Eames Lounge Chair – un clasic în istoria mobilierului modern

Eames Lounge Chair Charles Eames Lounge Chair

”De ce nu facem noi o versiune modificată a vechiului scaun de club englezesc?”, pornind de la această întrebare a început concepția scaunului Eames Lounge Chair, proces care a durat câțiva ani. E atât de faimos încât îl regăsim în colecția permanentă a Muzeului de Artă Modernă din New York.

Eames Lounge Chair
Eames Lounge Chair

Charles și Ray Eames sunt un cuplu american, designeri, care au contribuit masiv la dezvoltarea arhitecturii moderne și a mobilierului. Scopul lor era să creeze mobilă care putea fi produsă în masă, Eames Lounge Chair fiind singurul produs pe care și-au dorit să îl transforme în obiect de lux, deși soției i s-a părut confortabil dar ”un-designy” la început.

20034960
Charles și Ray Eames

 

Prima apariție a scaunului a fost în 1956 într-o emisiune pe NBC, regăsindu-se apoi în seriale faimoase, cum ar fi ”Fraiser”. O replică a sa apare destul de des in biroul lui dr. House, din serialul cu același nume.

De ce e Eames Lounge Chair atât de faimos?

Ca să scriu articolul acesta, m-am așezat într-un fotoliu și mi-am pus un alt scaun în față :), mi-am creat propriul Eames Lounge Chair, și știu că mulți dintre voi faceți asta. Originalul a trasat noi standarde la apariția sa, prin calitatea materialelor folosite, măiestria cu care a fost lucrat și designul pe care l-a avut. N-a fost doar mai ușor, mai elegant și mai modern decât vechile scaune de club, ci a fost și mai comfortabil.  Lemul folosit era din trandafir brazilian până în 1990, în prezent folosindu-se lemn de nuc sau de cireș. De-a lungul timpului, soții Eames au lucrat cu materiale diferite pentru a rafina produsul lor.

Eames Lounge Chair

În America a fost produs de către Herman Miller, iar în Europa de compania Vitra. Deși este foarte mult copiat, doar aceste două companii produc scaune cu numele Eames atașat.

Am găsit un top cu 10 scaune iconice care includea și scaunul Eames Lounge Chair, un scaun de ”băieți”, cum îl numesc ei, cu un preț în jur de 4500 lire, probabil costă mai mult acum. Prețul mare a dus la apariția replicilor mai ieftine. Sau la improvizarea pe care am facut-o eu azi. În orice scaun ați stat citindu-i povestea, sper că a fost relaxant!

 

11 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.