Ferestrele duble de la cabana din Baia Sprie

sticla în ferestrele finisate

Ultima parte cu suprafață mare din coaja exterioară a cabanei au fost ferestrele, care alături de uși sunt primele piese de tâmplărie pe care le-am făcut la acest proiect. Vara trecută, în 2019 deci, am reușit să închid aproape tot exteriorul cu siding orizontal, să montez ușile și apoi ferestrele, cu tot cu sticlă. Dintr-o dată cabana pare o construcție cu formă, cu personalitate de clădire și așteaptă răbdătoare, de 3 ani să ne ocupăm și de confortul dinăuntru.

Dacă încă nu știi despre începuturile construcției poți citi cum am început acest proiect de suflet.

cabana de la Baia Sprie cu ferestrele montate

Diferența de culoare este dată de fazele diferite de ardere și aplicare a uleiului. Cele mai închise sunt de anul ăsta – N-am mai scris, pentru că am lucrat la cabană. Aici montarea sidingului a fost făcută după montajul ferestrelor, doar sticla am pus-o ultima, ca fază. Cea din urmă poză din articolul de față este cea mai recentă.

Atât ușile cât și ferestrele le-am făcut din lemn de douglas. Am găsit cu greu la un prieten 1 mc, achiziționat cu 1800 de lei, scândură de 50 mm grosime.

Au mai fost câteva cariate, unele debitate cu grosime neuniformă, dar în general, cu o răbdare teribilă din partea lui Tibi, am scos elemente curate, din scândură bună. Pierderile au fost minime, doar din cauza unei intenții inițiale de eficientizare, amândoi ne-am străduit să folosim cât mai bine lemnul de care dispuneam.

Am construit din acel metru cub cumpărat inițial ușile de intrare, duble, de 220×150 , cu tot cu ramă și cele 3 ferestre de cca 2 mp fiecare. Atât ușile cât și geamurile sunt duble, cele din interior se deschid la interior, cele din afară la exterior. Feroneria ferestrelor este extrem de simplă, de bază, închideri cu zăvor sau maner simplu. Tot la fel am ales ca la ușile de exterior să nu punem clanță, mergând pe o yală cu cilindru, dar are probleme între sezoane. Vedem mai încolo cum rezolv problema asta.

Nu insist cu descrierea tehnică a fazelor de lucru la ferestrele cabanei, cred că imaginile sunt cele mai sugestive. Munca a pornit de la scândură de gater cu coajă, până la produs finit. N-am avut nici un semi-fabricat pe tot parcursul.

ferestrele  - tocuri
imbinare capat

Ferestrele au fiecare foaie de geam cu închidere a cercevelei prin garnitură pe toc și element decorativ pe interiorul sticlei. Cruciulițele acelea sunt pur decorative, dar schimbă foarte mult percepția aspectului general.

Uită de ce e bine să ai lama la circularul cu acumulator în stanga motorului, în loc de dreapta, cum sunt majoritatea :

Dacă n-ai citit – Circular de mână electric cu motor pe dreapta sau pe stânga?

A durat o veșnicie să facem toate elementele de toc și cercevea pentru 3 ferestre, compuse din 3 tocuri si 16 cercevele. Tibi n-are utilaje destinate ferestrelor, ci scule generale, abricht, circular, grosime, freză și șlaif. Plus scule de mână, desigur, însă la astea deja stau și eu binișor.

debitare, șlefuire si montaj la tocuri si ferestrele de cabana

Așadar, la ceas de vară, prin august, am meșterit vreo 3 săptămâni, cu totul până am putut duce ferestrele la montat în golurile de la cabană. Am învățat că lemnul de Douglas se așchiază foarte repede, intră al naibii de rău sub piele și se poate chiar infecta. Am pus mâna pe fiecare bucată de lemn din geamurile cabanei așa că sunt foarte decis să nu permit cuiva să ia în derâdere forma și aspectul lor estetic, e munca mea acolo.

debitare, șlefuire si montaj la tocuri si ferestrele de cabana
si cu un pic de aracet …

N-am crezut că etapele intermediare pot dura atât. Am montat cele 32 de balamale cu tot cu reglaje într-o zi întreagă. Tibi a montat închizătoarele, câte 2 la un geam, doar pe interioare, tot într-o zi de lucru. Am șlefuit cca 4-5 zile din totalul zilelor lucrate, mai mult de mână, dar și cu ajutorul unui vibrator Maktec.

debitare, șlefuire si montaj la tocuri si ferestrele de cabana
finisaj cu ulei de exterior Woca

Finisajul a fost cel mai simplu, a durat o zi întreagă de lucru, deși n-aș fi zis că ne va lua atât. Am suflat uleiul Woca, pe care l-am nuanțat folosind pigmenți acrilici. Acoperirea cu pistolul de vopsit a fost mai bună decât cu buretele și am apelat la această soluție din cauză că ferestrele au tare multe unghiuri pe care le-aș fi scăpat la aplicare manuală. Cred ca mai bine de 50 % s-a dus în vânt, dar mă declar mulțumit de rezultatul final. După suflare, fiecare ramă sau cercevea a fost ștearsă manual cu cârpă de bumbac, frecând bine de tot, ca uleiul să intre bine în lemn.

