Forma perfectă de masă – rotundă, dreptunghiulară sau pătrată?

Masa Britain si scaune Edward - forma perfectă Masa Britain si scaune Edward

Ca să alegi forma perfectă pentru masa ta gândește-te că nu există frumos, ci doar frumusețea din ochiul privitorului. Ceea ce-ți place este frumos, ți se potrivește și vei alege indiferent de regulile sau recomandările altora. Pentru că nu sunt un susținător al alegerilor impulsive voi insera mai jos, în baza modelului de masă Britain, cel mai versatil model produs de noi, explicațiile raționale care să completeze argumentele estetice ce te vor face să alegi forma perfectă, pentru tine!

Masa Dreptunghiulară

De regulă dimensiunea de 200×100 cm este cea standard în jurul căruia construim variante de dimensiuni puțin mai mici sau mari de tot. Are forma perfectă pentru 8 persoane. Putem reduce lungimea până la 180 cm, rareori la 160 cm. Lățimea blatului poate coborî la 90 cm, dar nu recomandăm mai mult pentru că se ajunge la inconvenientul de a nu dispune de spațiu între doi comeseni ce stau față în față. Amplasarea celorlalte vase pentru servirea mesei, între tacâmurile individuale nu va mai avea suficient loc și drept urmare vei avea o masă extrem de înghesuită.

masa in stil medieval model Britain
Masa Britain Dreptunghiulara

Am prezentat individual acest model la dimensiune mare  – Masa Britain. Poate fi produsă până la 400×120 cm. O găsiți la Conacul Maldăr lângă Horezu, în cramă.

Noi, românii, servim supa, felul doi, aperitivul înainte și desertul la sfârșit, deci vom avea pe masă simultan cel puțin 2 feluri. Veți avea în practică oameni care nu mâniâncă deodată același fel și spațiul de 80 de cm lățime se va dovedi îngust.

Cifrele fac totul, hai să facem matematică. Ergonomia recomandă 60 de cm de blat pentru un comesean. Perimetrul mesei are 6 metri liniari cu doi favorizați pe capetele înguste și câte 3 pe bordura lungă. Aceștia vor beneficia de 66,(6) cm deci au șanse să nu-și dea deloc peste coate când ridică lingura. Pentru că masa are prinderea picioarelor centrală, fără ocuparea colțurilor se poate merge la fel de comod la 180, însă mai puțin nu merită, nu faceți mare economie la bani când o achiziționați.

masa Britain si scaune de la Mobexpert in Suedia - forma perfectă

Mesele dreptunghiulare sunt forma perfectă pentru încăperi alungite, cu lățimea de minim 3 m, aș recomada să fie chiar 4 m, pentru că de regulă pe lângă pereți mai apare un dresor, cum e modelul de dresor Bold, folosit pentru veselă și tacâmuri.

Masa Rotundă

Aici matematica ne cere să introducem și factorul Pi – π în calcul. Pentru 8 persoane pornim de la cei 60 de cm ergonomici și ajungem la o circumferință de minim 480 cm. Tehnic ar trebui o masă cu raza de 76,5 cm, adică diametru de puțin peste 150 cm. Practic putem folosi și o masă cu diametru de 140 cm unde circumferința are ”doar440 cm.

Dispunerea radială asigură spațiu suficient pentru ocupanți și se descurcă onorabil oricine chiar dacă nu are alocați cei 60 de cm pomeniți. Suprafața discului cu diametru de 70 cm are 1,54 metri pătrați, însă spațiul central disponibil și accesibil tuturor ocupanților va facilita accesul ușor la orice vas amplasat pe masă.

masa rotunda pentru sufragerie eleganta
Masa rotunda model Britain

Am prezentat individual acest model – Masa Rotundă Britain.

