Folie anticondens pentru acoperișurile cu învelitoarea montată

folie anticondens sub dranita

Sunt eu personal în situatia de a monta o folie anticondens la un acoperis din șindrila, pentru că am omis acest aspect înainte de montarea învelitorii. Poate este o greseală copilărească, am văzut că inclusiv la Casa cu clai, unde s-a restaurat o locuință vernaculară s-a acordat atenție acestui aspect și s-a montat o folie anticondens înainte de a bate șindrila pe acoperiș. Uite, eu am uitat, deși avusesem înainte, în perspectivă, acest detaliu în minte. Era minor ca manoperă și costuri, dacă aș fi făcut-o la faza potrivită, însă se dovedește o bătaie de cap enormă în acest moment.

Am învățat că o folie anticondens are rolul de a proteja izolația montată sub ea de infiltrațiile ocazionale de apă, protejând și permițând izolarea termică cu vată minerală sau bazaltică. Meșterii care au montat șindrila mi-au garantat impermeabilitatea lui, fapt demonstrat până acum, însă vreau să mă asigur că nici pe viitor, în cazul unor condiții meteo mai nefavorabile nu voi avea surprize. Cazul în care apar infiltrații ocazionale poate duce la deteriorarea în timp a izolației și desprind dintr-un email prin care anterior acestei lucrări m-am informat, recomandarea făcută de cei de la Masterplast.

”Acoperis:

Necunoscand materialul sindrilei din lemn, eu va spun acum o stratificatie ceea ce recomandam noi la sindrila bituminoasa. Ca si la pereti si aici se monteaza vata minerala de sticla intre capriori, dupa ce pe partea exterioara a vatei se mai pune o folie de difuzie (Mastermax 3 ECO) cu suprapuneri de 10 cm, pe care vin contrasipcii(in directie orizontala, inaltime min. 5 cm) pentru a fixa folia si pentru a crea stratul de aer intre folie si astereala.

De-a lungul liniei de streasina trebuie asigurata o sectiune a spatiului de ventilare minim 200 cm2/ml, iar la coama una de minim 50 cm2/ml. Pentru a opri intrarea pasarilor si insectelor la linia streasinii va recomand produsul Roofbond AC – banda aerisire perforata, iar la coama puteti sa folositi Roofbond AC Air vent sau Luftomat tot din acelasi motiv si inca pentru protejarea contra umezelii.

In interior este obligatoriu folosirea foliei de bariera de vapori, Isoflex Alu, lipite cu Isoflex tape intre ele, fixate pe caprior sau pe scheletul de profile pentru gipscarton cu Masterfol Tape 2.

Inca odata mentionez faptul ca stratificatia de mai sus recomandam pentru sindrila bituminoasa, va rog sa consultati cu distribuitorul sau fabricantul sindrilei din lemn ca sa va asigurati de corectitudinea stratificatiei.”

Sunt de formație inginer și consider informarea ca fiind esențială pentru un parcurs corect tehnic la lucrările de construcții. Dacă nu sunt de competența mea, caut să aflu de la cei care au cunoștințele necesare tot ceea ce se poate ști înainte de a parcurge o fază constructivă. De această dată, chiar dacă am știut că e nevoie de montat folia respectivă, în graba aparută ca urmare a sosirii meșterilor de pe o zi pe alta, cu aprovizionarea ce ținea strict de lemn, am uitat și omis să aduc și folia și am realizat doar după ce acoperișul era gata că nu se mai poate face nimic.

Așadar am început să caut soluții tehnice pentru a monta folia ulterior și realizez că ceva care dura doar câteva ore pentru întregul acoperiș se transformă într-o mare bătaie de cap, cu zile de muncă și cu o manoperă chinuitoare. Am inserat mai sus, textul primit de la un consultant tehnic de la Masterplast ca semn de mulțumire pentru răspunsul complet și rapid primit de la ei. Am solicitat informații si altor firme din domeniu, tot online, prin email sau formulare de contact, însă se pare că prezențele online frumoase nu coincid cu disponibilitatea acelor companii de a și răspunde cererilor primite din acest canal.

