Hartia sau cum mulțumim lemnului pentru cărți

hartia

Hartia de scris are o poveste tare frumoasă pe care cei mai mulți dintre noi, nu o știm. Știm că se face din copaci și poate când erați mai mici, dacă ați avut vreo fabrică prin zonă, profesorii de la școală v-au dus în vizită. Săptămâna aceasta e săptămâna altfel pentru unii școlari, și în spirit educativ, m-am gândit să vă scriu un articol care poate fi citit și copiilor dvs.

Acum stați cu telefonul în mână, ori pe tabletă sau pe calculator, probabil singura bucată de hârtie din jurul dvs e șervețelul de șters mâinile după ce savurați vreo gustare. Eu mănânc un Mars acum, îmi trezește puțin mintea după o zi lungă. Dacă n-ar fi internetul, ați citi (poate) rândurile acestea pe hârtie.

hartia

S-ar putea să îți placă : Blogu-i blog și cartea carte

Să începem! Hartia se face din copaci. Copaci sunt tăiați dintr-o pădure. După tăiere, sunt duși la o fabrică de prelucrare. Prima dată, coaja de pe copaci este îndepărtată. Apoi, trunchiurile sunt introduse într-o mașină care mărunțește lemnul. Bucățile de lemn sunt amestecate cu apa și formează o pastă. Pasta este tratată cu produse chimice pentru a-i da hârtiei rezistență. Apoi, pasta este împrăștiată pe o plasă de sârmă care este într-o mișcare continuă pentru a scoate apa din ea. Procesul e similar cu cel inventat acum 1900 de ani de către chinezi. După ce s-a uscat, avem hartia!

hartia

Hartia poate fi făcută dintr-o varietate mare de plante, însă, în proporție de 95 la sută, ea se face din copaci. Acum, trebuie să știți că hârtia se poate face și din hârtie reciclată, tare bine ar fi dacă am găsi centre de colectare și reciclare (uite o idee de proiect pentru o finațare pe start up, că tot zicea Călin de câteva zile ceva despre asta)!! Ca o curiozitate, dolarii sunt printați pe hârtie făcută din fibre de bumbac. Ai noștri cred că-s din plastic.

Dacă doriți să știți mai multe, vă las cu un clip și cu îndemul să fim drăguți cu copacii! 🙂

hartia
2 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.