Douglas-ul are rășină multă, nu trage foarte puternic uleiul, cum ar fi tras un stejar, de aceea consumul a fost diminuat. Cred că 2,5 litri de ulei au ajuns la toate binalele montate la cabană.

Pentru frezarea îmbinării la crucile decorative de după sticlă ne-am făcut șablon, cu reglare ochiometrică, dar a scurtat mult timpul și a crescut precizia. Grosimea lamelelor este de 8 mm, fiecare a fost frezata cu 4 mm adâncime.

A urmat montajul, care a mers incredibil de repede la primele 2 geamuri, cele de pe fațada sudică. Cotele au fost incredibil de precise, jocuri aproape de loc, n-am avut nevoie de pene decât simbolic, ca să obținem nivelul de planeitate dorit.

montajul la ferestrele cabanei din lemn

Apoi a venit fereastra cea mai mare, cea de pe fațada de vest, principala, acolo unde sunt și ușile de intrare. Mă și speriasem câ terminăm mai repede decât prognozasem și mi se părea neverosimil de ușor.

montajul la ferestrele cabanei din lemn
poziția greșită – prea sub streașină

Prima poziționare a fost cu ghinion, am baletat în jurul ramei cca 30 de min să descoperim că pe un colț din partea de sus agață un vârf de holzșurub de la îmbinarea în gură de lup, care nu permite ramei să stea orizontal, cum trebuie. L-am tocit, am repoziționat, fixat toate cele, montat cercevele pe interior și stupoare maximă … pe exterior nu prevăzusem niciunul că nu se pot monta geamurile de streașina acoperișului de draniță. Nu era vorba de milimetri, eroarea noastră era consistentă, nici nu ne-am putut închipui că poziția ramei este prea sus spre grinda și prea sub streașină. Eu eram setat că terminăm, într-un fel sau altul, însă la momentul respectiv părea că fie nu voi putea deschide geamul la exterior, fie trebuie construit altul.

Am avut noroc cu inspirația lui Tibi și cu faptul că structura de rezistență a peretelui nu era definitivată. Am coborât golul pentru toată fereastra cu 15 cm și am pus o grindă de 15×15 cm ca umplutură la partea de sus. Întreg golul în care venea montat tocul s-a coborât și a permis deschiderea geamurilor trecând pe sub streașină, la cca 10 cm. A venit noaptea când am terminat, dar n-am plecat de acolo decât cu faza de montaj gata.

Comparând imaginile de sus și cea de mai jos se vede clar diferența.

montajul la ferestrele cabanei din lemn

După o vreme am realizat ca toamna este pe sfârșite și ar trebui să pun sticlă ca să fie închisă coaja exterioară a cabanei, astfel încât viscolul sau ploaia să nu pătrundă. De zăpada mă temeam cel mai mult deși se pare că nu a fost cazul, până acum. Am comandat sticla la o firmă care taie sticlă float în Baia Mare, la un cost de 10 EUR / metru pătrat, cu tot cu TVA. A fost debitată de la o zi la alta, extrem de precis. Oamenii mi-au spus de la bun început că e responsabilitatea mea să preiau sticla, să o transport sau să o montez. Păreau pățiți pe toate fazele astea, cu neîndemânatici pe care trebuiseră să îi ajute.

Am demontat toate cercevelele și le-am dus acasă, la căldură, să fixez sticla, pentru că afară nu mai trecea temperatura de 4-5 grade la miezul zilei. A durat o zi întreagă, mai bine de 8 ore de muncă să fixez sticla cu silicon și șipci triunghiulare, asistat de fiica mea care abia incepea să meargă, și care pândea orice scăpare. Am aspirat după fiecare tăietură în lemn, am adus sticla în casă doar când era gata de montat, pe rând, bucată cu bucată, altfel domnișoara s-ar fi oferit voluntară să mă ajute.

sticla în ferestrele finisate
Cabana la stadiul din 12.12.2019
Cabana la stadiul din 12.12.2019

Cert este că din inceput de decembrie 2019 cabana de la Baia Sprie are ferestrele cu sticlă, nu mai suflă vântul chiar pe unde vrea și 2020 va fi dedicat închiderilor finale de coajă exterioară, plus interior. Am pregătit o parte din teren, este pe pod scândură de frasin pentru podele, grinzi pentru susținerea lor … Trebuie ca la vară să ajungem să stăm efectiv acolo. Irina va merge binișor și îmi doresc tare mult să ne rupem de confortul cotidian.

Poate pentru perioada strângerii coacăzelor ar fi taman bine de stat acolo.

Catalog mobila lemn masiv mese scaune stejar

Pe exterior trebuie să încadrez ferestrele cumva, pare neterminat și am aici soluția – Ancadramente pentru ferestre din lemn

sticla în ferestrele finisate
33 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

2 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    Îmi place ce faci, ești tinar și foarte ambițios.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.