Am găsit, tot online, doar la cei de la URSA, care oferă soluții de izolare o schemă de montare a izolației, implicit și pentru o folie anticondens, pe acoperișuri cu învelitoarea montată. Cred că voi aplica prima schemă de montaj, adică aplicarea foliei pe dosul cornilor, fixarea cu șipci similare ca dimensiuni cu cele ale cornilor si apoi izolatia termica, între acele șipci. Voi pierde din spațiul interior pe o grosime de 10-15 cm la toată suprafața interioară a acoperișului, însă cred că este cea mai ușoară variantă ca manoperă, în situația mea. Am căutat mult, pe spațiul românesc sau de limba engleză și am găsit foarte puține informații cu scheme de montaj ușor digerabile. Toată lumea oferă sfaturi la montajul în faza normala, înainte de montarea învelitorii.

folie anticondens sub dranita
montaj folie anticondens – URSA

Căsuța mea de la livadă, un proiect care înaintează încet, pe măsura forței și a timpului nostru real de lucru de care dispunem este un proiect de suflet. Consider sfatul de mai sus, ca fiind util și altora care se vor găsi în situația mea, de aceea referințele făcute sunt gratuite, în semn de mulțumire pentru soluțiile și promptitudinea răspunsurilor.

S-aveți spor și atenție la tot ce meșteriți.

folie anticondens sub dranita
6 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

9 comentarii Adaugă comentariu

 1. #1 Comentariu nou

  Doar completare la umezeala apărută în vată.
  Apa apărută în vată nu este numai din infiltrații, ceea ce ar fi grav dacă s-ar întâmpla, și aici te-au asigurat meșterii șițari că nu se va întâmpla.
  Problema este că aerul existent în vată se poate condensa în funcție de umiditatea aerului, temperatură și presiune atmosferică (punctul de rouă). Odată apărut condensul în vată, la apariția condițiilor favorabile, adică la evaporare ar trebui să existe posibiliatea să iasă din vată. De aceea folia permeabilă la vapori este conductoare de vapori dinspre interior spre exterior.
  Iar ca vaporii din interiorul casei să nu ajungă în vată (de opicei iarna) și să condenseze, atunci se pune barieră de vapori la interior.
  Dar atâta timp cât temperaturile din interior sunt apropiate de cele de exterior condensul nu apare. Condensul repetat apărut în vată poate produce deteriori ale ei.
  La o casă cu barieră de vapori, este necesară ventilația (fie automatizată, fie umanizată cu deschiderea geamurilor dimineața sau de mai multe ori pe parcursul zilei).

  Cele bune,
  Vali

  • Multumesc Vali pentru precizari. Casuta e pentru utilizare pe vara si poate toamna sau primavara va fi folosita ocazional sa ne incalzim. Nu are caracter de locuinta permaneta ca sa se acumuleze caldura si sa ajunga la condens. Suntem la 10 km de acasa, asa ca vom sta acolo cel mult 2-3 zile vara, in weekend. Ne vom incalzi de la o sobita mica cand e cazul, dar functia ei principala e de magazie. Multumesc de precizari, in cazul de fata va ajunge sa fie o distanta de 20 de cm intre invelitoare si folia anticondens, asa ca va avea parte de ventilatie naturala din plin.

 2. #3 Comentariu nou

  Invelitorile din sindrila nu au astereala, se vede si din fotografiile tale.
  In cazul tau pentru ca nu ai astereala solutia a doua pare corecta. Folia ar trebui sa aiba rezistenta mecanica mare pentru a nu fi strapunsa de neregularitatile lemnului. Trebuie verificat in prealabil daca cuiele au trecut de randul inferior.
  Eu as astepta doi ani sa lucreze lemnul si pe urma as interveni cu folia, izolatia etc. Sau poate nu as intervenii ca imi place cum arata asa.
  Din fotografii cuiele sunt la vedere ceea ce creste riscul de depreciere a lemnului. Intrebarea e cu ce o tratezi sa reziste o suta de ani si nu zece.
  Nu se vede si nu ai spus cate straturi de sindrila au fost puse (in mod normal trebuie doua straturi). Stiu ca nu are relevanta pentru postarea ta, e doar din curiozitate.
  Sobita de care pomenesti cred ca e electrica ca nu am vazut cosul (doar daca nu faci unul la exterior).
  Succes in continuare si tine-ne la curent!

