Fotoliile vintage ale anilor ”50

alvar aalto

Găsesc în modelele cu fotoliile vintage imaginate în prima jumătate a secolului XX o notă de orientare spre ocupant mai distinctă decât în mobilierul mai recent. Imaginile par să arate piese cu forme nu neapărat admirabile, dar au ca principală caracteristică confortul ocupantului.

Se pare că avansam tehnologic, comunicăm mult mai repede, schimbăm informații într-o clipită, călătorim oriunde fără opreliști, mâncăm diversificat și întâlnim ineditul, noul și interculturalul la tot pasul, nimeni nu se mai miră când vede un chinez sau un negru, nici ei pe noi, și totuși unele fibre interne rămân neschimbate, tradiționaliste, adânc înrădăcinate în trecut. Percepția esteticului trebuie completată cu valoarea adusă de ani, vechiul nu mai înseamnă demodat ci tradiție, autentic.

Prin urmare, cu ajutorul vitezei de mai sus pomenite vă împărtășesc cu drag câteva idei de design ce au prevalat timpul și s-au păstrat nealterate ca valoare după mai bine de jumătate de secol. Fotolii cu nume răsunătoare, imaginate de arhitecți și designeri postbelici, când viața și economia răbufneau pe întreaga planetă din nou, după cel de-al doilea război mondial.

Influențele nord-europene, scandinave sau germane impresionează prin simplitate și confort. Fotoliile vintage au structurile din lemn, clasice, suple, acoperite de tapițerii de stofă sau piele ce predomină designul acelor ani. Linia este ușoară, minimalistă, cu accente naturale, iar fibra lemnului masiv foarte evidentă. Culorile sunt alese neagresive, fără ostentație. Se urmărește ergonomia, confortul și economia de spațiu.

Finn_Juhl- -Chieftain -Niels-Andersen
Finn_Juhl- -Chieftain -Niels-Andersen

Ce mult mi-ar place spiritul acelor ani, să avem din nou fervoarea care a dus la competiția de idei și imaginație a diverșilor artiști designeri, nu neapărat alergatul după cote de piață, vânzări sau reclame care ambalează un produs mediocru. Valorile de mii de euro pentru o bucată dintre fotoliile vintage prezentate sunt justificate de capacitatea de păstrare a valorii și de semnătura unui nume universal consacrat. 

Cu drag, de modă veche.

Sursa imaginilor.

fotoliile vintage
10 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

2 comentarii Adaugă comentariu

  1. Cand le-am vazut mi-am adus aminte de filmele americane clasice. Mi-as dori sa am asa un fotoliu, din care sa urmaresc meciurile 🙂 Bunicul meu avea asa un loc special.

    • Am sa postez o imagine cu 2 fotolii super-vintage ce le-am primit mostenire. De la bunicul meu. Asa ca impartasesc sentimentul tau pe deplin

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.