Flanșe, coturi, țevi de apă ca structuri de susținere pentru lemn

flanșe metalice si lemn masiv
flanșe metalice si lemn masiv
Amazon – cca 23 de dolari tot setul

Cred că de la flanșe se trage totul, altfel n-ar fi fost interesant de folosit doar coturi și țevi pentru a creea mobilier din lemn masiv cu astfel de fitinguri. Bănuiesc că trendul are darul de a mai salva o parte din producătorii blocați în tehnologii vechi, pe când apa curgea prin țevi de metal. În epoca modernă a tevilor din PVC, cupru sau mai nou PPR, chiar și magistralele sunt din plastic, darămite distribuția interioară în locuințe.

Flanșe din metal s-au folosit ca terminații pe capete de țevi pentru conectarea unor segmente ce nu permiteau mutarea înainte și înapoi necesară înfiletării. La aceste flanșe se desfac șuruburile care le țin și elimini sau înlocuiești segmentul respectiv fără a deranja restul coloanei. Cei care v-ați modificat racordul de gaz din locuință știți că acolo se impune demontarea și montarea tuturor segmentelor, de aici și costurile ridicate.

Ingeniozitatea folosirii acestor flanșe alături de coturi la diverse grade de înclinație, fără grija etanșeității ci doar preferința pentru un aspect industrial au dat o nouă dimensiune designului interior. Nu spun mobilier pentru că sentimentul meu este că s-au folosit cu predilecție la accesorii – polițe, suporturi de perete, lămpi sau obiecte decorative. Sigur că aceste flanșe pot asigura stabilitatea picioarelor de masă sau birou, iar rezistența nu este o preocupare reală.

flanșe metalice si lemn masiv

Se produc astfel de piese de mobilier și la noi în țară, deși aș crede că în producția de serie se întâlnesc destul de greu. Dragoș și Costi de la iPlan Furniture au construit o masă în acest spirit, la comandă.

flanșe metalice si lemn masiv
masă de perete din lemn sprijinită pe coturi, flanșe și tevi metalice

Noi am livrat unor parteneri externi serii destul de importante ca volum de piese de mobilier construite pe acest șablon, țeavă, cot, flanșă plus blaturi sau corpuri de stejar masiv. Sertarele au dominat pe partea de lemn, alături de blaturi superioare. Nu putem publica imagini din motive de discreție.

flanșe metalice si lemn masiv

Pot fi achiziționate de le Amazon sau Aliexpress astfel de componente la costuri relativ mari, dacă se cumpără un număr mic de bucăți. Cel ce intenționează să le folosească trebuie să facă echilibru între materiale și rezultatul scontat.

Masa produsă de noi – Masa Industrial Pipe – rustic industrial derivat din elemente de instalații sanitare

Finisajul lemnului este destul de facil, nu e nevoie de Cristale Van Dyke cum folosește Ionuț Dragnea, e suficient ulei cu pigment încorporat și obțineți un rezultat fabulos. Metalul se poate vopsi simplu, cu un spray negru, poate chiar atins apoi cu un șmirghel, plus un lac. Amplasarea acestor piese de mobilier evită de regulă umezeala, drept urmare nu e cazul să vă faceți griji despre rugină.

Nu e nouă ideea, am scris eu târziu despre acest tip de utilizare a fittingurilor pentru apă fabricate din metal.

Etsy.com este plin de astfel de obiecte, se vând chiar senzațional, cred că cel mai mult contează imaginația artizanului. Utilizarea unor fitinguri vechi, găsite prin târgurile de antichități ridică mult valoarea creației.

Spor la treabă!

flanșe metalice si lemn masiv
15 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.