  • Ceea ce am eu pe casuta e dranita, sunt ceva diferente fata de sindrila. E pusa pe 3 randuri, pentru ca e casuta de vara, daca era de locuit ar fi fost 4 randuri suprapuse. Lungimi de 60 cm duc la 20 cm vizibili din fiecare rand. Inclin sa cred ca voi da cu ulei danez de podele pe tot lemnul, ca tratament de preventie. Mesterii mi-au garantat ( verbal) 50 de ani cum este pusa si raportat la calitatea materialului.
   Cuiele străpung toate randurile si cred că o folie montata la momentul potrivit putea fi atinsa de aceste cuie. In acest moment tind sa aplic folia in varianta din prima imagine de la URSA, fara astereala, cu spatiu de aer pana la vata bazaltica si apoi inchidere cu lambriu sau rigips. Pentru asta, peste folia anticondens voi prinde de corni dubluri la acestia, pentru a crea noul spatiu casetat.
   Soba va fi pe lemne, din teracota, pe picioare metalice cu cosul scos prin peretele lateral, intr-o zona zidita.

   • #5 Comentariu nou

    Recomand fara sa fac reclama pagina de internet a asociaţiei Cedar Shake & Shingle Bureau http://www.cedarbureau.org/. Contine informatii utile pentru cei ce doresc/construiesc case cu acoperis/pereti din sindrila/dranita/prastina/sita… .
    De asemenea pagina poate fi un exemplu pentru asociatiile (viitoare?) de profil din Romania.

    • Poti sa faci reclama, de parca toata lumea are teama asta intruna.
     E mare diferenta dintre a profita nejustificat de prezenta online sau sa oferi o legatura valoroasa.
     Cel mai rau lucru ce se poate intampla e ca tai link-ul, ramane textual, fara URL.

 3. #7 Comentariu nou

  Va salut!
  Spuneti’mi, va rog, in situatia in care modific doar o apa din cele doua (vrand sa pun capriori chertati si rindeluiti pe latura ingusta – ca sa nu sparga folia anticondens – de 5 sau 7,5 pe 15 sau 20, in loc de patrati de 7,5, cum sunt acum, la alte distante – si egale! – fata de cum e acum), se practica montarea unei scanduri pe cant, deasupra grinzii de coama, ca sa preia ce forte se descarca acum fiind capriorii cap in cap (la coama)? 😕

 4. #8 Comentariu nou

  Spuneti’mi, va rog, in situatia in care modific doar o apa din cele doua (vrand sa pun capriori chertati si rindeluiti pe latura ingusta – ca sa nu sparga folia anticondens – de 5 sau 7,5 pe 15 sau 20, in loc de patrati de 7,5, cum sunt acum, la alte distante – si egale! – nu cum e acum, aiurea.., nici macar paraleli), se practica montarea unei scanduri pe cant, deasupra grinzii de coama, ca sa preia ce forte sunt acum (la cutremur, de exemplu) fiind capriorii cap in cap (la coama)? 😕

  • Rigidizarea cornilor o faceti cu clestii care ii leaga in partea de sus si care sunt orizontali. Scandura de care vorbiti ii leaga la coama, si sigur ca are rol de intarire a structurii, insa ca punct de forfecare legatura e mai putin rigida. Daca deja au o grinda de coama, nu cred ca o scandura montata deasupra ei mai adauga ceva in plus. La mine, structura are scandura respectiva amplasata prin decuparea in partea inferioara a locului de prinderea a cornilor cap la cap.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.