Quoridor – inteligența și jocurile de strategie

Quoridor cu piese din lemn masiv

Quoridor este un nume de care am auzit abia ieri, deși este titlul unui joc pe tablă, de strategie, câștigător al titlului de Mensa Select din 1997, acordat de American Mensa. Trebuie spus că denumirea din latină mensa înseamnă masă în limba română și a fost ales ca simbol al societății celor mai inteligenți oameni testati pentru că conceptul de masă rotundă este locul egalității pentru cei cu calități intelectuale dovedite. Regele Arthur are chiar și o legendă alături de câțiva cavaleri pe această temă.

Quoridor - joc din lemn construit de Radu Vădan
Quoridor

Șahul este regele sporturilor minții, însă admitem cu toții că inteligența nu se poate limita la un singur joc. Mi-amintesc numele Polihroniade și faptul că-l auzeam în copilăria dinainte de 1989 foarte des în media acelor timpuri. Nimeni pare că n-a băgat de seamă că s-a stins în 2016, la 80 de ani una dintre puținele femei românce maestru internațional de șah – WGM.

 Bundesarchiv Bild 183-76052-0335, Schacholympiade, Tal (UdSSR) gegen Fischer (USA)

Nu cred că vreun alt sport al minții va întrece șahul ca răspândire și număr de jucători, însă diversificarea este un atribut extrem de important pentru șlefuirea minții. Suntem în esență ceea ce educăm intelectul să știe, fie, simtă. Memorăm atât informații cât și senzații. Este fără tăgadă știut că ținem minte trăiri mai clar și timp mai îndelungat decât memorăm detalii de imagine sau sunet.

Inteligența dezvoltată din copilărie are cele mai mari șanse să devină excepțională. Mintea neîngrădită de prea multă educație este liberă să zburde și poate creea sinapse dintre cele mai variate, încrețind circumvoluțiunile celor tineri și fruntea celor vârstnici. Luați în calcul că nu există restricții de vârstă la aceste jocuri. Nimic rău nu se poate întâmpla dacă un copil este captivat complet de Quoridor, Jenga, șah sau table. Nu ADHD, autism digital, lipsă de concentrare, probleme cu ochii …

Dacă Radu Vădan n-ar fi construit un joc Quoridor din lemn, poate ar mai fi durat să aflu că există. Aici este postarea lui de pe FB cu jocul. Citez – ”Piesele din frasin, nuc, wenge și prun. Restul din stejar și gorun. Finisat cu tung.

Quoridor

Am scris despre toate jocurile de masă, pe planșă sau tablă, de inteligență sau îndemânare despre care am aflat, dar despre Quoridor nu aveam nici o informație. Tabla standard are 81 de căsuțe, adică 9×9, cu șanțuri în care se pot monta garduri de delimitare a unor coridoare. Sunt 20 de astfel de ziduri/garduri disponibile și fiecare jucător din cei maxim 4 începe în centrul marginii celei mai apropiate, având ca scop să ajungă primul, pe oricare căsuță a marginii opuse de tablă. Jocul este bazat pe mutări pe rând. Poți fie muta pionul, fie să montezi un zid de blocare a coridorului pentru adversar.

Quoridor - joc din lemn construit de Radu Vădan

Există de cumpărat, desigur, la prețuri decente, însă eu prefer cele construite de mână, artizanal. Sigur că jocul e patentat, cu drepturi de autor și toate cele, la fel ca Jenga. Cred pe de altă parte că Gigamic Games – cei care au pus pe piață jocul Quoridor –  sunt perfect conștienți că există în paralel o astfel de piață a unor replici. Nimeni nu poate comenta dacă îți faci singur propriul joc de sah, table sau moară ori X și 0, dar te poate lovi trăznetul pentru drepturi de autor în aceste vremuri moderne.

tablă cu joc din lemn construit de Radu Vădan

Cred că aceasta este explicația faptului că Quoridor și jocuri similare ca și concept au încetat să mai apară pe piață din 2007 încoace, lista celor de la Mensa fiind preponderent populată cu titluri de jocuri online. Au mai fost puțini ani în care jocuri fizice au fost selectate, însă ultimii 4 ani, până în 2019, sunt dominați de titluri de jocuri pe calculator.

Mi-am propus să achiziționez curând un astfel de joc, ca să testez posibilitatea să-i captez pe cei mici. Jucăm deja table, deși acolo zarul este un factor des acuzat ( pe nedrept) de eșecul câștigării unei partide.

Avansăm, perseverăm, construim treaptă cu treaptă minți cât mai puternice.

Să acordați timp din plin copiilor voștri, este neprețuit!

Citește și – Jocuri fabricate din lemn

Quoridor - joc din lemn construit de Radu Vădan
4 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.