În loc de traducerea normala aș prefera ca pentru StartUp Nation să fie folosit termenul ”Trezește-te națiune!”. Mi se pare extrem de oportună accesarea acestor finanțări și aș fi curios care este rata de continuitate a business-urilor începute anul trecut în următorii 3 ani. Având în vedere că condițiile normale, oficiale se pot citi online și consultanții vă oferă fiecare, celor interesați, desigur, informațiile de eligibilitate, eu vă voi povesti mai bine forma brută, percepută de pe margine, despre întreg procesul de finanțare și utilare, aplicat unui atelier de tâmplărie din Marginea, Suceava, echipat cu utilaje provenite de la WoodIQ.
Povestea este una clasică și sper eu de succes. Marius este de acum Lysias Mob Design, iar Florin Preda, consultantul care a finalizat cu succes aplicarea dosarului pentru acest atelier de tâmplărie. Vă rog criticați cu indulgență site-ul atelierului, sunt la început și au avut un timp relativ scurt de a se ocupa de toate aspectele unei afaceri, însă e bine că nu au uitat de web și de pagina de Facebook.
Întreaga poveste provine din faptul că am fost acolo, chiar la fața locului, în hala închiriată de Marius și unde utilajele așteptau cuminți să fie puse în funcțiune de către echipa de la WoodIQ. Dan Pruteanu, proprietarul WoodIQ a fost personal la instruire și ajutat de un mecanic și un electrician s-au ocupat să zumzăie efectiv, fiecare utilaj. Au stat o zi întreagă, predând particularitățile de funcționare beneficiarului ce le va folosi direct. Am stat și eu acolo, toată ziua, urmărind procesul, discutând cu fiecare despre ce și cum.
Apreciez în mod deosebit contextul, Marius a fost ”rechemat” acasă de tatăl său, pe când se afla la muncă în străinătate și oportunitatea programului StartUp Nation a facilitat renunțarea la emigrare. Este un mare plus, pe care mi l-aș dori pentru cât mai mulți tineri care au ales drumul pribegiei. Florin Preda, consultantul, mi-a povestit că timpul de redactare al proiectului a fost extrem de scurt, însă experiența anterioară din înființarea unui alt atelier de tâmplărie l-a ajutat să scrie materialul oficial ușor, cursiv și convingător. În iulie 2017 s-a depus proiectul, au avut parte de 5 puncte de clarificări cerute de comisia de evaluare și în ianuarie 2018 au ajuns banii în cont, fără întârzieri. La începutul lunii martie 2018 și utilajele au ajuns în spațiul închiriat, gata de lucru.
S-au achiziționat cu aproximativ 37.000 de EURO 6 utilaje :
- CNC 1325 Pro
- Circular cu incizor Holzmann FKS 305VF-3200
- Fierăstrău panglică – Holzmann
- Freza – MF45Pro1
- Presa hidraulica verticala de panouri
- Abricht cu grosime – AG 41
Puteți consulta detaliile tehnice pentru fiecare aici.
Utilaje Wood IQ prin StartUp Nation 2017
Sunt multe cutume despre accesarea acestor fonduri, însă depinde foarte mult de consultant parcursul hârțogăriei și reușita semnării contractului de finanțare. Sumele achitate consultantului nu au depășit 10.000 de lei – avansul a fost de 1000 de lei – sunt eligibile din proiect și sunt extrem de scăzute față de cifre vehiculate din gură în gură printre cei ce au cochetat cu ideea accesării acestor fonduri prin StartUp Nation 2017. Am surprins o discuție între Dan Pruteanu și Marius în care costul transportului a fost un punct de departajare în alegerea WoodIQ ca furnizor de utilaje. Încrederea pe care ți-o transmite omul cu care vorbești când bați palma pentru a-i încredința banii tăi, face mult și relația directă cu factorul de răspundere este crucială.
