Festool TS 55 FEBQ – o minune de sculă

marcă Festool si Pavatex Isolair Multi

În iunie pe când se ridica structura casei priveam la Festool -ul lui Adi Cramăr – un TS 55 EBQ care presupunea ca-l are de vreo 15 ani și încă nu îi schimbase periile de la motor. Pentru tăieturi cu șina un plunge saw face minuni. Orice plăci, panouri, scânduri cu grosime până în 55 de mm le poți debita în no time și cu minim de efort.

Festool TS 55 EBQ
Festool TS 55 FEBQ - o minune de sculă 22

Am încercat să-l conving să mi-l lase pentru că urma să montez panourile de Pavatex pe exteriorul structurii și la 200 de mp de suprafață au fost muuulte tăieturi. Nu a părut încântat, pe principiul ca sculele împrumutate se strică când sunt în deplasare, dar n-a zis nu, însă a plecat cu duba, băieții lui și sculele și am realizat că nu am cu ce tăia.

Am luat legătura cu Răzvan Dinu, de la Avalon Tools și am cumpărat, la un preț foarte bun pentru luna iunie 2023 un Festool TS 55 FEBQ. Ulterior s-au scăzut toate prețurile și dacă aș mai fi așteptat 2-3 luni puteam lua un TS 60 în loc de TS 55, cu șină de 140 cm la aceeași bani. Egal, nu contează, în timpul ăsta am lucrat serios și azi sunt mutat la casa mea. Așa că am cumpărat timp, și nu regret alegerea făcută.

Festool TS 55 FEBQ
Festool TS 55 FEBQ - o minune de sculă 23

Codul FEBQ arată că folosește pânze mai subțiri, al meu a venit cu 3 variante, cea de stoc și încă una pentru tăieri fine și alta de spintecat pe lungime. Am mai cumpărat o pânză Bosch pentru plăci de fibrociment și am legat exhaustarea la un Karcher WD5. Absolut senzațională combinația …

panza Festool TS 55
Festool TS 55 FEBQ - o minune de sculă 24

Cu siguranță sunt printre ultimii care folosesc un TS 55, dar vin și eu cu aprecierea față de o sculă bună, care te ajută real la lucru. Am tăiat și parchet laminat cu pânza stoc și dacă nu știați ca face scânteie ca și polizorul unghiular atunci aflați de la mine că așa e. După 100 de mp de parchet montat s-a dus ascuțimea pânzei, trebuie dusă la meșter. Dar a fost muuult mai simplu decât cu fierăstrău pendular.

Masa Keter, Karcher-ul WD5 și Festool-ul TS 55 au muncit mult la finisajele interioare.

masa Keter - Festool - Karcher
Festool TS 55 FEBQ - o minune de sculă 25

Imagini cu TS 55 FEBQ și alte scule

Estimez la 25.000 de euro economia făcută la construcția casei prin manoperele efectuate în regie proprie, cu scule de 3.000 de euro cumpărate pe parcurs. Sculele au rămas, a meritat investiția, urmează noi proiecte în care toate vor fi implicate.

Îmi place tare mult seria de Bosch despre care am scris – Scule electrice cu acumulator – Bosch – am numărat cca 15.000 de holzsuruburi pentru lemn de gips carton cu care am prins cei 436 mp de interioare.

10 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.