Culori pentru exteriorul caselor de lemn – case daneze

Alegerile nordicilor în materie de culori se rezumă la tonuri de alb, negru și gri, cu tușe de culoare

case daneze

Mi-am revizuit imaginile personale și am mai cules de pe Internet altele pentru case daneze, urmărind subiectul care azi mă interesează cel mai mult, finisajul și culorile pentru exteriorul caselor de lemn. La noi nu prea e loc de baletat pe această parte a designului, pentru că toate casele de lemn se dau cu acea culoare insuportabilă gen cireș, wenghe, ori cum îi mai spune în accepțiunea generala. Cu acelasi maglavais se dă pe gard, și mai nou pe porțile maramureșene. Nu-mi place, este oribil. Mai avem în paletar casele vechi țărănești, protejate cu ulei ars, aici nu am nimic de criticat, sunt mai sănătoase și compensează aspectul prin durabilitate.

Ieri discutam cu cineva despre aceste finisaje și a menționat că nordicii nu au nici o problemă cu griul natural pe care lemnul de rășinoase îl capătă după expunerea îndelungată la raze UV. De regulă baițurile pentru exterior se decolorează în timp și doar cele cu conținut de dioxid de titan, ca și cremele de soare au ceva filtre UV. Colecția mea de fotografii din zona Copenhaga, cu case daneze pe marginea mării și amenajări interioare și exterioare extrem de simple mi-a adus aminte că nordicii preferă cam 3 nuanțe – alb, negru/gri și culori de lemn naturale.

Imaginile mele cu case daneze

De regulă pereții la toate casele daneze sunt negri, ferestrele și ușa albe, iar interioarele de lemn natur foarte simple și spartan mobilate. Dacă n-ați avut până acum ocazia să vizitați Danemarcă luați aminte să băgați de seamă că n-au perdele și nici elevații la case, așa că trecătorii pot vedea, dacă-s indiscreți tot ce face o familie în casa ei. La început ne-am minunat și căscat ochii o vreme ( scurtă, sper eu) dar mai apoi am fost mai cumpătați și discreți și nu am tras cu ochiul la fiecare casă, în interior. Cert e că oamenii nu dau mulți bani pe fandoseală și nici nu se compară cu vecinul, ca-n Negrești-Oaș. Case mici, utile, mobilate cu gust și cu cât mai mult spațiu interior liber, plus curți fără garduri și foarte cochet aranjate peisagistic.

Finisaje în culoarea neagră pentru exteriorul casei – Case cu finisaj exterior negru – aplicat pe lemn, în stil nordic

Revenind la finisaje, am luat ieri la cunoștință despre produsele Woca, bazate pe uleiuri de finisaj/protecție pentru interior/exterior și am discutat mult cu reprezentantul din Romania. M-a pus pe gânduri chiar dacă prețurile sunt pentru produse de top. Faptul că poți acoperi la un cost de 100 de EUR lemn pe 50 de mp, și teoretic, dacă respecți procedura ai 6 ani garantat aspectul, plus posibilitatea de refacere a finisajului peste cel vechi, mi se pare destul de acceptabil. Altfel, opțiunea cu ulei de in sicativat impune re-aplicări anuale, manoperă și deranj, iar costurile totale cred că ajung comparabile.

Cred că negrul pentru exterior, atât acoperiș cât și pereți este sobru, decent și elegant, ferește casa de a sări în evidență și îi conferă o notă elegantă, aparte.

Imagini cu case daneze culese online

Daca va place Danish Design, merită să aruncați o privire și aici – Influentele daneze ale designului de mobilier din lemn masiv

Pentru o comparație cu Belgia am scris – Case din Belgia – interioare surprinzător de diferite de cele din România

Trai bun, cu îngăduință și cumpătare !

case daneze
35 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.