Dimensiunea scaunelor este vitală să fie corespunzătoare, producătorii fac standard variante cuprinse între 45 și 60 de cm lățime a șezutului. Problema aranjamentului se reduce la cât de mult spațiu dispuneți pentru amplasarea mesei. Se recomandă alegerea formei rotunde pentru camere pătrate, sau pentru living-uri extrem de generoase, unde pătratul alocat mesei de living cu scaune cu tot depășește 4×4 m, adică 16 metri pătrați.

masa rotunda Britain D140 și 7 scaune model Dijon
set de scaune Dijon si masa rotunda Britain finisate in alb mat

Doamnele preferă forma rotundă, este verificat în ani că se comandă mese rotunde în 98% din cazurile când stăpâna casei conduce procesul de achiziție. Bărbații preferă colțurile, par mai abordabile formele rectangulare.

Masa Pătrată

Aici e aici, pornesc argumentarea de la simplul fapt practic că cercul se decupează din pătrat, invariabil, la orice producător. Drept urmare, se pierde 27% din suprafața originală.

Să fiți încredințați că-i plătiți, procesul de fabricație include și pierderile. Un blat pătrat cu latura de 140 cm are suprafața de 1,96 mp, cu 27% mai mare decât cel rotund de 140 cm diametru. La această masă, tot model Britain, vor sta tot 8 persoane, cu 70 de cm de blat disponibili, muuuuult mai confortabil. Unde pui că masa poate fi mai ușor amplasată într-un colț, când nu sunt necesare toate cele 8 locuri.

Am prezentat individual acest model – Masa Pătrata Britain.

Masa patrata Britain - forma perfectă

Personal, sunt un susținător înfocat al blatului pătrat, pentru mine este forma perfectă. Spațiul ocupat este la fel ca și în cazul mesei rotunde. Dimensiunea de 140 de cm pentru un blat pătrat oferă aceeași senzație de ”masă rotundă”, toți comesenii pot conversa direct, fără să fie nevoiți să ”sară” peste cel din stânga ca să adreseze cuvinte celui de-al treilea de pe latura lungă a mesei dreptunghiulare.

Pont : puteți alege forma pătrată de 120 cm și veți avea tot 8 locuri, însă câștigați la spațiu foarte mult. Suprafața va fi de 1,44 metri pătrați comparabili cu cei de la masa rotundă cu diametru de 140 cm.

Alternativa de forma perfectă – 2 mese pătrate alăturate

Gama Britain are în componență modelul de masă Mini Britain, cu blat rotund sau pătrat. Dacă alegeți forma pătrată, cu latura de 100 cm – 2 bucăți – suntem ca și costuri cu 20 % mai mult decât varianta dreptunghiulară de 200×100 cm. Este manoperă mai multă și forma picioarelor centrale la mesele Mini Britain sunt mai complexe. Puteți să ne cereți un sistem de cleme care să țină mesele apropiate când vreți o masă mare și obțineți o soluție mai versatilă.

masa de bar - masa patrata - forma perfectă
Masa Model Mini Britain

Se pot folosi despărțite sau alăturate, sunt mai ușor de mutat și ascuns prin cameră în perioadele când n-aveți nevoie de ”masa mare”.

mobila din lemn masiv de stejar
Set masa patrata Mini Britain si scaun Dijon

Calcul pentru forma perfectă necesară la 6 persoane:

Toate produsele noastre se fabrică integral din stejar masiv, cu opțiuni de finisaj personalizate. Gama de modele este disponibilă în catalogul online – Mobel Amadeus.

masa rotunda extensibila Britain D120-160 cm - forma perfectă
Masa Britain Extensibila D120-160

Gama de mese Britain merg de minune cu scaunele din seria Birmingham, mai ales cu bancheta. Citește articolul – Seria Birmingham de scaune se potrivește perfect cu masa Britain

La final adaug o formă despre care am scris într-un alt articol – Boat shape – masă din lemn masiv în formă de barcă

Masa patrata Britain - forma perfectă
1 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.