pentru nuanțarea culorii ca finisaj final. Dacă vorbim de exterior, este important ca pigmentul să fie rezistent UV, adică să includă oxid de titan pentru respingerea radiațiilor ultraviolete, ca și orice cremă de protecție solară pentru piele. Sunt disponibili si pentru ulei sau ceara pigmenți ce pot fi compatibili sau nu cu stratul final.

Lemnul natural va deveni cenușiu în timp, prin decolorarea rezultată ca expunere la soare și intemperii. Nordicii consideră acest aspect firesc și nu caută să contracareze estetica naturală, de aceea veți vedea des la casele din Scandinavia sau nordul Europei culoarea gri sau neagră ca opțiune pentru exteriorul casei. Tușele de culoare se obțin prin vopsirea ferestrelor sau ușilor în alb, dar și culori vii ca roșu, albastru sau verde.

Recomandare – ceara se pretează pentru aplicațiile care beneficiază de întreținere mai rară, însă reîmprospătarea finisajului se poate face doar de persoane avizate cu respectarea unor cerințe stricte de pregătire prealabilă a lemnului înainte de re-aplicarea unui alt strat de finisaj cu ceară. Mesele de exterior finisate cu ceară vor crăpa natural pe fibră însă nu vor prezenta aspecte de finisaj deteriorat ca și în cazul lacurilor. Refinisarea lor, după 2-3 ani va prelungi viața lemnului, care este factorul principal în durata de viață a acelui produs.

Uleiurile sunt de foarte multe tipuri, iar cel de in sicativat este cel mai cunoscut și comercializat pe piața românească. Diverse branduri îl comercializează sub forme și prețuri bulversante pentru a putea face o alegere corectă. Alegeți între ulei sau ceara nu doar din prisma prețului ci considerând mai întâi aplicația si caracteristicile scontate.

La uleiuri, masa solidă din conținutul dispersiei este o caracteristică importantă, însă nespecificată întotdeauna. Woca – producătorul danez menționat în articolul – Culori pentru exteriorul caselor de lemn – case daneze – pretinde că are uleiuri în ofertă cu 95% masă solidă, iar altele slab calitative se presupune că depășesc cu greu 25-30%. Orice soluție, lichidă mai mult sau mai puțin, este rezultatul unei diluări cu un solvent. Teoria procentului de masă solidă este rezultatul obținut în laborator după încălziri succesive, la temperatura de evaporare a solventului a acelei soluții, care duc la un rezultat egal la cel puțin două cântăriri succesive. Atunci se presupune că solventul s-a evaporat și rezultatul este masa solidă ce va rămâne impregnată în suportul pe care se aplică. Sună cam complicat nu?

Aplicarea uleiului de in se poate face pe construcții din lemn, pe mobilier de exterior sau alte produse fabricate din lemn. Teoretic necesită refinisare anuală. Inconvenientul semnalat tot mai des este ”spălarea” lui sub acțiunea intemperiilor sau schimbarea suprafeței pe care s-a aplicat excesiv, cu scop de protecție, într-una foarte lipicioasă la care aderă praful și orice aduce vântul.

ulei sau ceara
finisaj decking cu ulei woca

Aplicarea se face de regulă prin pensulare, mai puțin prin suflare cu aer comprimat. Pe obiectele de mobilier se poate aplica cu o cârpă curată de bumbac. Un aspect valabil pentru toate uleiurile este că necesită ștergere a excesului după maxim 5 min de la aplicare.

Recomandare – Încălziți cât mai mult uleiul înainte de aplicare. Dacă apelați la un ulei ieftin, cum este cel de in, topiți un degetar de ceară naturală de albine în masa uleiului. Moleculele uleiului sunt cele mai mici dintre materialele de finisaj, iar încâlzirea produce o scădere a vâscozității, ceea ce duce la o mai bună penetrare în fibra lemnului.
Pe vremuri se aplica metoda fierberii unor piese de lemn în baie de ulei, tocmai din acest considerent. Modern se face scufundarea in baie de ulei incalzit și în camera de presiune, în instalații industriale pentru a forța uleiul să intre în lemn mai profund și mai repede.

ulei sau ceara
woca deck oil

Uleiul de tung a fost subiectul unor articole anterioare și este a doua opțiune cunoscută în România, însă mult mai redus decât uleiul de in, iar sursele de procurare precare sau de calitate îndoielnică. Danish Oil este o varianta de ulei compus din ulei de tung, terebentină și alți compuși cu diverse proprietăți. Finisajul cu ulei natur pentru mesele din oferta noastra arata ca și cel de pe produsul – Masa Lombardo

Astept opinii si păreri din partea colegilor tamplari, a iubitorilor de lemn și mai ales a auto-didacților, indiferent daca sustin finisajul cu ulei sau ceara, ori le combat. Discuțiile sunt constructive.

Sigur ești interesat și de Cari de lemn – Cum arată? Ce fac? Cum scapi de ele? Sunt coșmarul oricărui om care deține mobila din lemn masiv, nu se fac astfel de musafiri în formaldehida din MDF sau PAL.

Cu drag, de oameni pricepuți.

ulei sau ceara
21 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

1 comentariu Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    Uleiul de in este un lichid inflamabil, aspect precizat în fisele tehnice ale diversilor producatori. In aceste conditii incalzirea „cat mai mult” este riscanta. Pentru a mari absorbția intre fibrele lemnului uleiul de in poate fi diluat cu terebentină sau diluantii indicati de producatori.
    La intrebarea ulei sau ceara ca finisaj exterior raspunsul meu este ceara peste ulei pentru ca adera si asigura o protectie sporita.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.