Structuri din elemente curbate pentru case din lemn

Cruck Frame Cabin structura de cabana din rasinoase și stejar marca Northmen

Altfel decât elemente curbate nu le pot spune la elementele constructive ale acestei soluții denumite Cruck Framing. Termenul m-a bulversat, nefiind un cunoscător atât de bun al limbii engleze și m-a dus imediat cu gândul la Crook – escroc în traducere. Este o greșeală, chiar dacă sunt persoane cu această caracteristică, românește spus ar fi că ”o dau cotită”. Cruck înseamnă elemente curbate și toate exemplele găsite duc doar la dulgherie.

casa englezeasca din elemente curbate Cruck Framing
casa englezeasca veche

Cruck frames sunt construcții din elemente curbate specifice perioadei medievale, unde structura are piese continue din lemn, curbate, care pornesc de la baza și se termină în vârful acoperișului. Relativ simplu se alcătuiește o structură de rezistență din lemn, pornind de la perechi de grinzi, cioplite din grinzi cu dimensiuni mari, din stejar, pentru o rezistență sporită, care se rigidizează în exterior, cu grinzi și stâlpi. Baza seamănă cu un cort, dar volumele ce se pot închide folosind aceste soluții constructive sunt relativ mari, în funcție de destinația intenționată.

casa englezeasca din elemente curbate Cruck Framing
structură modernă în sistem Cruck Frame

Am ajuns să văd o astfel de structură pentru o căbănuță din lemn, cu elemente curbate din stejar plus pin la cei de la Northmen, din Lituania. Îi urmăresc demult, sunt fascinat de prezentările frumoase pe care le fac pentru a promova meșteșugarii adunați în ghilda lor. Sunt cel mai frumos exemplu la care pot face referire când vreau să exemplific modalitatea eficientă de a prezenta în online, lumii întregi, ceea ce produc ei acolo, la nivel de artizanat.

Cruck Frame Cabin
structura de cabana din rasinoase și stejar marca Northmen

După un curs de dulgherie susținut de meșterii lor, pe Jacob îl apreciez în mod deosebit, au scos la vânzare și apare SOLD pe pagina lor o structură din elemente curbate de căbănuță din lemn, cu îmbinări meșteșugite și cuie din lemn. Prețul este exorbitant, însă poate fi justificat de renumele pe care și l-au creat. Pe de altă parte sunt convins că nefiind un produs de serie, ci unul handcrafted, cu o poveste și o proveniență aparte, pentru foarte mulți dintre cei care apreciază lemnul ar fi fost intenția de achiziție.

elemente curbate Cruck Framing

Oamenii de la Northmen au specificat în pagina dedicată căbănuței că oferă soluții pentru echiparea pe mai departe cu rame de uși și ferestre, învelitoare pentru pereți și acoperiș.

Am apreciat că s-a specificat și că poate fi montat întreg kitul fără macara și că înainte de livrare vor finisa lemnul pentru un aspect rustic plăcut. Peste 6000 de EURO pentru o structură cu dimensiunea bazei de 4,87×3,65 m și o înălțime de aproape 5 m la coamă este o sumă considerabilă.

Oare meșterii noștri maramureșeni n-ar putea să aibe inspirație de a-și alătura câțiva tineri din ăștia pricepuți la filmare, montaj și prezențe online care să le evidențieze priceperea și să vrea să depășească constant granițele țării cu produsele lor? Nu mă refer aici la firme, ci la ateliere, la asocieri de nume, cu tendința de a deveni brand. Pentru Northmen este John Neeman, la noi ar putea fi pentru Bârsana ori Ieud Hodor și Hotico. S-a auzit doar de Hrușcă și uite câte a reușit!

Un exemplu real de locuință veche englezească cu propria pagină online – Hacton Cruck

Sper să inspir prin acest articol, să deschid inimile și cugetul pentru cei care pot face din priceperea mâinilor lor o artă, să cuteze și să meargă mai departe decât o fac acum. Turismul ar urma firesc, locațiile specifice zonei sunt întotdeauna extrem de apreciate.

Avem și noi, nu numai în Maramureș tradiții, particularități constructive și meșteșuguri de arătat, rețeta e simplă, trebuie doar de pus mâna la lucru!

Pe aceeași temă – Structură din stejar pentru case rezidențiale – 7 lucruri de știut sau Habitat grupat sau traiul în comunitate – un concept prea avansat

Hacton Cruck Medieval Home elemente curbate
17 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

2 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    Interesant si documentat articolul .Multumesc de informare!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.