Ulterior instalării utilajelor vor urma multe ore de conversații telefonice, pentru a soluționa probleme de funcționare efectivă. CNC-ul mi se pare partea cea mai interesantă, vine echipat standard cu programe cu licența. Vor urma multe teste până când utilajul va produce efectiv, cu metri cubi de material ce va fi deșeu, pe parcursul învățării. Am avut și eu o cerință, indeplinită de toți participanții la proces, de a se face sigla StejarMasiv.ro la primul test. Panoul a fost de brad, iar freza prea mare pentru detaliile necesare, în schimb parcursul efectiv al unui proiect alături de cel care îți vinde utilajul te ajută să capeți încredere și să încerci ulterior.
Nivelul de tehnică în tâmplărie deținut de Marius anterior nu includea folosirea unor utilaje de asemenea anvergură, însă am încredere că tocmai aici e șansa perpetuării unei meserii, când oameni de sub 30 de ani, primesc șansa de a lucra cu tehnică actuală, cu mașini ce scutesc efort și timp și pot fi operate de un număr redus de oameni. Va mai angaja 3 oameni, iar acest demers înlocuiește 1 tânăr plecat din țară cu 4 salariați și plătitori de taxe.
Nu m-am putut răbda și am pus și eu mâna la strâns câteva șuruburi la carcasa CNC-ului, după o intervenție de deblocare a unor particularități de funcționare. Dan a zâmbit, rușinat că nu pornește ”din prima” dar faptul că a avut suport tehnic telefonic direct de la firma producătoare, sâmbătă la ora 14:00, înseamnă mai mult decât panglici tăiate cu fast la inaugurări. Sau se zice pamblică? Cred că tocmai atunci când sunt probleme și ai cu cine le rezolva este mai important decât valorile de achiziție la +/- câțiva euro. Suport Post Achiziție este mai valoros decât un discount.
Pe cei de la Wood IQ i-am întâlnit la BIFE 2017, anul trecut, dacă vă mai aduceți aminte, cei care au avut un dinozaur în standul de prezentare. Anul ăsta îi puteți găsi la Expowood, în Brașov, între 19-21 aprilie. Merita să mergeți, să stați cu Dan de vorbă, eu afacerile le văd încheiate între oameni, cu o strângere de mână mai valoroasă decât un teanc de hârtii ștampilate. Acum Dan instalează saptămână de săptămână noi utilaje în urma programului StartUp Nation 2017.
Urmează să țin legătura cu Marius, aștept primele imagini cu produse fabricate pe noile utilaje, sper să le primesc cât de curând. Mi-a spus că știe să facă binale, pe mine ferestre mă interesează, să vedem ce ne rezervă viitorul.
Cu drag, de StartUp Nation 2018, sesiunea de proiecte începe imediat și durează o lună. Dacă vreți tâmplărie, discutați cu Dan, de la WoodIQ. În 7 zile vă ies actele de firmă nouă, condiția principală este să nu mai fi avut codul CAEN înainte utilizat, vă puteți califica indiferent de vârstă, de la 18 la 88 de ani. Cunosc caz de 56 de ani … utilaje pentru sucuri din fructe. Încă nu e timpul pierdut!
Cite;te despre un specialist în CNC-uri din Comănești care a ales utilaje de la WoodIQ pentru extinderea gamei de produse.
Trezește-te națiune!
Citește și – Start Up Nation 2019 – ghid de achiziții utilaje pentru ateliere de tâmplărie
5 comentarii Adaugă comentariu
S-a fie intrun ceas bun, felicitari si succes la noua firma pe calea dezvoltarii! Multumim ca mai auzim si despre lucruri care se misca in tara aceasta!
Sunt si eu timplar lucrez in aceasta meserie de 30 ani am si eu un mic atelier ,as fi interesat si eu cum se poate ajunge la asfel de fonduri pentru a achizitiona asfel de utilaje
am trecut in articol adresele de email la fiecare participant, atat consultantul cat si furnizorul de echipamente.
buna ziua, pot sa am numele firmei , consultantul pentru start up nation
multumesc
chiar in text este numele lui – Florin Preda si la un click pe numele lui va deschide automat emailul firmei