Scule electrice cu acumulator – Bosch

Aprecierea mea este reală și provine din experiența de a lucra efectiv câteva luni cu aceste scule electrice cu acumulator

scule electrice cu acumulator marcă Bosch

Sunt peste 20 de ani de când folosesc scule electrice cu acumulator, am început cu o mașină de înșurubat și găurit Makita cu acumulatori NiMh de 12 V și am fost convins multă vreme că nu vor putea fi ”bătute” de nici un alt brand. M-am folosit de ea ani buni, până am înlocuit-o cu o alta, pe 14,4 V și am simțit evoluția ca un Woow!

Acum 5 ani mi-am luat primele scule electrice cu acumulator marca Milwaukee, pe vremea când s-a ridicat structura cabanei de la Baia Sprie, contrariat că filetanta de 14,4 marca Makita a scos fum la momentul când am vrut să bag un șurub de 6×250 în grinda de 20×20 cm. Am alergat și i-am schimbat motorul cu 50 de lei, acumulator plin și și stupoare, la primul șurub a scos fum și a mirosit a motor supra-solicitat.

Am cumpărat atunci o mașină de găurit și înșurubat Milwaukee, 18 V, cu 3 acumulatori Li-Ion de 4 Ah, pe care o folosesc și azi alături de un fierăstrău sabie, un circular de mână și un șlefuitor orbital. Toate acestea 3 le-am primit/cumpărat din SUA – bare tools – și merg cu acumulatorii de 4 Ah. Se descurcă admirabil, Circularul de mână este preferatul meu, am scris despre el – Circular de mână electric cu motor pe dreapta sau pe stânga? A fost alături de mașina de înșurubat cel mai folosit dintre toate aceste scule electrice cu acumulator.

scule electrice cu acumulator

Urmăresc să iau măcar un acumulator de 9 sau 12 Ah pentru Milwaukee, dar încă nu am găsit spațiu ca să investesc în jur de 1000 de lei într-unul. De fiecare dată când sunt eram gata să plasez comanda ferma lucram o zi întreagă schimbând acumulatorii și ajungeam să nu-i golesc pe toți 3, dovedindu-mi că nu se justifică.

Tot ce relatez este experiența mea, personală, nu amestec bricolatul meu cu producția din fabricile de mobilă.

La montajul lambriurilor pe exteriorul magaziei construite în primăvară – Magazie din lemn – materiale, soluție tehnică, construiește în regie proprie – am folosit mașina de înșurubat Milwaukee la fixarea unei cutii de 500 de șuruburi, cutie care s-a terminat în ziua aia. Era vineri, până luni mâna dreaptă părea că atârnă și e inutilizabilă de la durere și febră musculară. M-am decis că e nevoie de ceva mai ușor și firesc am căutat tot Milwaukee, dar nu m-am îndurat să plătesc prin Europa valoarea unei filetante de 12 V, ca să folosesc încărcătorul de Milwaukee care știe și acumulatori de 18 si de 12 V.

Fabrica de la Baia Mare are secția de manual echipată tot cu Milwaukee de 12 V, cu acumulatori de 6 Ah și duc un schimb de 8 ore de muncă susținută.

Întâmplarea face să am prin vară o discuție despre scule electrice cu acumulator cu 2 prieteni și fiecare lăuda Bosch-ul albastru. Eu eram reticent, mi se pare că Bosch s-a diluat ca și calitate tare mult. Oamenii susțineau că lucrează și mi-au arătat sculele lor. Prețul găsit pe Amazon.de pentru Bosch Professional 12 V System Screwdriver și Bosch Professional 12 V Edge Router m-a convins și la sfârșitul lui iunie le-am primit.

scule electrice cu acumulator Bosch 12 V

Ceva nu se pupă în oferta de pe Amazon. Dacă alegi un set cu 2 acumulatori de 2 Ah este mai scump decât setul care are un acumulator de 2 Ah și unul de 4 Ah. Și astăzi e la fel.

Acumulatorii se potrivesc la ambele scule electrice cu acumulator marca Bosch și de regula pe mini-flex stă cel de 4 Ah. Jucăria asta e fenomenală, e mai mult o foarfecă pentru lemn și metal, i-am luat un set de 5 pânze, pentru toate materialele. Am tăiat lambriu, profile metalice de rigips și un șurub de 14 și trebuie folosit cu grijă mare. Are turație mare, dar nu duce la sarcină, se oprește repede dacă apăs tare. În schimb taie foarte repede odată ce înveți să o manevrezi și se dovedește de neînlocuit la bibileli.

scule electrice cu acumulator Bosch 12 V

Apare în imagine și Oyakata pe care o prețuiesc nespus. Mulțumesc încă o dată Adrian Cramăr!

Mașina de înșurubat de 12 V Bosch în schimb și- luat locul în setul meu de scule electrice cu acumulator și este cu adevărat o șurubelniță electrică. Are peste 1000 de șuruburi băgate cu mâna mea și folosită doar cu acumulatorul de 2 Ah duce o zi întreagă. Pe viteza 1 am testat cât cuplu are și a putut băga un șurub de 5×150 în masiv de stejar. Mă așteptam să miroase sau să se oprească, dar nu, am subestimat-o. E varianta de folosit cel mai des, apelez la Milwaukee de 18 V doar când am de lucru cu șuruburi mari, deci rar.

scule electrice cu acumulator Bosch 12 V

Din punctul meu de vedere Bosch-ul și-a ”spălat fața” cu sculele astea două, tind să privesc spre ei mai cu încredere, dar continui să cred că ce e ”Made for Germany” e cu ceva peste ceea ce se produce pentru CEE.

Am încheiat lucru la magazie, lambriul de exterior l-am dat cu Woca Exterior Oil Anthracite și mie mi se pare senzațional, arată ca Shou-Sugi-Ban-ul japonez.

magazie din lemn
magazie din lemn
magazie din lemn

Poate vede cineva de la Bosch și se sensibilizează că i-am lăudat gratuit și vrea să devină generos. Mai vreau să iau un Edge Router și un șoricel – fierăstrău pendular, din aceeași serie de 12 V, nu m-aș supăra să le primesc, promit să scriu o recenzie.

M-au contactat cei de la Skill să îmi dea scule gratis contra recenzie și le-am spus că nu pot … nu cred în Skill și nu îmi place un brand de buget.

Dacă e să o luam după vise m-aș încumeta la ceva de top, așa doar de plăcerea de a folosi o sculă mai rar cunoscută la noi. Asta de mai jos:

Mafell A10M 10.8v
Mafell A10M 10.8v

Spor s-aveți, și eu la fel, azi am în program recuperarea la maxim a unor elemente de lemn din 2 stive rezultate din demolări. Vreau grinzi și scânduri bune pentru straturi înălțate și cât mai puțin lemn inutilizabil, de foc.

En marche!

magazia din lemn
6 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.