Iarba verde de acasă … trebuie tunsă și făcută compost

Ladă de compost

Am fost in Brasov weekendul trecut și dând o raită prin magazinele mari, care acolo sunt iar în Baia Mare nu (logic, cumva) am rămas impresionat de oferta extrem de generoasă de la unul din supermarketurile de bricolaj unde am găsit kituri pentru construirea din lemn a unui țarg de compost. Vreo 3 modele din lemn li unul din plastic. Sincer, prețul era unul acceptabil, sub 100 de lei, astfel încât, dacă nu ai scule să tai și să meșterești lemn, îl iei gata debitat și-l ansamblezi pur și simplu. Chiar și pentru România, prețul este ok, având în vedere că doar logistica de a-l face nu merită efortul de a cumpăra scândură, tăiat, curățat rumegușul.

lada de lemn
Ladă de compost

Rămân la varianta din lemn, pe care o găsesc cea mai ecologică, lemnul am văzut că era tratat pentru a-i crește rezistența, adică ține câteva ture bune de compost, dar nu ține o viață, numai dacă nu trăiești mult. Cel din plastic avea formă de trunchi de con, cel din lemn era cubic, din panouri zăbrelite.

Compostul, pentru cei încă nefamiliarizați, este obținut prin descompunerea naturală a oricărui organism viu. Orice a trăit vreodată, plantă sau animal, gâze n-aș enumera, poate fi compostat. Pe cale naturala obținerea compostului, fără intervenție poate dura între 6 și 12 luni. Dacă se aplică metoda Berkley, descrisă foarte frumos aici, putem obține compost foarte repede, însă necesită îngrijire permanentă. Mi-a plăcut mult concluzia. După ce procesul de descompunere e gata, toate materialele și-au încheiat procesul de autocombustie și întreaga grămadă se reduce la o masă omogenă și placut mirositoare, atunci apar râmele.

Câteva modele de țarguri de lemn pentru compost găsiți mai jos.

lada de lemn
ladă din lemn plină cu resturi vegetale
lada de lemn
Ladă din lemn pentru compost
lada de lemn
Rama din lemn pentru țarg de compost

lada de lemn

lada de lemn
composter din paleti

Cu drag, de meșterit.

Continuarea ideilor poate fi din articolul – Straturi înălțate din lemn pentru legume – o grădină frumoasă

lada de lemn
8 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.